До царської постави нам далеко

14.11.2006
До царської постави нам далеко

Гамаки й занадто м'які ліжка маленьким дітям протипоказані. (Фото з сайту www.umor.onru.ru.)

Сколіоз молодшає

      Масштабне дослідження, проведене у столичних школах Київським центром здоров'я та вертебрально-оздоровчим центром Євмінова виявило, що 95 відсотків школярів мають різні порушення постави, а майже п'ята частина обстежених потерпає, навiть того не знаючи, від сколіозу. На півтисячі хлопчиків та дівчаток віком від 6 до 18 років фахівці виявили тільки 30 дітей — з нормою. Решта, як стверджує засновник та видавець науково-популярного журналу «Культура здоров'я», президент оздоровчого центру В'ячеслав Євмінов, мають найрізноманітніші викривлення у грудному, поперечному, шийному відділах хребта, причому не тільки на початковій стадії хвороби.

      Цей факт неабияк стурбував лікарів: якщо раніше випадки захворювання на сколіоз були одиничними, то сьогодні медики  масово діагностують слабкі м'язи спини, крилоподібні лопатки і сутулість навіть у дошкільнят! Вертебрологи (фахівці, які діагностують та лікують захворювання хребта і пов'язані з ним внутрішні органи) звинувачують у цьому в першу чергу спосіб життя сучасної дітвори й відсутність належного контролю за здоров'ям малюків iз боку дорослих.

Дайте дітям покрутитися!

       Як наголошує В'чеслав Євмінов, сучасні діти з шестирічного віку й до повноліття переважну частину дня (по 8-9 годин і навіть більше) проводять сидячи за партою, столом, телевізором, телефоном, комп'ютером тощо. Після школи вже ніхто не йде пішки кілька кілометрів додому, як це колись робили мешканці віддалених сіл. Є автобус, маршрутка чи батьківська машина, яка підвозить дитину під будинок. У місті й поготів — школяр радше проїде дві зупинки на тролейбусі, аніж прогуляється до багатоповерхівки, краще підніметься на свій поверх на ліфті, аніж сходами. І якщо сільські діти вдома пораються на городі, пасуть гуси, годують каченят і виходять з однолітками надвір поганяти м'яча, то міські діти практично не виходять з будинку: «падають на телефон» або ж заходять в інтернет, коли хочуть поспілкуватися з друзями, або ж забувають про все, намагаючись пройти черговий рівень комп'ютерної «бродилки» чи «стрілялки».

      Прогрес у розвитку сфери транспорту, побуту й комунікацій розвиває інтелект дитини, але віртуальний світ поступово витісняє у хлопчика чи дівчинки життєво необхідну потребу рухатися, стверджують вертебрологи. Як результат — виникає гіподинамія, знижуються адапційні можливості організму до навантажень, розвивається малорухомість у суглобах, порушується координація рухів. Найгірше, що передумов для викривлення хребта у вихованців дитсадків і особливо в учнів початкової школи сьогодні більш ніж достатньо: зміна звичного розпорядку дня і форми занять, новi умови, нові вимоги, неспроможність нервової системи обробити й оцінити потоки інформації, внаслідок чого розвиваються неврози. У дітей з'являється звичка напружувати шийні м'язи у складних для них ситуаціях (утягувати голову в плечі), а це непомітно формує порушення постави.

      Крім того, вчителі вимагають від непосидючих малюків дисциплінованості. «Не крутися», — часто можна почути у класах. А дитина, як стверджують вертебрологи, просто фізично не може відсидіти урок в одній позі. М'язи у шести-семирічної дитини надто слабкі, вони не можуть довго утримувати скелет у положенні сидячи та й узагалі в одному положенні. «Уже через 5-6 хвилин м'язи втомлюються, — каже В'ячеслав Євмінов, — і дитина хоче змінити позу, розім'ятися. А дорослі, як правило, вимагають, аби малюк сидів спокійно». «Худенькі й нещасні» м'язи дитини не можуть втримати кістки й суглоби у правильній позиції. Школяр лягає на парту, спирається на один бік, «горбатить» спину, звикає до пози, в якій найлегше перебувати, і до 11-го класу підліток може стати живим посібником на тему «Види хвороб хребта»... Вкупі із вродженою асиметрією тіла це тільки збільшує армію сколіозників. Яким чином? Спробую пояснити...

Як добре бути симетричним...

