Янукович качає права

23.12.2006

      Поряд із варіантом закону, який у кабінетній тиші на Грушевського розробляв Кабмін, існував ще один — авторства секретаріату Президента. Проте депутати від «антикризової» коаліції, щоб їх не запідозрили в лояльності до глави держави,  протягом виснажливих шести годин розгляду демонстративно відхилили документ, голосуючи «проти» навіть суто процедурних моментів. 247 голосів замість необхідних 226 — це, на думку політологів, ще одна спроба «пограти м'язами» у двобої уряду та Президента. Але проаналізувавши основні положення закону, видно, що писали його «під себе» і під очевидним впливом від останніх політичних подій.

      Найбільш радикальне нововведення — зовсім не обов'язково, що постать Прем'єра має визначати Президент. Щоправда, закон надає керівникові держави право представляти на розгляд Верховної Ради свою кандидатуру, але якщо той думатиме більше нiж п'ятнадцять днів, то цю функцію зможе виконати правляча коаліція. Більше ніж очевидний натяк на цьогорічні роздуми Віктора Ющенка над запропонованою йому кандидатурою Віктора Януковича.

      За новим законом, Прем'єр особисто доводить до відома народних обранців, кого він хотів би бачити на посадах міністрів. Винятки — керівники Міністерства закордонних справ та Міністерства оборони. Ці люди залишаються креатурою Президента. Але часу для того, щоб знайти на посади прохідних та компромісних кандидатур, керівник держави має також небагато — знову цейтнот довжиною 15 днів. Якщо не встиг до визначеної дати, на допомогу з радістю прийде правляча коаліція. У випадку, коли Президент таки впорався з завданням вчасно, але депутати його протеже не підтримали, для наступної спроби часу йому дадуть вдвічі менше — всього лише сім днів.

      Закон передбачає і створення «залізної» виконавчої вертикалі — адже передбачається, що глави всіх без винятку місцевих адміністрацій будуть підзвітнi безпосередньо Кабміну. Це миле нововведення, окрім іншого, може суттєво полегшитти проведення чесних, демократичних і цілковито прозорих виборів. Демократії на місцях, звичайно ж, стане більше, а рейтинги партій в глибинці можна буде визначати, не виїжджаючи зі столиці.     

      Кабінет Міністрів — сам і без помічників — готовий взяти на свої плечі й таку важку ношу, як управління об'єктами державної власності та формування бюджету. Документ вводить і таке поняття, як «політична посада». Це значить, що на членів Кабміну не розповсюджуються трудове і законодавство про держслужбу. (Привіт міністру закордонних справ Борису Тарасюку і Шевченківському районному суду? — Авт.).

      Прем'єр-міністр, на відміну від глави держави, може виконувати свої функції, не надто звіряючись iз календарем. Скажімо, для підготовки програми уряду йому дається 30 днів. Але якщо глава Кабміну за невідкладними державними справами не встиг впоратись iз програмою за місяць, то він може попросити в парламенту дозволу доопрацювати її, скільки вважатиме за потрібне. Адже в даному питанні жодних часових рамок не встановлено.

      Верховна Рада, якщо закон якимось чином буде підписано, зможе на цілком законних підставах звільняти з посади будь-якого міністра — в тому числі й призначеного за квотою Президента. Тобто міністрів оборони і зовнішніх справ. Таким чином може бути розв'язана проблема не тільки з нинішнім неугодним коаліції главою МЗС, й будь-яким дипломатом, який в реалізації зовнішньополітичного курсу держави не захоче орієнтуватись на програму Партії регіонів.

      Ще один цікавий пункт ухваленого закону вводить в дію своєрідний механізм, який дозволить уряду не виконувати деякі укази Президента. Зокрема, про призначення та звільнення глав дипломатичних представництв і щодо утворення судів. Адже кожен такий документ мають підписати профільний міністр та глава Кабміну. Не підписали — указ не чинний! І жодної відповідальності за наслідки. Єдине, що вимагається від міністрів, — написати Президенту лист і пояснити причини відмови.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Прем'єр хоче узурпувати владу

      Член фракції «Наша Україна» Анатолій Матвієнко назвав ухвалений закон антиконституційним і таким, що дозволить узурпувати владу в одних руках. За його словами, деякі сили хотіли продемонструвати, що головна державна інституція в країні має назву «Прем'єр-міністр». Нині ця інституція демонструє амбіції правити одноосібно, ігноруючи Конституцію, закони, діяльність колегіальних органів, як, скажімо, Верховна Рада, незважаючи на думку Президента.

«Регіонали» знову сподіваються на БЮТ

      Народний депутат від фракції Партії регіонів Євген Кушнарьов вважає, що президентське вето, в реальності якого він не сумнівається, їхня політична сила зможе подолати з допомогою частини опозиційних депутатів, зокрема Блоку Юлії Тимошенко. «Світом правлять інтереси, а політика — мистецтво домовлятись», — сказав Кушнарьов, не уточнивши, щоправда, якими саме будуть його пропозиції бютівцям і в чому він готовий поступитись.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>