Опозицію послали

20.12.2006
Опозицію послали

      Микола Азаров не стримався. «Да пошли вы!..» — прямим текстом «послав» перший віце-прем'єр народних депутатів. Правда, очевидно, не всіх, а лише тих (поруч із ложею уряду, хто не знає, розташована фракція «Нашої України»), які зустріли несхвальними вигуками пропозицію Миколи Яновича «не бути безвідповідальними» і проголосувати за бюджет-2007. «Для вас это игры, а для меня — вся моя жизнь, для меня это четырнадцатый бюджет!» — не приховував емоцій перший заступник Віктора Януковича і за сумісництвом — міністр фінансів. Хтозна, чи почули його заклики ті, до кого вони були звернуті, але бюджет, насамперед, звісно, силами «антикризової» коаліції, таки ухвалили. Знову. Бо перший ухвалений Верховною Радою варіант Президент, нагадаємо, не підписав і повернув до парламенту зі своїми пропозиціями.

      Власне, «друга», себто ухвалена законодавцями вчора, версія головного фінансового документа країни на наступний рік від першої фактично нічим і не відрізняється. Адже замість голосувати за президентські пропозиції або долати вето (для цього, хто забув, потрібно понад 300 голосів) парламентарії вирішили піти третім шляхом, який полум'яна опозиціонерка Юлія Тимошенко назвала «незаконним» і «порушенням усіх парламентських процедур»: внесли до попереднього варіанта Держбюджету кілька пропозицій і розцінили «народжений» документ як новий. А отже, ухваливши його 245 голосами «більшовиків», знову відправили на підпис до Президента.

      Серед поправок, проголосованих парламентаріями, є й такі, які опозиції до вподоби. Зокрема, з 1 січня 2007 року максимальний розмір пенсії або щомісячного довічного грошового утримання встановлюється на рівні 10 тисяч гривень на місяць, причому, як і вимагав Віктор Ющенко, обмеження стосується не лише «рядових» пенсіонерів, а й народних депутатів. Також внесеними змінами передбачено, що наступного року «для всіх суб'єктів підприємницької діяльності у разі ввезення ними на території спеціальних вільних економічних зон і територій пріоритетного розвитку підакцизних товарів і товарів 1-24 груп УКТ ЗЕД» (це сільськогосподарська продукція) «припиняється застосування пільг по сплаті ввізного мита і податку на додану вартість стосовно таких товарів, незалежно від мети їх ввезення». І це незважаючи на те, що, як наголосив «нашоукраїнець» Юрій Ключковський, між Прем'єр-міністром та Президентом була досягнута домовленість, підтримана й Верховною Радою, згідно з якою норми оподаткування винесені за межі закону про бюджет і регламентуються окремими законодавчими актами.

      А от збільшення прожиткового мінімуму, на чому так наполягав глава держави, і, відповідно, мінімальної заробітної плати народ від своїх обранців так і не дочекався. Щоправда, «добрі» депутати проголосували за те, щоб у бюджеті було передбачено направлення «зайвих» надходжень від приватизації державного майна на збільшення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати. Це при тому, що план на приватизацію в цій країні зазвичай не виконується взагалі, не кажучи вже про «зайві» надходження. Але щоб народ сильно не обурювався, парламент (читай — «антикризова» коаліція) дав Кабінету Міністрів завдання: впродовж першого кварталу 2007 року провести моніторинг відповідності розміру прожиткового мінімуму його реальному розміру і, в разі потреби, внести на розгляд ВР відповідні пропозиції щодо змін до Держбюджету.

