Тріумф катеначчо

29.11.2006
Тріумф катеначчо

Виграний Каннаваро влітку Кубок світу... (Фото РЕЙТЕР.)

      Позавчора ввечері у Парижі відбулася щорічна церемонія нагородження кращих футболістів Старого світу, яких, за традицією, називає журнал «Франс футбол». Головним лауреатом року, що минає, європейські спортивні журналiсти визнали 33-річного захисника мадридського «Реала» й збірної Італії Фабіо Каннаваро, якому й дістався «Золотий м'яч».

      В опитуванні Каннаваро набрав 179 балів, його партнер по збірній воротар Джанлуїджі Буффон — 124, а французький нападаючий лондонського «Арсенала» Тьєррі Анрі — 121. Минулорічний тріумфатор, бразилець Роналдіньйо з «Барселони», отримав 73 очки і став четвертим. До десятки кращих також увійшли француз Зінедін Зідан (71), Самуель Ето'О («Барселона»/Камерун, 67), Мірослав Клозе («Вердер»/Німеччина, 29), Дідьє Дрогба («Челсі»/Кот-д'Івуар, 25), Андреа Пірло («Мілан»/Італія, 17), Йенс Леманн («Арсенал»/Німеччина, 13). З 50 футболістів, запропонованих для вибору, 23 не отримали жодного голосу, серед них і українець Андрій Шевченко.

      Навеснi цього року Каннаваро став чемпіоном Італії у складі «Ювентуса», але через участь туринського клубу в договірних матчах титул віддали «Інтеру». Влітку Фабіо був основним захисником збірної Італії, яка після 24-річної перерви знову стала чемпіоном світу. Редути команди, яка робила ставку на оборонний стиль — «катеначчо», — неможливо уявити без цього невисокого, але вкрай непоступливого футболіста. Скрутне фінансове становище «Юве» і його пониження до другого італійського дивізіону змусили оборонця шукати кращої долі. Разом із бразильцем Емерсоном його за 20 мільйонів євро купив іспанський «Реал», у лавах якого Канна — так італійця звуть з юнацьких років — і став володарем почесного призу. Саме фiнансовi проблеми й ставали причинами того, що класний захисник залишав свої попередні клуби.

      Цікаво, що Каннаваро ніколи не набирав жодного бала в попередніх опитуваннях «Франс футболу». Слідом за Джанні Ріверою, Паоло Россі й Роберто Банджо він став четвертим італійцем і десятим футболістом «Реала», кому дістався «Золотий м'яч». За цим показником мадридський клуб випереджає решту. За п'ятдесятирічну історію цей приз лише втретє вручили захисникові; раніше такої честі удостоювалися німці Франц Беккенбауер і Матіас Заммер. Свою перемогу Фабіо присвятив дружині, а також заявив, що привезе трофей до рідного Неаполя: «Я хочу розповісти юнакам, що треба дуже старатися, щоб досягти своїх мрій, бо іноді вони збуваються».

 

ДОСЬЄ «УМ»

Фабіо Каннаваро

Захисник «Реала»

Народився 13 вересня 1973 р.

у Неаполі (Італія)

Виступав за команди «Наполі» (1992—95), «Парма» (1995—2002), «Інтер» (2002—04), «Ювентус» (2004—06)

Чемпіон світу 2006 р. Срібний призер ЧЄ 2000 р.

У збірній Італії 105 матчів, 2 голи

Володар Кубка УЄФА 1999 р. Переможець молодіжного ЧЄ 1994, 1996 рр. Чемпіон Італії 2005 р. Володар Кубка Італії 1999, 2002 рр.

Володар Суперкубка Італії 1999 р.