Зовсім «синюшний» уряд

02.12.2006
Зовсім «синюшний» уряд

Передостаннiй з «помаранчевих» мiнiстрiв — Борис Тарасюк. Уряд вдаваної «оранжево-синьої єдностi» протримався менше чотирьох мiсяцiв. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перше, що згадується після вчорашніх подій, — це фраза Віктора Януковича, сказана ним під час президентської виборчої кампанії 2004 року. Пам'ятаєте: «Я вірю, що в нас більше сильних і здорових людей, аніж тих козлів, які заважають нам жити»? Ті вибори минули, але для Януковича «козли» залишилися. Це «помаранчеві» інакодумці уряду антикризової коаліції — мент Юрій Луценко, дипломат Юрій Тарасюк і вояка Анатолій Гриценко. Відучора в уряді залишився тільки останній. Відповідні рішення прийняла вчора Верховна Рада голосами антикризової коаліції та новітніх перебіжчиків із БЮТ. Усе. Універсал вiдкинуто, маски знято...

      Після невдалої четвергової спроби відставити Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ антикризова коаліція таки спромоглася на результативну атаку. Ба, навіть на бліцкриг. Учора в кілька кроків упродовж однієї години було відправлено у відставку і керівника зовнішньополітичного відомства Бориса Тарасюка, і Луценка; затим призначено міністром молоді, сім'ї та спорту «регіонала» Віктора Коржа, а керівником МВС — соціаліста Василя Цушка.

 

«Зовнішній» хук...

      Суто юридично найбільше питань викликає відставка Бориса Тарасюка. Політреформа посіяла в Конституцію суттєві протиріччя. Вони розділили політикум на два табори: одні вважають, що міністра закордонних справ (як і голову оборонного відомства) можна звільнити за звичайною процедурою; інші запевняють, що парламент не має на це права, позаяк кандидатури міністрів визначає глава держави. Про це з трибуни говорив представник Президента в парламенті Роман Зварич. «За Президентом зберігається виключне право вносити подання до Верховної Ради щодо призначення міністра закордонних справ. З цього випливає, що за ним зберігається виключне право щодо внесення подання щодо звільнення міністра закордонних справ», — пояснив колишній міністр юстиції.

      Утім «більшовики» цих юридичних премудростей не дослухалися. Віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв зізнався депутатам, що останньою крихтою, яка впала на терези терпіння, була ситуація з поїздкою Віктора Януковича у США. Тарасюк, за словами Клюєва, діяв «без відома міністрів, без відома Прем'єр-міністра», і «думка всіх членів Кабінету Міністрів у тому, що це було зроблено, щоб зірвати поїздку Прем'єра». «Я б сказав це грубіше, але моє виховання тут не дозволяє це сказати», — відзначив «паливний» віце-прем'єр.

      У відповідь коаліціонерів переконували у протилежному. Що не дії Тарасюка шкодять іміджу України, а «звільнення міністра закордонних справ перед поїздкою у США, — як висловився «нашоукраїнець» Микола Яковина, — отаке, вибачте, «кидалово» у внутрішній політиці не додасть нам авторитету в зовнішній політиці». Щодо візиту за океан, то Тарасюк тепер туди поїхати просто не зможе. Не виключено, що, пакуючи в поїздку валізи, на це Янукович і сподівався...

      За відставку Тарасюка проголосувало 247 нардепів. Партія регіонів дала 186 голосів (поголовно), БЮТ — 4 («дезертири» Хмельницький, Луцький, Єдін і Гладій — про них окреме слово), «НУ» — 2 («коаліціонери» Волков і Заплатинський), соціалісти — 30 (крім Мороза), комуністи — 21 (одностайно), позафракційні — 4.

      Тарасюк назвав рішення Верховної Ради неправомiрним. «Однозначно, є дуже сильний сумнів щодо правомiрності сьогоднішнього голосування стосовно міністра закордонних справ, — зазначив він на прес-конференції в УНІАН. — Остаточну крапку в цьому питанні може поставити тільки Конституційний Суд». Тарасюк також додав, що рішення парламенту вплине на результати візиту Прем'єр-міністра до США.

...і «внутрішній» джеб

      Луценка звільняли з більшими труднощами, принаймні в часовій проекції. Напередодні, в четвер, Верховна Рада прийняла звернення до Прем'єра, яким рекомендувала Януковичу оформити подання на звільнення Луценка (про це «УМ» писала). І хоч Віктор Федорович у цей час уже мандрував до Москви, таке подання якимось містичним чином до парламенту надійшло. «Я працюю цілодобово», — пояснив у Донецьку Янукович. Але з першої спроби відставити Луценка не вийшло: тільки 223 «за». Голосів недодала Соцпартія. Хтось думав — із благородства (бо Луценко тривалий час був її членом), а виявилося — через незавершений розподіл вакантних урядових посад.

      Учора, коли відставка Луценка знову була внесена до порядку денного, соціалісти були більш дисциплінованi. Вони проголосували одностайно, i рішення пройшло 248 голосами. Зміна настроїв пов'язана з тим, що квоту міністра внутрішніх справ соціалісти залишили за собою. Задоволені переговорами, вони висунули на цей пост керівника фракції — 43-річного Василя Цушка. Між іншим, подання на Цушка теж надійшло від уряду за відсутності в столиці «цілодобового» Віктора Януковича. За пана Василя проголосувало 246 депутатів.

      Ще одним новобранцем уряду став «регіонал» Віктор Корж. Він обійняв посаду міністра у справах сім'ї, молоді та спорту, звільнену перед тим «нашоукраїнцем» Юрієм Павленком. 49-річний президент Федерації гімнастики України і віце-президент Національного олімпійського комітету України набрав 247 «за».

 

ПОЗИЦІЯ

      У всіх голосуваннях, проведених коаліціонерами, брало участь кілька БЮТівців. Число «відступників» варіювалося: від 18 (за ствердження звіту ТСК про корупцію в МВС) до 4 —(за відставку Тарасюка). Але в усіх випадках «за» тиснуло четверо членів фракції БЮТ: Михайло Гладій, Олександр Єдін, Максим Луцький, Василь Хмельницький. Дмитро ж Крючков не підтримав хіба що звільнення Тарасюка.

      Учора вранці відбулося засідання фракції, на якому розглядалася дисципліна БЮТ. Як розповів нардеп Віталій Чепінога, було прийнято рішення виключити з фракції двох нардепів — Єдіна та Хмельницького. За його словами, інші депутати, на відміну від згаданої двійки, назвали своє четвергове голосування помилкою. Їм дали шанс виправитися на Тарасюкові. Як бачимо, виправляти помилки хотіли далеко не всі...

 

ОЦІНКИ

      Глава секретаріату Президента Віктор Балога назвав звільнення Юрія Луценка «нормальним процесом», адже юридично це сфера компетенції парламенту. Балога також заявив, що Василь Цушко — не найгірша кандидатура для міністра внутрішніх справ серед тих, які обговорювалися на цю посаду. «Те, що сьогодні квота міністра відійшла соціалістам, вважаю, — це одне з найкращих рішень, — заявив на брифінгу Балога, — бо Цушко — це зважений політик, що не буде приймати різких рухів і буде думати про те, щоб у суспільстві було спокійно».

      Щодо звільнення міністра закордонних справ, то Балога відзначив, що «ми будемо діяти в правовому полі» і, «якщо є рішення Верховної Ради про те, щоб відправити у відставку Бориса Тарасюка, Президент буде виконувати це рішення. Водночас ми будемо чекати висновків Конституційного Суду про те, чи є таке рішення правовим», — підсумував Балога.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>