Хто виправить «горбатого»?

14.12.2006
Хто виправить «горбатого»?

Вiктор Янукович на засiданнi Кабмiну. (Фото Укрінформ.)

      Учора на засіданні Кабінету Міністрів його керівник Віктор Янукович був несамовитий. Його підвищений тон викликало вето Президента на закон про держбюджет. «Микола Янович, сьогодні-завтра, два дні, до п'ятниці, доопрацювати, можливо, пошукати будь-які компроміси, але я відверто скажу — я їх практично вже не бачу, — казав Янукович, звертаючись до свого першого заступника, глави Мінфіну Миколи Азарова. — Нам пропонують на папері знайти 10 мільярдів гривень, але ми добре знаємо, і громадяни знають, що гроші з неба не падають, їх треба заробити».

      Прем'єр навів приклад 2005 року, коли бюджет «свідомо перевантажили популістськими заходами»: тоді «косвенні податки перевищили всі межі», тож зараз, за словами Януковича, «ми долаємо наслідки 2005 року, тому і 2006 рік був таким горбатим».

      Важко сказати, що може виправити такого «горбатого», але опоненти Партії регіонів із задоволенням нагадують її лідерові передвиборчі гасла «донецьких» про «покращення життя виборців уже сьогодні». Як видно, Янукович і компанія свідомо прийняли антисоціальний бюджет, відмовившись від того самого «покращення».

      Проїхавшись по опозиціонерах, які, будучи при владі, підвищили тарифи, Віктор Янукович у своєму стилі наголосив, що він працюватиме без популізму: замість того, щоб «багато казати». При цьому він не «казав», а вже кричав. І пообіцяв спеціальну заяву уряду щодо бюджетного вето — «щоб уся країна зрозуміла, на межі чого ми зупинилися. Якщо не буде бюджету, то не буде своєчасних соціальних виплат. Кому це потрібно? Тим, що не подобається, що вони не при владі? А що вони зробили, коли вони були при владі?!»

      Відозва Кабміну з'явилася вже за годину. Її автори, як виявилося, бачать наміри президентської сторони до самого дна». «Регіонали» пояснюють вето Президента не просто намірами дестабілізувати політичну ситуацію в державі, а й домогтися розпуску Верховної Ради і призначення дострокових парламентських виборів. Але такий сценарій уряд Януковича називає «ілюзією».

      Кабмін вказує, що «визначальним стрижнем» створеного ним бюджету стали подальші кроки до «посилення соціального захисту населення, стимулювання інноваційного розвитку економіки, поглиблення структурних реформ і на їхній основі збільшення вітчизняних та іноземних інвестицій, зменшення фіскального навантаження на економіку». «Народ України отримав можливість витратити на суспільні потреби додатково 32 мільярди гривень проти бюджету 2006 року», — йдеться в заяві Кабінету Міністрів. Уряд наголошує, що Президент повернув бюджет до ВР без підпису вперше в історії України, але його пропозиції «не грунтуються на реальних економічних розрахунках і порушують вимоги статті 95 Конституції щодо його (бюджету) збалансованості».

      Сам Янукович у коментарі журналістам заявив, що все має вирішитися на зустрічах «антикризовиків» та урядовців із Президентом Ющенком, які мають відбутися ближчим часом.

 

РЕАКЦІЯ

      Виходів із ситуації є два: або парламент простою більшістю (226 голосів) підтримує пропозиції Президента щодо держбюджету, або має шукати конституційну більшість (301 голос) для подолання вето й перезатвердження власного бачення бюджету.

      Президент Віктор Ющенко переконаний, що Верховна Рада не зможе подолати вето, накладене ним на закон про держбюджет-2007. «Я переконаний, що в парламенті не знайдеться 300 голосів, щоб узяти відповідальність по таких соціальних речах, які закладені в цьому бюджеті», — сказав він учора журналістам, перебуваючи в Таллінні. Реагуючи на далекі крики Януковича, Ющенко закликав «не розкидуватися емоціями», «лихорадочні оцінки теж залишити в себе вдома і знаходити компроміси для врегулюванню цього питання в найближчі дні».

      Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що фракція Партії регіонів не шукатиме компромісів із Президентом щодо бюджету, оскільки їй (фракції «Регіонів») вигідно, щоб цей документ не був прийнятий. Адже за відсутності закону про держбюджет iз 1 січня «всі фінансові потоки будуть в управлінні Партії регіонів», при цьому «антикризова» коаліція звинувачуватиме в соціальній та економічній кризі, яку вони створили, Президента Віктора Ющенка і «помаранчеву» команду, оскільки, мовляв, глава держави ветував бюджет».

      «Зараз треба серйозно думати над тим, як не допустити, щоб до 1 січня усі фінанси країни без бюджету опинилися в кишенях Партії регіонів та їхніх корпорацій», — сказала Тимошенко на брифінгу.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>