Земля і воля «чужого» суду

28.11.2006

      Епатажним виявився черговий конкурс з відведення в оренду землі у Ленінському і Комунарському районах Запоріжжя. На п'ять ділянок загальною площею сім із половиною гектарів претендувало одинадцять компаній. За прогнозом експертів, міський бюджет мав поповнитися на п'ятнадцять із лишком мільйонів гривень.

      В анонсований день, 21 листопада, зібралися члени земельної комісії, представники потенційних інвесторів. Однак конкурс не відбувся: депутати міськради від Партії регіонів пред'явили рішення місцевого суду... Згур'ївського району Київської області! Голові конкурсної комісії, заступнику міського голови Валерію Черкасці довелося зачитувати нерозкриті конверти, а дещо сенсаційний вердикт: прийняте ще у 2005 році рішення міськради про проведення конкурсів на право забудови земельних ділянок Феміда з невідомого селища з-під Києва визнала незаконним. Iз відповідним позовом і непрозорими аргументами до Згурівки, як з'ясувалося, буквально злітав депутат міськради від Партії регіонів Андрій Кириченко.

      Несподіване рішення, за неповну добу до заходу, спантеличило представників компаній і обурило начальника міськфінуправління Валентину Малиш: мені, мовляв, хоч голодування оголошуй, бо ж цими коштами треба невідкладно оплачувати борги за вже реалізовані цільові програми, без заробітної плати залишається колектив «Запоріжелектротрансу»! Пан Черкаска запевнив журналістів, що мерія оскаржуватиме це рішення, як тільки канцелярія одержить оригінал із суду. І акцентував: «За аналогічною схемою земельні конкурси міськрада проводить з 1999 року, бюджет міста додатково одержав понад 160 мільйонів гривень. Відбулося понад сто тендерів – і жодної скарги, претензії не було! Принаймні за останні три роки».

      Рішення було настільки приголомшливим і пред'явлене так «вчасно», що конкурс відтермінували. Юридична служба мерії, поставлена перед фактом, не мала часу для оцінки ситуації у контексті чинного законодавства. Це було зроблено менш як за добу, і міськвиконком на терміновому засіданні ухвалив неординарне рішення: негайно провести конкурс, зігнорувавши «вердикт Згур'ївки». Керувалися держслужбовці висновками фахівців юридичного відділу мерії. Його керівник Світлана Корнієнко оприлюднила низку порушень, допущених у процесі заборони земельного конкурсу. Та й рішення повинні вручати не депутати, зацікавлені особи, а судові виконавці. За такими справами необхідно відкривати судове провадження, а його і досі немає: «Основне те, що адміністративний позов має подаватися за місцем знаходження відповідача, тобто до місцевого суду Орджонікідзевського району Запоріжжя». Акцентувавши, що депутат Кириченко зірвав виконання рішення міськради, міськвиконком доручив юрслужбі негайно підготувати апеляцію на рішення суду.

      22 листопада земельний конкурс таки відбувся. Депутат-позивач засідання комісії проігнорував. Його ж колеги-однопартійці, зокрема Роман Таран, наполягали на проведенні не конкурсу, а сесії міськради. Він стверджує, ніби питання про оренду п'яти ділянок попередньо не обговорене. Більшість дослухалася до аргументів Валерія Черкаски, який інформував про минулорічні уточнення механізму відведення земельних ділянок, що не стало об'єктом прокурорського реагування; результати жодного конкурсу, мовляв, не були оскаржені учасниками.

      Конкурс відбувся в «усіченому» варіанті. Втручання суду відбило бажання потенційних орендарів змагатися за всі п'ять ділянок: заявки надійшли тільки на три. Та й переможець у четвер визначився лише по одному, відтак бюджет міста наразі поповнився лише 350 тисячами гривень (орендар одержав ділянку для спорудження в Південному мікрорайоні житлової багатоповерхівки).