Принцип доміно,

14.12.2006

      Банківська сфера, більше ніж будь-яка інша, залежить від зміни певних зовнішніх або внутрішніх чинників. У будь-якій вільній та демократичній країні для банкіра головне — його репутація, адже найменший сумнів у законослухняності правління банку викличе відтік грошей з банку, а згодом — відставку (найчастіше — добровільну) менеджерів, які винні в погіршенні його фінансових показників. На жаль, наша країна, по-перше, відрізняється численними «банкірами», які не переймаються питаннями своєї репутації, а по-друге — клієнтами банків, які не звертають уваги на внутрішні проблеми банку аж до тих пір, поки не почують про його ліквідацію та неможливість повернення залучених вкладів.

      Згадаємо: жоден скандал у банківській системі не відбувався одномоментно. Йому в будь-якому випадку передували перевірки НБУ, приписи про усунення порушень у роботі, публікації в ЗМІ тощо. І вже потім, за правилом доміно, банк припиняв надавати певні послуги, сплачувати відсотки за вкладами, повертати депозити тощо. Зрештою, повідомлялось про ліквідацію банку, внаслідок чого обурені вкладники, які прогавили критичний момент, утворювали черги під зачиненими дверима банку, та мітинги — під стінами НБУ.

      29 листопада ц. р. відбулась прес-конференція представника міноритарного акціонера банку «БІГ Енергія» Ігоря Возника, під час якої було повідомлено, що конфлікт між акціонерами банку може призвести до його банкрутства, оскільки теперішнє керівництво неправомірно керує фінансовою установою та допускає у своїй діяльності численні порушення. Заступник голови правління банку «БІГ Енергія» Андрій Сівак, який прийшов на прес-конференцію, підтвердив: ситуація, що склалась, потребує негайного її вирішення шляхом переговорів, наслідком яких може бути зміна керівництва банку.

      Звичайно, вкладники банку можуть знову зробити вигляд, що нічого надзвичайного не відбувається. Однак краще проаналізувати, що стало причиною таких радикальних висловлювань сторін корпоративного конфлікту, та на які наслідки слід очікувати акціонерам і клієнтам банку «БІГ Енергія».

Покарання без вини не буває

      Інформаційним приводом для проведення згаданої прес-конференції стало позбавлення Державною Комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку України (ДКЦПФР) ліцензії, що дозволяла банку «БІГ Енергія» здійснювати професійну діяльність на ринку цінних паперів. Постанова була винесена 24 листопада ц. р. і мотивувалась тим, що банк вже притягався до відповідальності, а також ухилявся від виконання розпоряджень комісії. Зокрема ДКЦПФР вказала, що банк неодноразово намагався продавати акції різних підприємств після того, як їх обіг було зупинено комісією.

      Принцип доміно спрацював не лише в цьому випадку: 14 березня ц. р. щодо посадових осіб банку «БІГ Енергія» було порушено кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України). Підставою для таких дій правоохоронців стали результати планової перевірки, в ході якої було встановлено, що 31 липня банк уклав договір, за яким передав в оренду дочірньому підприємству ТОВ «Придніпровське» будівлю готелю «Олімпія» (м. Дніпродзержинськ). При цьому посадові особи банку «БІГ Енергія» не застосували до умов договору положення податкового законодавства щодо обов’язковості застосування в таких випадках звичайної ціни. Натомість орендна плата за будівлю площею понад 30 тис. кв.м. була визначена в сумі 50 грн. на місяць.

      Крім того, триває розслідування справи про фіктивне підприємництво і легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом (кримінальну справу було порушено у березні слідчим відділом Управління СБУ в Чернігівській області). Зокрема, посадові особи банку «БІГ Енергія» підозрюються в тому, що незаконно перевели через банк в офшорну зону більше 10 млн. доларів США, в тому числі близько 200 тис. грн. компанії, яка є акцiонером банку i називається НЕК «Укренерго».

      Отже, в кінцевому підсумку бачимо таке: банк «БІГ Енергія» позбувся однієї з ліцензій (другу — загальну — нещодавно обмежив Національний банк України); проти посадових осіб банку порушено кримінальну справу; розслідуванням їх діяльності займаються як міліція, так і Служба безпеки України. Крім того, в банку до 22 грудня ц.р. буде проводитись чергова перевірка НБУ.

Куди впаде чергова «доміношка»?

      Після викриття всіх факторів, які передували прес-конференції 29 листопада, стає зрозумілим, що слова про те, буцiмто конфлікт може призвести до банкрутства банку, видаються не такими вже емоційними і досить обгрунтованими. Наразі не хочеться навіть говорити про горе-банкірів, які не можуть наважитись подати у відставку після того, як всі їхні махінації викрито. Найбільше в цій ситуації дивують, по-перше, акціонери банку, які не опікуються долею своїх вкладів, а по-друге — Національний банк України, який має шанс врятувати банк, однак чомусь не використовує його. Йдеться про введення в банк тимчасової адміністрації, наслідком роботи якої має стати або його банкрутство, або «санація» у вигляді залучення нових інвесторів. Більше того, введення тимчасового правління дозволить зупинити нинішніх менеджерів банку «БІГ Енергія», які протягом останніх років піклувались не тільки і не стільки про банк, скільки про свій власний добробут.

      Саме такого розвитку подій, мабуть, очікують усі акціонери банку. В банкрутстві доволі вдалого бізнес-проекту, на заваді якому встали недобросовісні ділки, ніхто не зацікавлений. Отже, наступний крок — за НБУ...

Ганна КОВАЛЬЧУК.