Операція для піаністки,

06.12.2006
Операція для піаністки,

      Наприкінці листопада у Колонному залі ім. М. Лисенка Національної філармонії України відбувся концерт «Два генії — два світи», присвячений двом ювілеям — 250-річчю від дня народження В.-А. Моцарта та 100-річчю від дня народження Д. Шостаковича. Концерт продовжив традиції, започатковані проектом заслуженої артистки України Ганни Середенко «Митці - за духовне відродження України».

      Наприкінці року, протягом якого всі можливі колективи в усіх можливих залах святкували ювілеї Моцарта та Шостаковича, запропонувати публіці ще один ювілейний концерт — було вельми ризикованою справою. По-перше, Г. Середенко вирішила ознайомити слухачів із квартетною музикою — одним із найскладніших жанрів інструментального мистецтва. Для виконавців такий крок завжди тривожний — чи зрозуміють слухачі, чи сприймуть, чи вистачить публіці музичної та інтелектуальної підготовки для сприйняття такої складної музики. Автор проекту запросила до участі в концерті відомий струнний квартет ATRIUM (Олексій Науменко (скрипка), Антон Ільюнін (скрипка), Дмитро Питулько (альт), Ганна Горєлова (віолончель)), який починав свій творчий шлях у Петербурзі, а з лютого 2006 року по квітень 2007 року є головним запрошеним Голландської Академії струнних квартетів в Амстердамі, де продовжує своє навчання під керівництвом професора С. Метца, засновника і віолончеліста «Орландо-квартету». По-друге, звернення до творчості Дмитра Шостаковича щоразу притягує містичні події. Для Ганни Середенко цей композитор надзвичайно близький, адже вона родом із Петербурга (вже 26 років живе в Києві), блокада Ленінграда для неї не порожній звук, адже в цих страшних подіях постраждали її рідні (як і в Бабиному Яру). Шостакович, який своїм мистецтвом завжди викривав «нелюдське», «тваринне» начало, є близькою душею. Проте, як каже сама Ганна Середенко, «така музика не від цього світу, і надто занурюватися в неї просто небезпечно». Цього разу думка матеріалізувалася — концерт був під загрозою, піаністці довелося перенести операцію на правій руці (три наркози за вересень і майже загублена чутливість пальців). Іще недавно в планах було виконання Альтової сонати Д. Шостаковича — трохи не єдиного твору з камерного репертуару композитора, який не виконувала Ганна Середенко. Але після численних містичних збігів, Ганна, певно, вже не наважиться виконати останній твір композитора.

      І все ж таки концерт відбувся. У першому відділенні прозвучали струнний квартет до-мажор та фортепіанний квартет соль-мінор В.-А. Моцарта, у другому — фортепіанний квінтет соль-мінор Д. Шостаковича.

      Два генії, дві таємниці, але два зовсім різні світи. У виконанні квартету ATRIUM та Ганни Середенко відчувалося протиставлення світла і темряви. Світлом була музика В.-А. Моцарта — прозора, чиста, витончена, із «акуратним» звуковидобуванням, в якому прослуховувався кожний нюанс. Шостакович був темрявою. Насиченість звуку одразу справила ілюзорне враження втричі підсиленого музичного складу, звук став в'язким, важким, болісним. У цій глибині звучання «звідти» прослуховувалися інтонації теми-перевертня з П'ятої симфонії Шостаковича, і мимоволі на квінтет накладався ще один пласт асоціацій — і репресій, і гоніння композитора, якого ошельмували, зацькували, занапастили. Лише наприкінці квінтету з'явилося примарне світло, що зблизило два світи двох геніїв — Моцарта та Шостаковича.

      Майстерність виконавців публіка оцінила дуже високо. Але головною оцінкою був натовп студентів зі скрипками, віолончелями, альтами за спинами. Вони прийшли брати автографи і дивилися на учасників квартету як на диво, вигукували, що подібного не чули. І справді, за умов лише двох репетицій разом із Ганною Середенко — надзвичайна єдність, «зіграність», відчуття один одного.

      Додамо, що всі концерти проекту Ганни Середенко є благодійними — квитки навіть за 10—20 гривень є надмірно дорогими для значної кількості бажаючих почути класичне мистецтво. Тож велику кількість місць у Колонному залі Національної філармонії України викуповують iз метою розповсюдити, як безкоштовнi запрошення.

      Наступна зустріч із Ганною Середенко уже незабаром. Не встигла вона провести квартет ATRIUM до Голландії, як уже розпочала роботу над концертом з циклу «Музика в Різдво», який традиційно відбувається другого січня у Національній філармонії України.

Яна ІВАНИЦЬКА.