«Наша» візьме?

10.11.2006
«Наша» візьме?

Три тижнi тому настанови на з'їздi «НУ» давав Президент Ющенко. Як вони реалiзуються завтра? (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Двадцятиденні роздуми між етапами з'їзду підсумував голова політради «Нашої України» Роман Безсмертний. На його думку, партійний форум має дати відповіді на десять питань. Більшість із них викладені в проектах змін до програмових документів НСНУ. Перелічимо ті, які можуть мати на з'їзді найбільший резонанс. Це, зокрема, єдність партійної команди та гамування амбіцій політиків, які буцімто домагаються розколу «Нашої України».

      Також делегати з'їзду мають викласти бачення з приводу формування керівних органів НСНУ - ради та президії. Сам Безсмертний виступає за розширення складу цих органів. На думку Романа Петровича, в раді має бути представлено щонайменше по три особи від кожного регіону України.    Насамкінець - питання лідера. Голова політради НСНУ вважає, що делегати мають дати відповідь на питання, чи Президент - лише почесний голова партії, чи її реальний провiдник.

      У принципі, всі ці десять питань - тільки зовнішнє тло до тих процесів, які відбуваються в «Нашій Україні». Бо в залежності від того, як партійці відгукнуться на ці ініціативи, проявиться багато речей: і міра самоочищення від неоднозначних політиків, і обопільна інтеграція з Банковою, зрештою, глибина опозиційності.

      Наразі багато хто побоюється, що третій з'їзд повторить долю другого, який відбувся рік тому. Тоді партія з подачі Президента теж узялася за самовдосконалення. Одним із його складових було очищення від «любих друзів». Здавалося б, НСНУ була спроможна скинути цих політиків із керівних органів партії, проте на другому етапі з'їзду виявилося, що вони не просто залишаються, а й беруть високі місця у виборчому списку.

      Три тижні тому, по свіжих слідах виступу Ющенка, партія була готова поводитися радикально. Зараз же цей запал може охолонути. В «УМ» є дані, що один із «нашоукраїнських» депутатів-бізнесменів, якого відносять до категорії екс-«любих друзів», плакав, не ховаючи сліз, коли дізнався, що від керівництва «НУ» можуть відсторонити умовну групу бiзнесменiв. І нарікав: а хто ж це тепер фінансуватиме партію?..

      Наскільки реальним є очищення партії тепер і чи виплакав депутат «прощення» - покаже завтрашній з'їзд.

      Найбільші симпатики партійних реформ покладали великі сподівання на позицію Президента. Відчувши партійні настрої, керівництво НСНУ погодилося ввести до свого бомонду молоді обличчя з Банкової - Арсенія Яценюка та Віктора Бондаря. Кандидатуру Яценюка обговорювали не тільки для посади голови оргкомітету з'їзду, а й на очільника політради. «Вона (кандидатура Яценюка. - Авт.) залишається актуальною, - заявив в інтерв'ю УНІАН екс-міністр юстиції Роман Зварич. - Тільки Арсеній Петрович не виявляє активного бажання включатися у партійну роботу». Справді, Яценюк, маючи непогану злітну смугу, не проявив активності ані в підготовці до з'їзду, ані у своєму паблісіті серед «нашоукраїнців». Виправдання екс-міністра економіки було зрозумілим: не готовий, не дозрів.

      Такою ситуацією скористалися партійні «ортодокси». Пасивність менеджерів із Банкової дала їм можливість акцентувати увагу на явищі «варягів», котрі не знаються в «нашоукраїнських» справах. Зокрема, депутат-бізнесмен, згаданий нами вище, днями заявив, що нинішній склад керівництва партії є «дієздатним», і найкращим варіантом буде, якщо головою політради залишиться Безсмертний.

      Частина партійців дуже сильно пройнялася виступом Ющенка на першому етапі з'їзду. Зокрема тим, що він підтвердив вірність НСНУ. Це дало додаткові аргументи в руки й вуста тих, хто давно хотів би бачити Віктора Андрійовича не просто почесним головою «НУ», а реальним її лідером. Така ротація вимагає внесення змін до статуту (як-от передача функцій голови політради лідеру партії, введення посад заступників). І головне - згоди Президента на повноцінну партійність. Якщо ж Ющенко не погодиться, статут теж будуть змінювати, щоправда, по-іншому. Зокрема, є пропозиція обирати голову ради не на засіданні ради, як досі, а всім з'їздом.

