Лише третина пирога

14.12.2006
Лише третина пирога

Низький відсоток реалізації не дозволив «Києву» переграти естонців навіть удома.

      Перед початком виступів у Європі кожен із трьох українських клубів — учасників елітного турніру під егідою ФІБА — проголошував завданням-мінімум вихід із першого групового раунду до другого. Але перевірка боєм показала, що навіть серед команд другого ешелону Старого світу (бо найсильніші зібрані в Євролізі УЛЄБ) конкурентоспроможним є лише чемпіон України — «Азовмаш».

 

«Вовків» розідрали

      Після жеребкування найлегший шлях пророкували «Києву». Адже, здавалося б, як учасник «фіналу чотирьох» двох останніх років може не пробитися крізь сито першого етапу, тим паче  якщо у нього в групі замість чотирьох команд — три, а розігруються дві путівки? Виявилося, що може, ще й як.

      Так, «вовки» у міжсезоння зазнали суттєвих втрат, але ж залишився лідер команди -американець Ламарр Грір, прийшов капітан збірної України Артур Дроздов. Проте, як показала практика, цих двох зірок не вистачає навіть для протистояння організованим середнякам. У Європі навчилися грати на загальний успіх, тоді як нинішній склад «Києва» командний баскетбол демонструє дуже рідко.

      Новачок Аарон Лукас явно не справляється з завданням розігруючого, а в американському стилі намагається тягти ковдру на себе. Як наслідок — у вирішальному матчі проти естонського «Калева» він не зробив жодної результативної передачі партнерам! Не виправдовує сподівання й сербський снайпер Мілан Дозет, якому, здається, важко зрозуміти своє місце в команді. Роль рятівника не вдалася й Гріру — його проходи й кидки з неймовірних положень не могли компенсувати інертних дій інших партнерів та дірок у захисті. Не зміг розірватися й Дроздов, який і згори закидав, і підбори замість центрових робив, і паси замість плеймейкерів роздавав.

      Найбільше ж нарікань позавчора ввечері викликали безпорадні дії наших центрових. Головний тренер команди Віктор Бережний констатував, що київський матч він уже бачив у Таллінні — той самий сценарій. Ані Хижняк, ані Печеров, ані Салтовець, ані Кравцов, котрого від безнадійності випустили на майданчик на три хвилини, щоб отримати три фоли, не змогли стримати естонського американця Тревіса Ріда. Доволі невисокий як для центрового (всього два метри), він просто знущався з українських опонентiв, раз по раз просковзаючи повз них і відправляючи м'яч у кошик (11 разів iз 13 спроб). Знайшлися у Ріда й гідні партнери — його співвітчизник Корнеліус Макгадгон й дуже швидкий естонець Вальмо Крііса.

      Оновлений БК «Київ» у Єврокубку ФІБА здобув лише одну перемогу й зійшов із турнірної дистанції. Схоже, проблеми тут, як і в київських футболістів, не лише у конкретних виконавцях, а й у функціонуванні клубу в цілому. Хоча в національній першості «беки» йдуть на першій позиції, як і «Динамо» у футболі.

Великі амбіції азовців

      Головні конкуренти киян на внутрішній арені — маріупольці — вирізняються більшою стабільністю. Керівництво концерну «Азовмаш» рік у рік намагається тримати команду «на рівні» і в цьому сезоні не приховує бажання бачити її серед учасників «фіналу чотирьох» Єврокубка. Щоправда, як і в столиці, на березi Азовського моря триває безперервний пошук нових виконавців, який іноді розчаровує, але нерідко дає й плоди.

      У вівторок у лавах чемпіона країни на міжнародній арені дебютував черговий новачок — 30-річний американець Джермейн Джексон. Поки що погоду в команді він не робить, хоча позавчора у вирішальному матчі проти угорського клубу 10 очок набрав і 6 підборів зробив. А от влучанням «у яблучко» можна назвати придбання центрового Роберта Гуляша. Угорський гігант (213 см, 137 кг (!)) наче неспішно пересувається майданчиком, але діє ефективно. У зустрічі проти земляків із клубу «Атомерому» він за 22 хвилини реалізував чотири двоочкових кидки й обидва триочкових, що незвично для «п'ятого номера».

