Гонщик без «даху»

12.12.2006
Гонщик без «даху»

Про страшну аварію Крісу Стюарту нагадує тільки шрам на шиї. (Фото з сайту www.medportal.ru.)

      Медики продовжують дивувати світ найнеймовірнішими випадками одужання пацієнтів, яких, здавалось би, не змогло б урятувати нiщо. Так, фахівцям із Великобританії вдалося повторити унікальну операцію, здійснену їхніми американськими колегами три роки тому. Медики врятували від смерті 12-річного хлопчика, голова якого практично повністю відділилася від тіла після аварії на дитячих автоперегонах, повідомляє «Медпортал».

      За інформацією інтернет-видання, після невдалого повороту юний гонщик Кріс Стюарт врізався на своєму автомобілі в бар'єр і потрапив до лікарні з діагнозом «закрита декапітізація». У результаті важкого вивиху в Кріса розірвалися всі зв'язки, які поєднували його хребет із черепом, і голова фактично повисла на «ниточках» кровоносних судин та довгастого мозку. У те, що пацієнт виживе і зможе нормально рухатися, тоді не вірили навіть найбільші оптимісти. Адже переважна більшість людей з аналогічними ушкодженнями вмирають протягом кількох хвилин після травмування, а ті пацієнти, які дивом вижили, зазвичай на все життя залишаються інвалідами...

      Утім хірурги, які протягом шести годин стояли за операційним столом, дуже вдало зростили перший шийний хребець і основу черепа, використовуючи металеві пластини, болти й фрагменти стегнової кістки хворого. Відразу після операції навіть зовсім незначний рух міг призвести до фатальних наслідків, тому лікарі були змушені організувати для підлітка тривалий примусовий сон. Медики занурили Кріса в штучну кому на 19 днів, а після повного зрощення кісток відпустили пацієнта додому.

      Неймовірно, але через два місяці після операції Кріс може самостійно ходити, плавати в басейні й навіть їздити на велосипеді. Хлопчик, якого аварія не дуже налякала, не збирається відмовлятися від кар'єри автогонщика і сподівається найближчим часом повернутися за кермо авто.

      Що не кажи, а хлопцеві пощастило значно більше, ніж 18-річному американцеві, який три роки тому переніс аналогічну операцію. Маркос Парра був першою людиною у світі, якому фактично «пришили» відірвану голову. Але після операції Маркосові довелося пройти чотиримісячний реабілітаційний курс, протягом якого він носив спеціальний ортопедичний апарат. Зараз чоловік самостійно ходить і навіть намагається грати у волейбол, але про повне відновлення здоров'я у його випадку не йдеться.