А вдома ми виграємо!

19.12.2006
А вдома ми виграємо!

Капітан команди В'ячеслав Завальнюк із головним трофеєм. (Фото Євгена СКОКОВСЬКОГО.)

      Той факт, що в Києві п'ятий рік поспіль проводиться турнір за участi нашої національної збірної, не може не радувати. Але водночас загальний стан хокею в країні поки що викликає песимістичні настрої. Чергові очікування вітчизняних уболівальників найшвидшої на планеті гри пов'язані зі змінами в керівництві Федерації хокею, на чолі якої став голова Державної податкової адміністрації Анатолій Брезвін. Поки що він лише знайомиться зі станом справ і власне з грою. На питання, чому він вирішив зайнятися популяризацією хокею, Анатолій Іванович відповів: «Мабуть, так склалося, що я опиняюся там, де найважче». І все ж новий президент ФХУ пообіцяв надходження коштів у хокейну сферу, будівництво майданчиків і популяризацію гри у регіонах.

      Турнір із серії Європейського хокейного виклику в столичному Палаці спорту відкривав президент НОК Сергій Бубка, що додало змаганню ваги. До України приїхали один із тренерів команди Валерій Ширяєв, який навіть у своєму солідному віці продовжує грати у Швейцарії, й наставник воротарів Юрій Шундров, котрий працює у Магнітогорську. Збірна України зібралася у доволі боєздатному складі — для того щоб назвати його оптимальним, бракувало кілька чоловік із російської суперліги й нападаючого Матерухіна з «Хімволокна». Щоправда, гравці білоруських команд приїхали до Києва лише на два дні, оскільки в неділю вже виступали за свої клуби у чемпіонаті сусідньої країни.

      Перша зустріч з румунською командою для підопічних Олександра Сеуканда стала розминкою перед більш серйозними поєдинками. Тренери пробували різні варіації гравців у ланках, що не заважало нашим хлопцям час від часу вражати ворота суперників. Шайби закидали на всі лади, дублем відзначив повернення в збірну після ануляції дискваліфікації захисник «Хімволокна» Олександр Побєдоносцев. Шість із 11 голів українці записали на свій рахунок, коли аутсайдер другого за рангом дивізіону світового хокею перебував у меншості.

      Суботній двобій зі збірною Казахстану для господарів став, по суті, фінальним. Команда з Азії цього разу виявилася укомплектованою гравцями з двох казахських клубів — «Казцинк-Торпедо» й «Казахмис», які входять до трійки кращих у зоні Схід російської вищої ліги. Попри це, перевага «синьо-жовтих» у перших двох періодах не викликала сумніву. Ефектними закинутими шайбами відзначилися захисник Завальнюк, форварди Сальников і Олецький. Але в останній 20-хвилинці збірна України дещо збавила оберти, намагаючись утримати переможний рахунок, і ледь за це не поплатилася — у ворота Костянтина Симчука влетіли дві шайби. Та все ж досвід і клас наших гравців дозволив їм впоратися із казахстанцями, і гравцям із білоруських клубів зі спокійною совістю можна було рушати до своїх команд.

      В останній ігровий день, у неділю, до складу нашої збірної влилося ще кілька хокеїстів «Сокола», але від такого послаблення «синьо-жовті» у двобої з поляками не постраждали. Дублі таранного Бобкіна й швидкісного Доніки стали основою третьої перемоги господарів. Хоча поляки іноді огризалися й зуміли тричі пробити Ігоря Карпенка, який лише почав набирати форму після травми. Одного разу на майданчику спалахнула бійка, в якій відомий тафгай Андрій Срюбко вирішив провчити кремезного поляка за те, що він атакував мініатюрного, за хокейними мірками, Матвійчука. Обидва бійці отримали по дисциплінарному штрафу, а глядачі були у захопленні від рідкісного видовища.

      На закритті турніру нагороди дісталися всім командам, крім зовсім слабеньких румунів. Кубки призерам і кращим гравцям на замовлення виготовляли в Італії. Кращим воротарем організатори назвали голкіпера українців Костянтина Симчука, захисником — В'ячеслава Завальнюка, а нападаючим — казахстанця Олександра Шина.

 

ПІСЛЯМОВА

Олександр Сеуканд,

головний тренер збірної України:

      — Київський турнір — один з етапів підготовки команди до чемпіонату світу. Ми переглянули, в якому стані перебувають кандидати до національної збірної, і змогли грою і результатом порадувати кілька тисяч наших уболівальників. Особливо вдалися нам перші два періоди у матчі проти команди Казахстану, але потім ледь самі собі не створили зайві труднощі.

Олег Шафаренко,

нападаючий збірної України:

      — З Мінська мене не дуже хотіли відпускати, бо «Динамо» в останніх матчах втратило очки, але, зваживши на важливість виступу на домашньому турнірі в Києві, дали дозвіл зіграти два матчі. Казахстан для нас завжди є серйозним суперником, тому ми як слід налаштовувалися на цю команду. У третьому періоді, можливо, трохи розслабилися, до того ж у наші ворота залетіли якісь недоладні шайби, та все ж таки змогли сконцентровано довести матч до перемоги. Наша команда пробувала награвати різні зв'язки, тож через це були певні непорозуміння.

