«Якщо ти не хочеш знову лизати черевики щербаноїдів, то вийди на сумський Майдан»

14.11.2006
«Якщо ти не хочеш знову лизати черевики щербаноїдів, то вийди на сумський Майдан»

Перехiдний приз корупцiонеру № 1 — сракожаб.

      Сьогодні  до Генеральної прокуратури мають доставити перехідний вимпел. Досить важкенький, як повідомив керівник Всеукраїнської громадської організації «Антикорупційний вибір» Сергій Луценко, — 600 кілограмів. «Вимпелом» є скульптура, названа «сракожабом». Перша частина слова, як пояснюють, — від назви коаліції: СРК — соціалісти, регіонали, комуністи. Друга частина символізує тварину, що так активно гвалтує-«душить» українців. «Вимпел», як розповів на суботньому мітингу в Сумах старший брат глави МВС Луценка, вручається на місяць найбільшому, за визначенням громадської організації, корупціонерові України. Таким нині визнаний Генеральний прокурор Олександр Медведько. Вирішальною для присудження «номінації» саме йому стала ситуація навколо екс-«губернатора» Сумщини Володимира Щербаня.

 

      У відповідь на це повідомлення та на інші численні виступи близько двох тисяч людей на центральній площі  Сум дружно скандували «Щербаня — на нари». Мітинг, організований «Студентським братством» Сумщини, виявився одностайним. І знову на Майдані з'явилися знайомі, вже не такі популярні помаранчеві прапори, стяги БЮТ та нові білі полотнища з перекресленою червоним чорною кішкою — «Антикорупційного форуму». Серед виступаючих були й соціалісти, й комуністи: що стосується антищербанівської єдності, то проти неї в Сумах партійні розмежування навряд чи встоять.

      Запрошення на мітинг було емоційним: слова колишнього голови обласної державної адміністрації Володимира Щербаня про бажання повернутися в Суми не порадувало сумчан. «Разом зі Щербанем, — говорилося у листівці-запрошенні, — до області знову приїдуть сотні донецьких бандитів, щоб знову грабувати Суми. Деградована помаранчева влада, на яку ми покладали стільки надій, викинула білий прапор поразки. Сумчанине, тебе вже ніхто не буде захищати! Але наша сила в єдності. Наша сила — в громаді. Ніхто й ніколи не зміг перемогти сумську громаду. І якщо ти, сумчанине, не хочеш знову лизати черевики щербаноїдів, то вийди на сумський Майдан і скажи своє слово».

      Своє слово мітинг сказав. Разом із заступником голови обласної ради Сергієм Клочком пригадав численні утиски щодо підприємців і пов'язану з цим одну з «кличок» пана Щербаня — «51 відсоток». Бо саме стільки всюди, де можна, вимагали представники донецької команди. Разом із учасником студентського походу-2004 головою Молодіжного націоналістичного конгресу Олегом Медуницею — цькування та побиття студентів. З головою «Студентського братства» області Володимиром Чепіком — побиття людей та масові фальсифікації на президентських виборах, які тепер заперечує Щербань, — але ж вони зафіксовані й рішеннями судів. Повтішалися з американських адвокатів, які заявили, що й на Сумщині проводили розслідування справи Щербаня, яке підтвердило, що він «білий і пухнастий». Може, подейкували, працювали такі ж непрофесійні слідчі, як і в Україні?  Чи, може, такі ж продажні?.. Запитували, чи нардеп Ян Табачник ще «має честь». Дивувалися Генеральній прокуратурі, бо навіть вона не може відмінити рішення суду. А рішення Зарічного суду Сум про затримання Володимира Щербаня існує...

      Мітинг звернувся до керівництва держави, аби ситуацію зробили адекватною до реальності. Бо ж за часів керування Щербаня, вважають сумчани, область була зоною панування криміналітету. І його нинішня зухвала поведінка в Україні нічим не виправдана. Якщо навіть корумповані правоохоронці й виконають добре оплачене політичне замовлення з перетворення Щербаня на майже святого, то на Сумщині цього не сприйме ніхто.

      Мітинг також підтримав прийняте напередодні звернення Сумської обласної ради  до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра, Генерального прокурора та міністра внутрішніх справ. На думку обласної ради, нова поява Щербаня на політичній арені може спровокувати дестабілізацію в суспільному житті регіону. Власне, сесія практично одностайно оголосила Володимира Щербаня персоною нон грата на Сумщині. Тут його не чекають.

      Літній чоловік на мітингу вручив кореспонденту «УМ» емоційний лист із приводу нинішніх заяв Щербаня. Слова екс-«губернатора» у нього викликали в пам'яті рядки поета Євгенія Євтушенка: «Предел на белом свете есть всему... Лиш подлость человечья беспредельна».

      Попри відповідальність ситуації, в автора виникли асоціації дещо інші. Згадався Євген Леонов у «Джентльменах удачі» з його коронною появою в камері тюрми. Підробний, сам наляканий, він «робить» відповідний вираз обличчя, рве на собі майку, робить «козу» — і всі повірили, злякалися. Поява екс-голови Сумщини була схожою і теж успішною: знає пан Щербань закони жанру, браво! І йому сприяє те саме, що сприяло успіху Доцента — «дах» правоохоронних органів.

      І якби йшлося власне про Володимира Петровича, то можна було б навіть посміхнутися. Бо ким може повернутися в політику людина, яка спромоглася за досить короткий час настроїти проти себе цілий регіон?

      Та йдеться нині не про конкретну особу, а про інше, значно більше, наголосив на прес-конференції Сергій Луценко. Про той останній бар'єр, який можуть переступити правоохоронні органи на шляху до беззаконня в Україні. Про тих щербанів кучмівського режиму, які є в кожній області і які чекають реваншу. Приклади «прориву» є — те ж згадуване вже призначення на кабмінівську посаду колишнього начальника Сумської обласної міліції донеччанина Миколи Плеханова, під прикриттям якого чинилися в регіоні всі вищезгадані порушення. І зараз вирішується, чи дасть Україна шанс отим щербаням на такий реванш і на новий виток криміналізації держави.

      ...На сьогоднішню акцію на Різницькій, біля Генеральної прокуратури, від Сумщини поїхало два автобуси активістів антикорупційного руху.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>