Благочинність — громадянський обов'язок кожної серйозної організації

28.11.2006
Благочинність — громадянський обов'язок кожної серйозної організації

      Наступного року ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» планує суттєво збільшити витрати на благодійність завдяки зростанню прибутків протягом останніх двох років, повідомив під час підписання з Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту протоколу про наміри щодо співробітництва у вирішенні нагальних проблем українського суспільства голова правління ВАТ «Укрексімбанк» Віктор Капустін.

      Якщо раніше банк виділяв на благодійність півтора—два мільйони гривень у рік, то тепер йтиметься про десятки мільйонів, які спрямовуватимуться на соціальний захист, реабілітацію, виховання, становлення, духовний розвиток дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, розвиток фізичної культури і спорту, а також культурну сферу.

      — Для нас, одного з найбільших банків країни, питання участі в соціальних проектах, що мають на меті поліпшення життя наших співвітчизників, є стратегічним, — зауважив голова правління ВАТ «Укрексімбанк» Віктор Капустін. — Займатися благодійністю — це громадянський обов'язок кожної свідомої серйозної компанії, адже для розв'язання гострих соціальних потреб бюджетних коштів не вистачає. Нещодавній автопробіг «Укрексімбанку» Україною для вивчення фінансового забезпечення інтернатів засвідчив, що подекуди провінційні інтернати перебувають у жахливому стані, бо гроші благодійників до них надходять мляво, вони осідають переважно у столиці. А все тому, що підприємствам доволі важко визначитись, хто справді потребує допомоги і якої, а потім проконтролювати, куди пішли ці кошти і як їх використали. Тому «Укрексімбанк» запропонував міністерству скоординувати роботу благодійників і сформувати список пріоритетних для фінансування проектів. Діалог iз міністерством забезпечить найефективніше використання наявних ресурсів і сприятиме розвитку українського суспільства та захисту найбільш незахищених верств населення, переконаний голова правління «Укрексімбанку».

      — Справді,  — зауважив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, — раніше кожен діяв сам по собі, а це призводило до розпорошення коштів і дублювання проектів. Тому системний підхід, запропонований «Укрексімбанком», особливо важливий для здійснення благочинної діяльності. Наразі міністерство веде переговори з багатьма топ-компаніями, які готові стати складовою державної політики у сфері захисту прав дітей і розвитку спортивної інфраструктури, проте діалог з «Укрексімбанком» виявився найбільш динамічним. Відтак банк отримав можливість залучати найкращих фахівців для розробки державних програм і державної політики, нових схем та інструментів фінансування проектів, чого не може робити міністерство і місцеві органи влади через недостатнє фінансування.

      За прогнозами Віктора Капустіна, вже в лютому 2007 року «Укрексімбанк» стане засновником власного благодійного фонду, який займатиметься фінансуванням соціально спрямованих проектів, у тому числі Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, а також Міністерства культури.

      — Майбутній благодійний фонд працюватиме на благодійність, а не зароблятиме на благодійності — наголосив голова правління «Укрексімбанку». — Кошти з фонду виділятимуться під конкретні програми, які проходитимуть конкурсний відбір, саме тому точна сума фінансування ще не визначена.

      Наразі банк вивчить питання участі у створенні Всеукраїнського консультаційного центру з питань соціально-правового захисту дітей (особливо тих, що перебувають у складних життєвих обставинах), розробці та фінансуванні типових проектів будівництва спортивних комплексів, фітнес-центрів, плавальних басейнів, інших спортивних об'єктів, що надають послуги населенню. Крім того, банк фінансуватиме надання спеціалізованої медичної допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, вихованцям дитбудинків сімейного типу і прийомних сімей, провідними вітчизняними та міжнародними лікувальними закладами.

Станiслав ВАЩЕНКО.

 

      ДОВІДКОВО: ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» — універсальна кредитно-фінансова установа зі 100% державним капіталом. «Укрексімбанк» належить до групи найбільших банків України, має філії в обласних центрах і великих індустріальних містах країни. Бездоганна міжнародна репутація та надійність «Укрексімбанку» визнана світовими фінансовими організаціями та закордонними банками.

 

Пiд час пiдписання документiв.

Фото прес-служби Мiнiстерства у справах сiм'ї, молодi та спорту.