В'ячеслав Завальнюк,

капітан збірної України:

      — Матч із Казахстаном став для нас найважчим на турнірі, але ми намагалися діяти дисципліновано, відпрацьовуючи взаєморозуміння між гравцями у різних сполученнях. Негативною нашою рисою залишається слабка реалізація чисельної більшості. Зустріч із Польщею була особливою з огляду на те, що замість хлопців із білоруських клубів вийшли молоді гравці «Сокола». Для них Польща — непростий суперник, але вони показали себе з кращого боку, повністю віддалися грі.

Віталій Доніка,

нападаючий збірної України:

      — Завжди приємно грати на Батьківщині, у збірній панує дружня атмосфера. Лід у Палаці спорту переморожений, тому крихкий, і це трохи заважає набирати максимальну швидкість.

 

ТАБЛО

      Етап європейського Кубка виклику. Київ. 15—17 грудня

Казахстан — Польща — 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)

Україна — Румунія — 11:1 (2:1, 7:0, 2:0)

      Шайби: Побєдоносцев, 7 (більш.), 40 (більш.); Бобровников, 9; Доніка, 24 (більш.); Бобкін, 26 (більш.); Олецький, 28 (більш.); Завальнюк, 31, 54; Сальников, 35, 45; Шафаренко, 37 (більш.) — Геру, 11 (більш.)

      2 500 глядачів

Польща — Румунія — 4:3 (0:0, 2:0, 2:3)

Україна — Казахстан — 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

      Шайби: Завальнюк (Олецький), 16; Сальников (Литвиненко, Олецький), 24; Олецький (Сальников, Доніка), 40 — Шин, 52; Єремєєв, 53 (більш.).

      4 000 глядачів

Казахстан — Румунія — 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Україна — Польща — 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)

      Шайби: Бобкін (Бобровников, Матвійчук), 7; Доніка (Благий), 17 (більш.); Панченко (Яковенко), 22; Доніка (Завальнюк), 27 (більш.); Бобкін (Бондарєв, Панченко), 46; Завальнюк (Матвійчук, Бобкін), 48 — Галант, 3 (більш.); Лопуський, 25 (буліт); Возніца, 58.

      3 700 глядачів

 

Підсумкове становище:

            І     В     Н     П     Ш     О

1. Україна  3     3     0     0     20-6  9

2. Казахстан      3     2     0     1     13-6  6

3. Польща   3     1     0     2     9-15  3

4. Румунія  3     0     0     3     5-20  0

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Молодіжний чемпіонат світу (U-20)

      Перший дивізіон. Група А (Данія). 4-й тур. Латвія — Словенія — 7:2, Данія — Естонія — 7:1, Україна — Польща — 4:0 (1:0, 1:0, 2:0; шайби: Р. Благий, 2; Борисенко, 38; Оглезнєв, 45; Свиридов, 49 (більш.)). 5-й тур. Польща — Словенія — 5:3, Латвія — Данія — 5:4, Україна — Естонія — 2:0 (1:0, 1:0, 0:0; шайби: Німенко, 6 (більш.); Борисенко, 35).

      Підсумкове становище: Данія, Латвія, Україна — 12, Польща — 6, Словенія — 3, Естонія — 0.

      До вищого дивізіону пробилися господарі турніру — данці, які випередили збірні Латвії й України за кращою різницею шайб у зустрічах між собою.

НХЛ

      Результати матчів за участю українців: «Піттсбург» — «Айлендерз» — 7:4 (Житник («А») — 19 хв. 15 сек., корисн. «-3», 1 кидок, 8 хв. штрафу), «Кароліна» — «Торонто» — 3:4 (Бабчук («К») — 18:42, «0», 2 кидки, 2 хв. штр.; Понікаровський («Т») — 17:34, «0», 1 кидок, 2 хв. штр.), «Торонто» — «Рейнджерс» — 9:2 (Понікаровський — 15 хв., 2+3 (!), «+3», 4 кидки), «Тампа-Бей» — «Кароліна» — 2:3 (Федотенко не грав; Бабчук — 18:51, «-1»), «Вашингтон» — «Філадельфія» — 4:1 (Житник («Ф») — 22 хв., «-2», 4 хв. штр.).

      Олексій Понікаровський активно посприяв розгрому мільйонерів із «Рейнджерс», закинувши дві шайби й зробивши три результативні передачі. Українець провів найбільш результативний матч у заокеанській кар'єрі й був названий другою зіркою зустрічі. А захисник Олексій Житник у вихідні поміняв команду — «Нью-Йорк айлендерз» на «Філадельфію флайєрз» — і вже встиг зіграти у формі нового клубу.

Україна

      Перенесені матчі 5-го туру вищої ліги: «Сокіл» — «Дніпровські вовки» — 8:5, 7:3.

      Турнірне становище: АТЕК — 34 (12 матчів), «Беркут» — 25 (10), «Компаньйон» — 19 (12), «Сокіл» — 15 (12), «Дніпровські вовки» — 13 (12), СДЮШОР «Сокіл» — 2 (14).

Білорусь

      Екстра-ліга. 37-й тур. «Керамін» — «Німан» — 5:2, «Хімволокно» — «Брест» — 5:4, «Вітебськ» — «Юність» — 3:2 ОТ (вирішальний гол на рахунку українця Полоницького), «Хімік-СКА» — «Динамо» — 2:3, «Металург» — «Гомель» — 2:4.