Джеймс Бонд уже п'є мартіні з горілкою, не розмішуючи

17.11.2006
Джеймс Бонд уже п'є мартіні з горілкою, не розмішуючи

      Вечірку-презентацію одного з найочікуваніших фільмів року її розпорядники вирішили «забабахати» в дусі власне «бондіани». Щоправда, у якомусь спрощеному варіанті — всім запрошеним до кінотеатру «Україна» рекомендували одягнутися, як Бонд, або як дівчина Бонда. А от ідею, яка лежала на поверхні, — запустити між публікою акторів у образах Агента 007 та його супутниці — чомусь проігнорували. Мабуть, вона їм видалася занадто банальною...

      Натомість порядковому номеру пана Бонда було приділено максимум уваги — світова прем'єра фільму за київським часом розпочалася саме о 0 годин 07 хвилин. До цього часу публіка, яку запросили на 23:00, розважалася як могла. Дивилася показ мод, обирала Джеймса Бонда — «супер-агента» українського походження, до речі, звати Назар... І ...якось помітно страждала  від дефіциту зіркових особистостей на вечірці. Настільки, що ведучі світських телепрограм змушені були неодноразово інтерв'ювати відомого шоумена Дмитра Чекалкіна, чи не найвпізнаванішого учасника вечірки. Потім, уже в глядачевій залі, діви з мікрофоном знайшли ще й Олександру Кужель, яку негайно взяли « на абордаж». До речі, з кутка, де сиділа пані Олександра, протягом усього сеансу було чути «вибухи» шампанського, за яким невтомно бігав один солідний чоловік. А вже ближче до фіналу одна з останніх пляшок була відкоркована особливо гучно, і мужчина, мабуть, перехвилювавшись за Бонда, вигукнув: «З Новим роком, дорогі товариші!».

      Що стосується самого фільму, то «бомбою» його можна назвати з величезною натяжкою. А якщо вже зовсім відверто — Бонд як Бонд. Багато стрілянини, трюків «на межі фантастики», якихось розмазаних романтичних мізансцен і вчинків, які «прочитувалися» ще на стадії ідеї. Хто потішив, так це актори. Особливо мужній і водночас якийсь свій у дошку Деніел Крейг  у ролі Бонда. Один із кращих акторів Британії  віртуозно і ефектно провів свого героя через усі перепони, які для нього письменник Флемінг розставив понад півстоліття тому. Стрілялки, наздоганялки, трюки — все це Джеймс Бонд лузає, як насіння. При цьому не забуває трішечки покепкувати зі своїх попередників, але кпини ці «запеленгують» лише кіномани з досвідом, які бачили інші фільми про супер-агента («Мені мартіні з горілкою» — «Вам розмішати?» — «Та мені вже все одно»).

      До речі, режисер Мартін Кемпбелл не є безапеляційним фанатом пана Бонда і дозволяє собі іноді сумніватися у префіксі «супер». Так, у стрічці є кадр, коли антигерой Ле-Шифр безжально катує агента 007. Сподівання глядачів на те, що Джейм самотужки — ну він же герой! — виплутається з цієї ситуації, режисер ігнорує. І заводить до приміщення людину, яка вбиває Ле-Шифра і рятує нашого «супер-пупер» героя.

      Чергову подружку Бонда цього разу зіграла Єва Грін. Її героїня традиційно загинула, але перед цим встигла неабияк зіпсувати настрій довірливому Джеймсу. Як саме? Дивіться у кінотеатрах. Фільм «Казино Рояль» лише починає свій шлях до сердець кіноглядачів, таких спраглих до всіляких казок, в яких добро перемагає зло. Причому будь-якою ціною.