Володимир Кличко: Щоб довести, що ти кращий, потрібно перемагати кращих

10.11.2006
Володимир Кличко: Щоб довести, що ти кращий, потрібно перемагати кращих

Володя на показовому тренуванні. (РЕЙТЕР.)

      Післязавтра, 12 листопада, о п'ятій годині ранку за київським часом чемпіон світу за версіями IВF та ІВО у суперважкій категорії Володимир Кличко вийде на ринг знаменитого нью-йоркського «Медісон сквер гардену», щоб захистити свій титул у бою проти наразі непереможного американця Келвіна Брока. Нині у США тривають останні приготування до поєдинку.
      У вівторок головні персони суботнього вечора боксу - Володимир Кличко, Келвін Брок і Лейла Алі - провели відкрите тренування у... ресторані на вокзалі (щодо Лейли, то дочка знаменитого Мохаммеда Алі виступить «на розігріві» у Кличка - захищатиме пояс чемпіонки WBC у другій середній вазі серед жінок). Сьогодні зранку за нашим часом проходить остання прес-конференція Володі й Келвіна, а напередодні двобою відбудеться традиційне зважування.
      30-річний українець під час підготовчого збору відмовився від контактів із журналістами, аби максимально зосередитися на тренуваннях. Але, завершивши намічену програму, Кличко вирішив не чекати офіційної зустрічі з пресою й сам запросив репортерів до себе у тренувальний табір, розташований у горах Поконо в штаті Пенсильванія, за півтори години їзди від Нью-Йорка. Саме тут Володимир провів останні шість тижнів, спілкуючись лише з тренером Емануелем Стюардом, членами своєї команди, а також спаринг-партнерами - Дем'єном Уїллсом, Ларрі Дональдом, Енді Лі, Джонатаном Бенксом, Чазом Уїзерспуном, Хасімом Рахманом-молодшим та Леоном Лавом. Подаємо фрагменти інтерв'ю Кличка-молодшого офіційному сайту www.klichko.com.

«Зараз мій час, і я не збираюся нікому його віддавати»

      - Володимире, чи доводилося вам бувати у знаменитому «Медісон сквер гардені» раніше?

      - Я вперше побував у Нью-Йорку 11 років тому і, звісно, не міг оминути цю всесвітньо відому арену, що є Меккою боксу. «Медісон сквер гарден» - це історія, його стіни просто просякнуті нею. Тут особливий дух, який неможливо відчути на будь-якій іншій арені світу. Це єдине місце, де стати чемпіоном або захистити свій титул мріє будь-який боєць.

      - Що ви можете сказати напередодні бою про вашого суперника - Келвіна Брока?

      - Келвін справді сильний боєць, нехай і не надто відомий. Він не програв жодного двобою, він молодий, надзвичайно мотивований і голодний до перемог; завдяки цьому він мріє стати чемпіоном світу. Він достатньо технічний, може завдати сильного удару будь-якою рукою. Напевне, у Брока є стратегічний план, який, на його думку, повинен принести американцеві перемогу.

      - За словами вашого тренера, ви провели майже сто раундів спарингів. Чи достатньо жорсткими були ваші спаринг-партнери у боротьбі з вами?

      - Без виклику з боку спаринг-партнерів не було б гарної підготовки. Мені подобається, коли суперники перетворюють тренування у справжній бій. Більшість моїх спаринг-партнерів - це бійці, які не програли жодного двобою. Вони молоді і вважають вміння жорстко битися проти чемпіона світу своїм головним плюсом.

      - Як вам працюється з Еммануелем Стюардом?

      - Мій тренер має величезний досвід, так само як і я. Тому, працюючи разом, ми відкриваємо багато нового для нас обох. Манні (пестливе від Еммануель. - Ред.) надає простір для моєї творчості. Думаю, ми з ним складаємо злагоджений тандем, де головним є вміння розуміти й вірити один одному.

      - Володимире, ви володієте двома чемпіонським поясами. Це дає вам усвідомлення того, що ви головний боєць суперважкого дивізіону?

      - На сьогодні я не вважаю себе таким, оскільки є чемпіони за версіями інших організацій. Були часи, коли ми з братом Віталієм мріяли розділити між собою титули чемпіонів світу, по два для кожного з нас. Але Віталій змушений був піти з боксу. Так що лишається сподіватися, що принаймні мені вдасться провести двобій за об'єднання основних чемпіонських титулів.