      Опозиції, звісно, такий варіант бюджету геть не до вподоби. «Я не маю жодних сумнівів у тому, що Президент знову застосує до ухваленого Верховною Радою закону про Держбюджет-2007 право вето, — переконаний «нашоукраїнець», перший заступник голови Бюджетного комітету ВР Павло Жебрівський. — Адже в цьому документі не враховані ключові, засадничі його пропозиції — насамперед це стосується підняття прожиткового мінімуму, від якого залежать і розміри мінімальної пенсії та заробітної плати. І я анітрохи не згоден із тими, хто вважає, що «поганий бюджет — це краще, ніж ніякого». У нас є можливості збільшити видатки, про які йдеться, а замість цього після ухвалення нового бюджету люди фактично, з урахуванням інфляції, отримуватимуть менше, ніж отримували цього року! Однак мені хочеться вірити, що в уряду знайдеться здоровий глузд, і після того, як Президент знову заветує бюджет, ми спільно з Кабміном таки знайдемо мудре рішення».

      Що ж до Блоку Тимошенко, лідерка якого якраз і наголошує на тому, що «краще поганий бюджет...», то позиція БЮТ залишається незмінною: Юлія Володимирівна знову радить Президентові не підписувати і не ветувати «оновлений» бюджет-2007, аби його був змушений підписати Голова ВР і таким чином узяти на себе відповідальність. За словами Тимошенко, «бюджетна криза досягла апогею, і у 2007 році кожна людина відчує, що цей документ розроблений на підтримку великого капіталу і спрямований проти пересічного громадянина». Тому, мовляв, «антикризова» коаліція «провокує Президента, щоб він застосував вето, аби таким чином перекласти на нього відповідальність за цей жахливий бюджет». Той факт, що незважаючи на її твердження про необхідність мати бодай якийсь бюджет, БЮТ за цей документ не голосував, Тимошенко пояснила так: бюджет залишається антисоціальним, пропозицій глави держави не враховує, і підтримувати його неможливо (хоча «антикризовики», звісно, запевняють, що Кабмін врахував пропозиції Ющенка «по максимуму»). На запитання про те, як діятиме фракція після того, як Президент знову ветує «кошторис»-2007, леді Ю відповіла: «От ветує, тоді й визначатимемось».

 

РЕАКЦІЯ
Президент не підпише бюджет і вдруге?

      Перший заступник голови секретаріату Президента Арсеній Яценюк радитиме главі держави не підписувати доопрацьований закон про держбюджет-2007, за який проголосувала Верховна Рада. «Президент зробив усе. Ми знайшли гроші, і Президент навіть був готовий відмовитися від «Мистецького арсеналу» та інших культурологічних освітніх проектів, — зазначив Яценюк у коментарі парламентським журналістам невдовзі після голосування ВР. — Однак адекватної реакції з боку Верховної Ради не було. Усі спроби перерахувати бюджет — а на це потрібно всього-на-всього п'ять днів — не були зреалізовані». Таким чином зараз, на думку Яценюка, у парламенті здійснюється «силовий сценарій — депутати запропонували таку редакцію бюджету, яка не є прийнятною в першу чергу для суспільства».

      На питання, коли можна чекати на остаточне рішення Президента щодо ветування або підпису другого варіанта, Арсеній Яценюк відповів так: «Усе залежить від Верховної Ради. Хай направляють цей документ. Нам потрібно його побачити, і глава держави в найкоротший термін, як це вже було при першому голосуванні по бюджету, буде приймати рішення».

      Тим часом перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров розраховує на те, що Президент «виявить притаманну йому мудрість, відповідальність» і підпише доопрацьований закон про бюджет. За його словами, у Ющенка немає підстав, щоб не підписувати закон про бюджет, адже «ми врахували 97% поправок Президента».

      Азаров вважає, що конфронтаційну позицію Банкової щодо Держбюджету-2007 породжує не сам глава держави, а його оточення. «Під час зустрічі з Президентом у мене склалося враження, що він налаштований на компроміс, а одним з елементів цього компромісу і є підписання бюджету», — цитує главу Мінфіну УНІАН. «Те, що зараз відбувається, — це приклад профанації і безвідповідальності, коли хлопці вирішили погратися у війну з власною країною та Кабінетом Міністрів. Нічого з цього не вийде», — каже Микола Азаров.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>