Кабінет Януковича притягує інфляцію, як самотнє дерево — блискавку, або Про що мовчить Мінфін

19.12.2006
Кабінет Януковича притягує інфляцію, як самотнє дерево — блискавку, або Про що мовчить Мінфін

«Жодної проблеми в бюджетi я, колеги, не бачу. (Фото Укрінформ.)

      Такої пильної уваги до формування кошторису держави не спостерігалось, мабуть, за всю історію незалежної України. Багато людей чи не вперше в житті зацікавились значенням слова «інфляція», вкладаючи у свої оцінки прожиткового мінімуму все, що вони думають про нинішню владу. Та попри всю військову риторику і протистояння між гілками влади маємо очевидний плюс: експерти встигли проаналізувати документ чи не через лупу, а це значить, що з кожним днем у тексті головного фінансового документа України залишається все менше «білих» плям та можливостей для реалізації тіньових фінансових схем.

      На засіданні Верховної Ради минулого тижня віце-прем'єр-міністр Микола Азаров виступив iз черговим голосним звинуваченням Президента — мовляв, той застосовує до оцінювання бюджету-2007 подвійні стандарти. Тобто бюджети нинішнього і минулого років були не менш соціальні, ніж наступного, але керівник держави жодних претензій до них не висловлював і вето не накладав. Свою точку зору керівник Мінфіну підкріпив великою кількістю даних, які мали справити враження на народних обранців. Утім уже в неділю, незважаючи на законний вихідний, секретаріат глави держави наведені цифри спростував.

      Скажімо, пан Азаров заявив, що «прожитковий мінімум для непрацюючих громадян у 2005 році був 332 гривні, і уряд жодного разу не переглядав його, незважаючи на те, що інфляція становила 13%». Секретаріат Президента, натомість, вирішив заглибитись далі й оприлюднив доволі цікаві дані. Так, у 2003 році Кабінет Міністрів під керівництвом Віктора Януковича та міністра фінансів Миколи Азарова вирішив не збільшувати прожитковий мінімум і залишити його на рівні 2002 року. Враховуючи, що інфляція тоді становила 8,2%, значить, усі мешканці України стали протягом цього періоду бідніші на вісім відсотків — така була воля уряду. В наступному, 2004, році уряд ініцiює зростання прожиткового мінімуму на п'ять відсотків. Проте й інфляція також не стояла на місці — за рік вона становила 12,3%. Тобто прожитковий мінімум у державі знову знизився — на 7,3 відсотка.

         У бюджеті наступного року, який ухвалювали під час відомих у всьому світі подій грудня 2004 року, уряд Януковича пропонував збільшити прожитковий мінімум на 5,6 відсотка. Хоча урядові експерти прогнозували інфляцію 8,7%. Тобто Микола Азаров на своїй колишньо-нинішній посаді намагався знизити доходи більшості громадян ще на 2,85 відсотка.

         Наступний керманич — Юлія Тимошенко — обійнявши посаду Прем'єра, переглянула бюджет і збільшила прожитковий мінімум на 16 відсотків. За умови інфляції 12,3%, доходи людей вперше за останній час зросли. Нинішній лідер опозиції, крім цього, здійснила перерахунок пенсій не з березня — часу свого затвердження на посаді, а з першого січня. Таким чином, кожен пенсіонер отримав додатково щонайменше по 96 гривень.

      Зростання наших з вами доходів відбувалось і під час правління кабінету Юрія Єханурова. Інфляція тоді виявилась меншою, ніж всі очікували, бюджетники стали заробляти більше. Але така ситуація тривала до вересня нинішнього року. Тільки-но Віктор Янукович зі своїми соратниками зайняли керівні крісла, як знецінювання наших грошей дивним чином знову набрало обертів. «Протягом вересня—листопада інфляція сягнула 6,5%, а до кінця року вона може дійти до позначки 12 відсотків», — відзначає секретаріат глави держави. Це означає, що вже до Нового року ми будемо хоч на 1,5 відсотка, але таки бідніші.

      Як стверджують аналітики секретаріату Президента, уряд Віктора Януковича вже тричі допускав зниження реального прожиткового мінімуму в державі. А враховуючи, що наступного року темпи знецінення коштів будуть більші, ніж прогнозований показник 7,5%, виходить, що його міністри готуються піднести нам такий сюрприз вчетверте.

      До спустошення гаманців долучиться і зростання державного боргу. Тільки на обслуговування державних позичок у 2007 році країна витрачатиме на 600 млн. гривень більше, ніж нині. При цьому багатьом комерційним суб'єктам, які заробляють на боргах, така ситуація надзвичайно вигідна. В суперечці соціальних програм та бізнес-інтересів поки що беруть гору останні.

 

РИМА ТИЖНЯ
Діткам від Миколая
Якщо батьків не слухаєш, бешкетнику малий,
Все плачеш, каверзуєш і буяниш,
Вночі до тебе прийде не просто Миколай,
А строгий Миколай — Микола Янович.
 
Він відшмагає різкою, він вухо надірве,
А потім, щоб ти мав причину плакати,
Залишить в подарунок великий ПДВ
Твоїм батькам в додаток до зарплати.

 

Олександр ІРВАНЕЦЬ.