Рейдерський апгрейд

02.12.2006
Рейдерський апгрейд

Готель «Русь», який опинився у центрі конфлікту. (Фото Укрінформ.)

      Вивчати значення деяких іншомовних слів українці почали не від хорошого життя. «Рейдер» (raider) — у перекладі з англійської — компанія, що поглинає інші шляхом купівлі контрольного пакета акцій. «Апгрейд» (upgrade) — у перекладі з цієї ж мови означає просто-на просто вдосконалення. Втім в Україні рейдерство набуло трохи іншого значення, а саме — силове захоплення об'єктів. Однак якщо раніше в подібних протизаконних діях брали участь лише люди характерної зовнішності, то останній випадок уже безпосередньо у столиці довів — усе вдосконалюється, а рейдери тепер працюють ще й за підтримки правоохоронців. Щоправда, останні лише виконують постанови судів. Найчастіше — незаконні, проте реформи судової системи, яка могла б убезпечити від неправомірних кроків людей в мантіях, українці досі не дочекалися.

      За підсумками роботи уряду, сформованого антикризовою коаліцією, якогось очевидного покращення життя вже сьогодні українці так і не відчули, про що свідчить більшість опитувань соціологічних служб. Пересічний громадянин держави навіть не може чітко вказати, які ж конкретно кроки, спрямовані на це, зробив Кабмін Януковича. Однак не можна говорити, що з часу створення у парламенті коаліції на чолі з Партією регіонів, отже, фактично з приходом у виконавчу владу так званих «донецьких», в Україні, як і протягом двох попередніх років, нічого не змінилося. Замахи на життя депутатів від Львова до Запоріжжя, розборки на дніпропетровському ринку «Озерка», гучні вбивства у Донецьку та Ніжині — яскраво свідчать про те, що в державі розпочався переділ власності силовими й кримінальними методами.

      Ще одним підтвердженням цьому став безпрецедентний випадок, який трапився 24 листопада у столичному готелі «Русь». Як розповіли на прес-конференції в УНІАН його власники та працівники, невідомі вдерлися до адміністративного приміщення, залякали керівника та присутніх і захопили документацію. На вимогу пред'явити хоч якісь документи вели себе зухвало, погрожували, а то й узагалі просто виставляли за двері надто цікавих. Разом із молодиками характерної зовнішності до приміщення ввійшли... працівники правоохоронних органів і судовий виконавець. Як з'ясувалося згодом, діяли вони на підставі ухвал двох судів — Жовтневого райсуду міста Луганська, якою той заборонив вчиняти певні дії ТОВ «Курені» (директор — В. Гордієнко), розташованого в приміщені цього ж готелю «Русь», і Кегичівського райсуду Харківської області, котрий прийняв таку ж ухвалу стосовно іншого ТОВ «Місто слави» ( директор — В. Богдановський), також розташованого на території зазначеного комплексу. Обидва товариства з обмеженою відповідальністю є засновниками відомих киянам ТЦ «Метроград» і ТЦ «Метрополіс». Співзасновником цих компаній було приватне підприємство «Даско». Воно ж виступало засновником ТОВ «Місто слави» і ТОВ «Курені».

      Чому будь-які рішення щодо столичних об'єктів приймаються за сотні кілометрів від Києва — питання риторичне. Заслуговує на увагу те, що незадовго до знаменних подій директор «Даско» пан Бондаренко підписав наказ про звільнення засновників вищезазначених товариств Гордієнка та Богдановського. Подейкують, не без тиску і шантажу. Цікаво, що на момент підписання відповідних рішень Бондаренко сам уже був звільнений з посади, а підписував накази без дотримання законодавства України, і навіть зборів співзасновників, що є обов'язковим у таких випадках.

      Прикметний той факт, що обидві ухвали згаданих судів дуже схожі за змістом. Олег Березюк, голова Київського юридичного товариства, запевняє, що і писалися вони під копіювальний папір: «Я заявляю з повною відповідальністю — дані директиви судів є нічим іншим як корупцією у судових органах! Ми вже провели філологічну експертизу цих документів. Результат вразив — обидва документи писала одна і та ж сама людина! Як граматичні, так і лінгвістичні помилки однакові, а ухвали написані майже слово в слово».

      Позовні заяви, за словами пана Березюка, подало ТОВ «Хама літа Лімітед», засновником якого нібито є один iз депутатів російської Держдуми. Представники готелю також переконують, що разом із міліцією в рейдерстві брали участь і представники кримінального світу. За їхніми словами, під час виламування дверей був присутній Вадим Великодний, про якого у ЗМІ поширюється інформація як про «кримінального авторитета».

      Шокований співпрацею криміналу й правоохоронців і голова наглядової ради готелю «Русь» громадянин Австрії Хайсам Хомсі. «У кожній країні є свої правила ведення бізнесу, свої закони. Однак такого я ще не бачив. Влада навіть після декількох днів, що минули, досі не відреагувала на очевидне свавілля», — каже він.

      Олег Березюк вважає, що замовником цих подій є той же російський депутат. Хто саме, казати відмовляється, мотивуючи це тим, що наразі перевірку повинні провести правоохоронні органи. Під час зустрічі з представниками ЗМІ запевнив, що один із судів столиці вже скасував незаконні ухвали Харківського та Луганського судів. Єдина вимога тепер, каже він, щоб Феміда показово покарала тих, хто приймав відповідні ухвали.

      У свою чергу, прес-секретар ТОВ «Хама літа Лімітед» Марія Сидорчук повідомила «УМ», що ніхто рішень судів не відміняв. Навпаки, за її словами, суди столиці такі позови справді розглядали, однак Феміда лише підтвердила рішення Харківського та Луганського. Також вона категорично заперечила будь-яке захоплення чи рейдерство щодо «Русі». «Готель працює у звичному режимі, а ми діємо винятково у правовому полі. Гості столиці, у тому числі іноземні туристи, які проживають у готелі, судячи із невимушеної обстановки в холах і ресторанах, абсолютно не поінформовані про так зване «захоплення» будівлі», — вважає вона.

      У Печерському райвідділi міліції черговий не зміг підтвердити, що саме працівники цього райуправління супроводжували судового виконавця до готелю. А у прес-службі київської міліції, куди нам порадили звернутися, відповіли, що вперше чують про такий випадок рейдерства. Тож не дивно, що силові структури досі ніяк не відреагували на цей інцидент, що дає підстави замислитися про великих покровителів рейдерів у верхах влади.

Ярослав ТРАКАЛО.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Проблеми рейдерства в Україні обговорили у четвер міністр юстиції Олександр Лавринович і посол Німеччини Райнхард Шеферс. «Ми знаємо складові рейдерства, знаємо, як вони діють, і працюємо над тим, як законодавчо їх зробити неможливими», — цитує мініністра прес-служба Мін'юсту. За його словами, рейдерство — це антигромадська дія, що не має легітимності, але така, що відбувається абсолютно законним способом. У свою чергу, пан Шеферс зазначив, що проблема рейдерства турбує послів і закордонних бізнесменів. До того ж це, вважає посол, негативно впливає на імідж України і «відлякує інвесторів від України, тоді як країна має потребу в інвестиціях».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>