«Щербата» зарплата

01.12.2006
«Щербата» зарплата

Мінімальну зарплату отримують, як правило, найменш кваліфіковані робітники. (Фото Укрінформ.)

      Ось ми дочекалися і останнього в цьому році підвищення зарплати, запланованого ще минулим урядом. Відтепер з 1 грудня мінімальна зарплатня в Україні сягатиме 400 гривень. Підвищення хоч і не надто відчутне — лише 25 гривень (із 1 липня, нагадаємо, «мінімалка» у нас встановлена у розмірі 375 гривень), але, хоч яка не яка, доплата. Щоправда, підвищення зарплати збіглося в часі з повальним підвищенням тарифів на комунальні послуги по всій державі. Тому, цілком ймовірно, українці на «округлену» і «симпатичнішу» мінімальну зарплату особливо не розживуться.

      Нагадаємо, це вже третє за рік підвищення — перше було з 1 січня, тоді зарплата становила 350 гривень. Раніше Міністерство праці та соціальної політики України повідомляло про те, що готує пропозиції про перенесення введення мінімальної зарплати на рівні 400 гривень із грудня на 1 вересня цього року. Так, принаймні, повідомляв директор Департаменту державного соціального захисту населення Мінпраці Віталій Мужчинін. Однак змінилася влада, і розмови вщухли. Більше того, уряд Януковича навіть заявляв, що перенесе заплановане у бюджеті на 2006 рік підвищення мінімальної зарплати подалі — на 1 січня 2007 року, однак передумав. Тепер же прес-служба Мінпраці підтверджує «УМ»: анонсоване підвищення мінімальної зарплати до 400 гривень таки відбудеться з 1 грудня.

      За рік «мінімальний» заробіток українців не сильно «розпухнув» — усього на 50 гривень. Та й ті бідняцькі гроші не поспішають виплачувати роботодавці. Міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв визнає: за січень—вересень 2006 року 814 тисячам громадян нараховано заробітну плату, меншу за мінімальну, а 2 мільйони 800 тисяч працівників отримали зарплату, нижчу за прожитковий мінімум. Уряд декларує, що пріоритет його діяльності у 2007 році — подолання бідності серед працюючих громадян. А долати й справді є що: за даними Федерації профспілок України, 58 відсотків населення України має дохід на одного члена сім'ї, менший від прожиткового рівня (а прожитковий мінімум однієї дорослої людини на сьогодні, нагадаємо, становить 505 гривень). Майже 29 відсотків жителів України офіційно вважаються бідними.

      Краще живеться хіба що мешканцям великих міст та столиці. Із початку року зарплата, скажімо, на Київщині, майже вдвічі перевищувала рівень прожиткового мінімуму. Найвищими були зарплати у працівників авіаційної та нафтопереробної галузі — вони офіційно отримували більше 500 доларів США. Найбіднішими традиційно залишаються «бюджетники» — освітяни, медики, працівники культури та спорту. Ці трудівники, оплата праці яких залежить від основного фiнансового закону України та його можливостей, ще з минулого року отримують зарплату на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці. Відтак посадові оклади, у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати, будуть перераховані. Як повідомили «УМ» у прес-службі Міністерства праці та соціальної політики, в цілому за 2006 рік зарплати працівників бюджетної сфери підвищилися на 20,5 відсотка.

      До речі, до кінця 2007 року планувалося довести збільшення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму. Однак, судячи з проекту бюджету на наступний рік, цього зробити не вдасться. Тим часом наступне підвищення зарплати заплановане на 1 липня 2007 року — тоді «мінімалка» має зрости до 420 гривень. А ще через рік, з 1 грудня 2007 року, зарплата збільшиться до 450 гривень.

      Нагадаємо, за законом, у виробничій сфері підприємства самостійно встановлюють форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших виплат. Але мінімальна зарплата є основною державною гарантією в оплаті праці. До неї, пояснюють у Мінпраці, не включаються доплати, надбавки, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

 

Посадові оклади бюджетних працівників (за даними прес-служби Мінпраці)

Посада
З 1 липня (грн.)
З 1 грудня (грн.)
Освітяни
Ректор вищого навчального закладу
1189
1268
Професор
979
1044
Директор школи
791
844
Вчитель вищої категорії 
604
644
Вчитель без категорії
491
524
Медики
Головний лікар
889
948
Лікар-хірург вищої категорії
690
736
Лікар вищої категорії
645
688
Лікар 1-ї категорії
604
644
Лікар без категорії
525
560
Медична сестра вищої категорії
491
524
Працівники культури та мистецтва
Директор театру
645
688
Артист вищої категорії
604
644
Бібліотекар
443
472