      Тож чи погодиться Ющенко бути провiдником  НСНУ? «Припускати можна багато, але давайте обговорювати дію, а не намір», - каже з цього приводу Олександр Семирядченко, керівник головної служби інформаційної політики секретаріату Президента. У коментарі «УМ» він зазначив, що, «коли буде рішення партії (з приводу лідерства Ющенка), тоді Президент подумає». Семирядченко також нагадав про позицію рівновіддаленості від усіх політичних сил, яку сповідує Ющенко.

      Віктор Ющенко навряд чи прийде на суботній з'їзд НСНУ. Чи не буде це приводом для «консервування» нинішньої ситуації в партії? З іншого боку, чинне керівництво має показати, як воно виконує настанови Президента без його присутності.

      «Судячи зі всього, Президента на з'їзді не буде, - повідомив «УМ» керівник інформслужби СП Олександр Семирядченко. - Він дав чіткі завдання три тижні тому, оцінив стан справ і окреслив недвозначні шляхи подолання кризових явищ. Керівництво партії у відповідь має продемонструвати те, як вона сприйняла ці завдання і як їх виконала».

 

КОМЕНТАРІ ПОЛІТОЛОГІВ

 Віктор Небоженко,

«Український барометр»:

      - Думаю, сенсацій на з'їзді не буде. Частково залишаться старі люди, частково прийдуть нові. Залишиться Безсмертний, публічну відповідальність візьме на себе Порошенко, в керівництві буде й Катеринчук. Щодо програмних змін, то мені здається, що в «НУ» слабкий інтелектуальний потенціал, аби формувати далекі перспективи. Ми знаємо тих людей, які займалися підготовкою до з'їзду, знаємо їхні можливості, тому навряд чи партія вразить нас програмними змінами. Це буде з'їзд виживання і пошуку людей, які могли би втримати ситуацію до весни. А весною - провести новий з'їзд, позачерговий.

      Я скептично ставлюся до того, щоб у керівництво «НУ» прийшли Яценюк, Бондар. Вони нічого в партії не зробили б. Добре, що їм вистачило розуму не залазити в чужий монастир. Партія сама має прийняти рішення і переварити ситуацію. Є своя біографія. Деякі люди в партії знають один одного по півжиття...

      Помилково вважати, що прихід людей із секретаріату означав би зближення «НУ» і Президента. Підхід має бути іншим: чим активнішою буде партія, тим більшим буде інтерес Президента до неї.

      А щодо лідерства Ющенка, то Президент на це не піде. Він із задоволенням співпрацюватиме з «НУ», але залишиться осторонь. Інакше він потрапив би у пастку. Партійний Президент - це дуже крихка конструкція.

Вадим Карасьов,

Інститут глобальних стратегій:

      - Усі несподіванки були на першому етапі з'їзду три тижні тому, тож тепер усе має пройти спокійніше.

      Щодо керівних органів, то мені здається, що партія залишиться без чіткого керівництва - воно буде колективним. Можливо, формальним головою залишиться Роман Безсмертний. Компромісним варіантом міг би стати В'ячеслав Кириленко. Не виключаю введення у гру і Юрія Луценка. Щоправда, для цього залишилося мало часу, і, очевидно, наразі Луценко лишається поза «Нашою Україною».

      Статутні зміни, які стосуються керівних органів, можуть відбитися на переформуванні президії та ради «Нашої України». Можливо, замість них буде створено інший керівний орган, куди ввійде більше представників регіонів.

      Якщо Ющенку запропонують очолити партію, він відмовиться. Адже тоді він буде «одним із...». Бо в нас Прем'єр - лідер партії, спікер - лідер партії, опозиція теж має свого партійного лідера. У такому випадку Віктор Ющенко занизив би свій статус, був би одним із кутів чотирикутника. Для нього найбільш оптимальний варіант - і далі залишатися почесним головою «НУ». На цьому етапі він буде використовувати інституційні, а не партійні важелі впливів.

      Цієї суботи минає термін, даний «Нашій Україні» на самоаналіз та вдосконалення. Завтра відбудеться другий етап третього з'їзду НСНУ, який три тижні тому довелося перервати після критичного виступу почесного голови «Нашої України» Віктора Ющенка.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>