І сніг, і гріх

08.11.2006
І сніг, і гріх

Фанатські вогнища на трибунах. (Василя ГРИБА.)

Луческу і преса

      Післяматчева прес-конференція на стадіоні «Динамо», що зібрала рекордну кількість журналістів як для внутрішніх турнірів, проходила в дуже емоційному дусі. Так, тренер гостей Мірча Луческу відмовився відповідати на явно провокаційне запитання прес-аташе «Динамо» Сергія Полховського: «Що завадило вашій команді виграти матч? Чуже поле? Погода? Ще щось?» Румунський наставник заявив, що взагалі не мав бажання приходити на зустріч із мас-медіа, але таки виявив повагу до преси, а питання йому мають ставити лише журналісти в залі, а не ведучий від клубу-господаря.

      Більшість питань до наставника «Шахтаря» стосувалася суддівства. Луческу обурився фактом запрошення іноземних арбітрів, звинувативши Федерацію футболу України у закулісних іграх і заявивши, що ФФУ і «Динамо» - це одне й те саме. Частка правди у словах Луческу є, адже близько 86 відсотків акцій ФК «Динамо» належить Григорію Суркісу - президентові ФФУ.

      А урвався терпець румунського фахівця тоді, коли журналіст газети «Команда» запитав, чи не намагається тренер приховати недоліки у грі своїх підопічних постійними наріканнями на неякісне суддівство. Пан Мірча сказав, що чекав подібного запитання саме від цього видання, маючи на увазі, що воно «ходить під Суркісом», підвівся і залишив прес-зал.

Навіщо журналістам прес-центр, а Ахметову - прізвище

На арені кожного «цивілізованого» клубу під час матчу має працювати прес-центр. Віднедавна його обладнали на стадіоні ім. Лобановського, але потрапити туди доволі складно, бо з незрозумілих причин брутальна охорона «Динамо» не пропускає туди журналістів. Один з охоронців так пояснив це представникам мас-медіа: «Ви туди тільки у туалет будете бігати». При цьому варто зазначити, що до громадської вбиральні з ложі преси йти доволі далеко, а жахливий стан цих вбиралень просто шокує іноземців.

      Не вдалося потрапити у динамівський прес-центр журналістам також і позавчора, тим паче, кордони посилили через присутність на матчі Прем'єр-міністра Віктора Януковича. Оголошення про його появу на стадіоні публіка зустріла несхвальним гудінням.

* * *

      Чотири ряди місць для журналістів на одному з центральних секторів стадіону «Динамо» цього разу було майже заповнено. Чомусь саме тут, а не разом із командою на лаві запасних, розташувався нападник «Шахтаря» Андрій Воробей. Крім того, журналістів потішила табличка у дівчини-секретаря президента донецького клубу. На ній було написано: «Прес-секретар Ріната Леонідовича». Прізвище, мабуть, писати зайве - і так усім зрозуміло.

«Дванадцятий гравець» допоміг обстрілом гостей... сніжками

      Призначивши матч «Динамо» - «Шахтар» на листопад, сліпий жереб та Професійна футбольна ліга прирекли грандів грати в погіршених погодних умовах. Звісно, снігу в цю пору року могло ще й не бути, але небесна канцелярія розщедрилася на опади. Сніг на трибунах викликав у фанатів згадки про знайому з дитинства гру в сніжки.

      Спочатку снігові кульки полетіли в напрямку футболістів «Шахтаря» під час вкидання м'яча з-за бокової. Потім пішла у хід «дальня артилерія» - під час виконання гостями кутових, до яких фани «Динамо» готувалися особливо ретельно. Не обійшлося без проводів сніжками й Мірчі Луческу, коли він залишав поле після вилучення. У відповідь на падiння снігових «снарядів» емоційний тренер гірників... аплодував трибунам. А вболівальники настільки захопилися цією процедурою, що стали обстрілювати навіть динамівців. На що Родольфо, не зрозумівши «гумору», звернувся до трибун із вигуком на кшталт: «Я ж свій, хлопці!».

      Скористалися сніговою погодою й підприємливі спритники, які перед матчем продавали вболівальникам по гривні (!) старі газети - щоб було чим застелити сидіння.

Трибуни просять вогню

      Під час матчу у фанатських секторах «Динамо» періодично запалювалися «фаєри», а в небо здіймалися ракети. При цьому міліція не намагалася «заспокоїти» вболівальників кийками чи подіяти на них іншим чином. Схоже, що фани домовилися з клубом і правоохоронцями про ці піротехнічні штучки, які в УЄФА все ж таки не надто полюбляють.

Три капітани

      Можливо, не всі вболівальники помітили, що в «Динамо» відбулася зміна капітана. За демократичною традицією, «командира» мають обирати самі футболісти. Але цього разу заміну власноруч провів президент клубу. Своє рішення Ігор Суркіс пояснив тим фактом, що матч Ліги чемпіонів проти «Ліона» тепер уже колишній капітан Олександр Шовковський переглядав не разом із командою з лави запасних, а в клубі «Арена» у центрі Києва. Відтепер капітанську пов'язку носить Сергій Ребров. Суркіс упевнений, що зробив правильний вибір, але не проти, якщо Сергія затвердять ще й одноклубники.

      Головним «шахтарем» наразі залишається Анатолій Тимощук. Днями українець відкрився, що пов'язка, яку він одягає на руку, раніше належала уславленому німцеві Лотару Матеусу. Від колишнього капітана «Баварії» її отримав Олександр Спиридон, помічник Луческу, коли сам «капітанив» у збірній Молдови.