      Наразі ж головним для мене є перемога в двобої проти Келвіна Брока, якого я не збираюся жодним чином недооцінювати. Тому будь-які розмови про об'єднавчі бої без перемоги над Броком не мають сенсу.

      - Але як ви можете оцінити свій сьогоднішній статус у світі великого боксу?

      - Я не хочу бути легким подарунком для кожного, хто вийде проти мене в ринг. Нині я володію всім необхідним, щоб перемагати будь-якого суперника. Щоб довести, що ти кращий, треба перемагати кращих, і я готовий робити це. Зараз мій час, і я не збираюся нікому його віддавати.

Чим більше глядачів - тим більше грошей для африканських дітей

      - Володимире, як ви ставитеся до того, що сенатор Джон Маккейн збирається створити єдину організацію, яка контролюватиме весь професіональний бокс?

      - Це повинно стати важливою подією, оскільки єдиний керуючий орган може реально допомогти багатьом спортсменам. Великий бокс потребує такої організації.

      - А що ви думаєте з приводу намірів повернутися на ринг Евандера Холіфілда й Бернарда Хопкінса?

      - Вони обоє довели, що є великими боксерами. І те, що вони зробили у своєму віці, просто дивовижно. Але мені хочеться сказати їм: повертатися вже не варто. Утім Америка - вільна країна, кожен має право на своє рішення, і я можу лише побажати кожному з них удачі.

      - Усі знають, що з боєм проти Брока пов'язана благодійна акція, в якій ви збираєтеся зібрати 250 тисяч доларів на допомогу дітям Африки...

      - Я впевнений, що «Медісон» буде повністю заповнений. А чим більше людей прийдуть на трибуни, тим більше грошей нам вдасться зібрати для реалізації проекту «Освіта для бiдних дітей», який ми з Віталієм здійснюємо разом із ЮНЕСКО у Намібії, а також у інших країнах світу. Кошти, зібрані від продажу квитків, будуть спрямовані на будівництво шкіл, закупівлю необхідних для навчання речей, оплату роботи педагогів. Ми з Віталієм намагаємося допомогти дітям здобути освіту й відкрити їм двері в майбутнє, розірвавши порочне коло убогості, хвороб та криміналу.

      - Володимире, чи вам ще подобається те, чим ви займаєтеся?

      - Нині я отримую від боксу справжнє задоволення. Були часи, коли я хотів «зав'язати» зі спортом, але зараз маю неймовірне бажання тренуватися й проводити двобої. Я стою на порозі великих поєдинків, і це надзвичайно мотивує мене, як у тренуваннях, так і під час змагань.

ПАРАД ЗАЯВ

Келвін Брок

на прізвисько «Боксуючий банкір»:

      - Я не збираюся підходити до Володимира й стояти перед ним, як це робили інші до мене. Я рухатимуся навколо нього, щоб зробити одне - зламати його та нокаутувати.

Том Янкелло,

тренер Брока:

      - Кличко має одну зброю - потужний удар правою, але це й усе. Він одномірний та одноманітний. Він використовує свій зріст і довгі руки, але, якщо ви зумієте добратися до нього в ближньому бою, вся Кличкова перевага випарується, і ви можете легко «зробити» його.

Шеннон Бріггс,

який був серед кандидатів на листопадовий бій із Кличком, після перемоги минулої суботи над білорусом Ляховичем став чемпіоном за версією WBO і заявив, що саме він є справжнім суперчемпіоном світу:

      - У мене немає наукового ступеня, я ледь зміг закінчити середню школу, але я згодний із доктором Володимиром Кличком у тому, що в надважкому дивізіоні має бути один чемпіон світу. Відкинувши свою звичайну бруклінську скромність, скажу: щоразу, коли я дивлюся у дзеркало, я бачу його. Але гучні заяви нічого не варті, і я готовий довести свою правоту на ринзі. Я планую завоювати три інші титули й стати абсолютним чемпіоном планети. Якби я зустрівся з Кличком, або, як я його називаю, «Доктором Зло», я б його нокаутував. І я зроблю це. Американці, клянуся вам, що знищу Кличка.