      Загалом «Азовмаш» повністю контролював хід поєдинку. Гості з міста атомників Пакш лише в перші кілька хвилин стримували команду Рімаса Гірскіса, але вже перед великою перервою питання про переможця було знято. У другій половині зустрічі наставник, не турбуючись про результат, дав можливість пограти українцям із найближчого резерву — Подорваному, молодим Івшину та Локтіонову.

      Тепер на другому груповому етапі суперниками маріупольців мають бути підмосковне «Динамо» й грецькі «Паніоніос» та «Маруссі», але, можливо, ФІБА розведе команди з однієї країни по різних квартетах.

Приємне розставання «хіміків»

      Останній матч «Хіміка» в Ризі не мав турнірного значення для обох суперників. Однак латвійські «Барони» перед шістьма (!) тисячами своїх уболівальників билися за єдину перемогу в турнірі, а бронзові призери чемпіонату України — за свій престиж.

      У запеклій боротьбі шальки терезів коливалися у різні боки. Команда Звездана Мітровича мала перевагу над господарями у влучності кидків iз середньої дистанції (відсоток влучань — 54 проти 46), але перемогу здобула лише за сім секунд до фінальної сирени. Героєм матчу став важкий форвард «хіміків» Ярослав Зубрицький. Провівши на паркеті лише половину поєдинку, він став найрезультативнішим у своїй команді, реалізувавши всі п'ять двоочкових спроб і чотири штрафних. А за переваги рижан в одне очко Ярослав зумів їх засмутити, холоднокровно закинувши у стрибку останній м'яч у зустрічі.

      «Хімік» посів третє місце в групі, по три матчі вигравши й програвши. Можна сказати, що команда виступила на своєму рівні. Залишається відкритим питання, чи влаштовує він керівництво клубу.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Єврокубок ФІБА.

Перший груповий турнір. 6-й тур

      Група В. «Динамо» (Моск. обл., Росія) — «Спіру» (Шарлеруа, Бельгія) — 75:52, «Баронз» (Рига, Латвія) — «Хімік» (Південне, Україна) — 67:68 (24:21, 16:16, 14:18, 13:13; Мейсон (22) — Зубрицький (14), Корочкін (10)).

      Підсумкове становище: «Динамо» — 11, «Спіру» — 10, «Хімік» — 9, «Баронс» — 6.

      Група С. «Локомотив» (Ростов, Росія) — «Банвіт» (Баликешир, Туреччина) — 75:59, «Азовмаш» (Маріуполь) — «Атомерому» (Пакш, Угорщина) — 88:62 (22:15, 24:11, 22:18, 20:18; Гуляш (16), Байрамович (15+7 підборів), Ліщук (12) — Соммервіль (16)).

      Підсумкове становище: «Локомотив» — 10, «Азовмаш» — 10, «Банвіт» — 10, «Атомерому» — 6.

      Група Е. «Київ» (Україна) — «Калев» (Таллінн, Естонія) — 72:88 (23:19, 16:18, 13:23, 20:28; Грір (18), Дозет (11), Анненков (10), Дроздов (8 + 9 підборів + 6 передач) — Рід (34+11 підборів), Макфадгон (20), Крііса (18)).

      Підсумкове становище: «Льєж» — 7, «Калев» — 6, «Київ» — 5.

      Група А. «Естудіантес» (Іспанія) — «Іроні» (Ізраїль) — 92:83, «Діжон» (Франція) — «Асесофт» (Румунія) — 98:86.

      Підсумкове становище: «Естудіантес» — 11, «Діжон» — 10, «Іроні» — 9, «Асесофт» — 6.

      Група F. «Німбурк» (Чехія) — «Войводина» (Сербія) — 70:68, «Маруссі» (Греція) — «Рига» (Латвія) — 79:75.

      Підсумкове становище: «Маруссі» — 11, «Рига», «Німбурк» — 9, «Войводина» — 7.

      Група G. «Паніоніос» (Греція) — ЦСКА (Болгарія) — 88:70, «Урал-Грейт» (Росія) — «Тюрк телеком» (Туреччина) — 71:80.

      Підсумкове становище: «Тюрк телеком» — 11, «Паніоніос» — 10, «Урал-Грейт» — 8, ЦСКА — 7.

      Група Н. «Амстердам» (Голландія) — «Асвел» (Франція) — 65:113, «Віртус» (Італія) — «Лемеос» (Кіпр) — 96:75.

      Підсумкове становище: «Віртус» — 11, «Лемеос» — 10, «Асвел» — 9, «Амстердам» — 6.