«Ти казала що у гаї, Елвіс Преслі заспіває»...

26.12.2006
«Ти казала що у гаї, Елвіс Преслі заспіває»...

Солiст гурту «От вiнта» Юрiй Журавель на тлi новеньких дискiв. (Фото автора.)

      Під кінець року і на рокабільну вітчизняну сцену прийшло свято, можливе лише за умови проявів активної життєдіяльності єдиного українського гурту, який грає укрбілі, «Ot vinta». Знявши п'ять кліпів за рік, днями хлопці з Рівного нарешті презентували перший за останні півтора року і третій в багаторічній історії «гвинтів» альбом «Попереду». З цієї нагоди вони спричинилися до справжнього рокабільного шабашу в одному з київських клубів.

 

      У новому альбомі «Гвинти» не зрадили своєму стилю, сміливо поєднуючи український фольк із рокабільними ритмами. Проте цього разу фольку в альбомi більше, ніж у двох попередніх платівках «Дарма я наївся цибулі» та «Дриг-тин-дим-ба». І цей факт, до речі, може збільшити аудиторію слухачів «Ot vinta», оскільки навряд чи хтось із поціновувачів українських народних чи майже народних пісень залишиться байдужим до драйвової рокової обробки «Шабелини», «Їхав козак», «Мав я раз дівчиноньку», «Та орав мужик» тощо. Тим більше що в деяких піснях слова набувають зовсім іншого змісту, як от «Рідна мати моя, ти ночей не доспала, порноканали спать не давали» або «Ти казала, що у гаї Елвіс Преслі заспіває, я прийшов його нема...».

      На запитання «УМ», чи альбом, складений здебiльшого з каверверсій, не є ознакою кризи жанру, а як що ні, то чим є, фронтмен «Ot vinta» Юрій Журавель пояснив, що це «замовлення української діаспори в Польщі». «Коли ми кілька років тому вдруге потрапили в Польщу, нам поставили вимогу мати в репертуарі як мінімум п'ять народних пісень. Але грати їх у традиційній формі для нас — це просто маразм, тому ми їх обробили, а потім зрозуміли, що, в принципі, це драйвові пісні й вирішили зробити з них альбом», — розповідає Журавель. Хоча одна пісня таки залишилася фактично у своєму первинному вигляді. Так, найбільшою несподіванкою альбому є акапельне ліричне виконання «Гвинтами» пiснi «Ой чий то кінь стоїть». До речі, з Польщею пов'язаний і головний хіт платівки «Попереду жахи-шляхи» (яка і дала назву альбому і за якою було знято останній кліп групи), коли під час польських гастролей навесні 2004 року хлопці потрапили в аварію і для підняття духу Юра написав цей майже козацький марш.

      Лідерка гурту «Таліта кум» Юлія Міщенко, яка була присутня на презентації «Попереду», прогнозує альбому успіх не лише тому, що музика «Ot vinta» «несе позитивний заряд енергії і бадьорості», а й тому, що «зараз каверверсії є світовою тенденцією для сучасного шоу-бізнесу, це актуально».

      Сам фронтмен зізнається, що для його групи цей альбом таки став певною «передишкою» перед четвертою платівкою, яка буде «бомбою». Там будуть винятково авторські пісні Журавля, кілька дуже ліричних про кохання, а решту «сміливих і жорстоких пісень, де ми будемо «обкладати» весь український шоу-бізнес», правда, без матюків. Юра поскаржився «УМ», що йому становище вітчизняного шоу-бізнесу нагадує дитячу гру «Цар гори», де «якщо хтось вилазить на гору і настільки себе відчуває там нестабільно, що просто не підпускає до підніжжя цієї гори когось». «Це жахливо, жорстоко, бо українській нації не притаманно не допомагати один одному, а тут — кожен сам за себе». — «А вам хочеться на цю гору, чи вам комфортно у своїй ніші?» — «Рано чи пізно, якщо ми не виліземо на неї, то насиплемо свою і виліземо!» — впевнено і з деякою образою розповідає Юра, якому в останні тижні під час намагання віддати новий кліп та альбом у ротацію вітчизняних радіо- та телеефірів доводилося часто чути у відповідь «неформат». Цей факт його вже надихнув на написання нової пісні для четвертого альбому, який «гвинти» сподіваються випустити у через рік, зі словами: «Я знову тут не в тему, я знову неформат, час міняти гітару на автомат».