      Людське тіло тільки на перший погляд здається симетричним. Насправді, якщо добре придивитися, можна помітити, що в однієї людини праве око трохи ширше за ліве, в іншої — ліва брова проходить нижче від правої, хтось має різні за довжиною руки, хтось — різні за розміром стопи. Розбіжність начебто невелика (інакше вона була б дуже помітною для оточуючих), але дуже відчутна при виборі взуття. Вам знайома ситуація, коли ліва нога ідеально входить у черевичок 38-го розміру, а правій у «шузі» цього розміру тісно? Це не тому, що китайці недбало «зляпали» пару і зробили один черевик меншим від іншого. Проблема в ногах, точніше в тому, що більшiсть людей має одну стопу ширшу за іншу — у когось на один міліметр, у когось — на чотири. Крім того (ми цього теж не помічаємо), ноги у більшості людей мають різну довжину, а це безпосередньо впливає на погіршення постави.

      «90 відсотків дітей народжуються з різною довжиною ніг, — стверджує В'ячеслав Євмінов. — Половина випадків пов’язана з анатомічною проблемою (виникає через різну довжину кісток), половина — з функціональною (за рахунок несиметричного напруження м'язевих груп). Нога, яка від народження є довшою, під час ходіння виконує більшу роботу. Кровотік у ній посилюється, разом із кров'ю тканини отримують більше кисню й поживних речовин, тому нога росте ще більше. Коротша нога, відповідно, навантажується менше, кровотік у ній уповільнюється, тому вона отримує менше живлення і росте повільніше від норми. З часом різниця між довжиною ніг дуже збільшується, таз нахиляється в бік коротшої ноги, і компенсаторно виникає бокове викривлення хребта — сколіоз».

Через криву спину страждає серце

      Медики виділяють чотири стадії сколіотичної хвороби. На І—ІІ стадіях кривизна хребта помітна в положенні хворого стоячи і зникає в положені лежачи на животі. ІІІ—ІV стадії характеризуються сильним викривленням хребта, яке видно в будь-якому положенні тіла. У пацієнта відбувається перерозподіл центра ваги тіла, а неправильне навантаження на м'язи, зв'язки і суглоби породжує грубі морфологічні зміни тканин, руйнування міжхребцевих дисків та утворення дискових гриж.

      Тяжкі форми сколіозу призводять до деформації грудної клітки та зменшення життєвої ємності легень. Крім того, обсяг дихальних рухів діафрагми у сколіозників значно менший (порівняно зі здоровими людьми), а в бронхо-легеневій системі надовго затримуються хвороботворні мікроби, тому пацієнти вертебролога часто потерпають від хронічних захворювань легень. Деформовані кістки стискають і зміщують внутрішні органи людини. Від постійного «пресингу» страждає серцево-судинна система, уповільнюється кровотік, густішає кров, утворюється більше від норми тромбів, а звідти випливає цілий букет захворювань — від венозного розширення судин до загрози інсульту...

Батьки, будьте уважні! 

      На початковій стадії хвороби, коли ще немає істотної кісткової деформації, сколіоз можна вилікувати. На останніх стадіях зміни тканин найчастіше мають незворотний характер. Тому для батьків дуже важливо вчасно помітити ознаки хвороби і відвести малюка до лікаря.

      Дорослі самі можуть помітити викривлення хребта в дітей на ранній стадії сколіозу, якщо будуть щомісяця оглядати малюків. Для цього В'ячеслав Євмінов радить прикріпити на стіні аркуш паперу з накресленими горизонтальними лініями і попросити, аби дитина постояла біля аркуша в максимально розслабленому стані. Найкращий результат дасть огляд з різних боків — малюк має повернутися до стіни обличчям, спиною чи боком. Вертебролог каже, що треба звертати увагу на форму лопаток, їхню симетрічність, на форму спини та грудної клітки, випирання ребер, випирання живота та інші деталі.

      Занепокоєння мають викликати такі ознаки:

      1) одне плече (лопатка) розміщено вище від іншого (іншої)

      2) лопатки розташовані на різній відстані від хребта

      3) крилоподібні лопатки випирають з-під шкіри

      4) дитина має дуже випуклий живіт при пласкій спині

      5) голова опущена вперед

      6) сутулість («кругла» спина)

      Якщо в малюка є бодай один із цих симптомів, дитину обов'язково треба привести на прийом до лікаря. «Кустарними» методами, за допомогою вправ, які може порадити сусідка чи колега по роботі з посиланням на «одного гарного лікаря, брата куми моєї двоюрідної тітки», можна лише нашкодити здоров'ю маленького пацієнта.

 

ПРОФІЛАКТИКА

      Для того щоб у здорової людини не розвинувся сколіоз, треба дотримуватися простих правил:

      1) сиди за столом так, щоб коліна були зігнуті під прямим кутом. Поклади ступні на підлогу, випрям спину і не дуже нахиляй голову вперед;

      2) сиди нерухомо не довше від 20 хвилин, після чого встань і розімнися;

      3) намагатися вставати з місця якнайчастіше і робити бодай півхвилинну «зарядку»;

      4) якщо вставати не можна, і ти довго сидиш в одній позі, змінюй положення ніг: посунь ступні вперед, назад, убiк, і так кілька разів.