Коні Щербаня не винні

08.11.2006
Коні Щербаня не винні

Юрій Луценко.

Голодні скакуни та заробіток Генпрокурора

      «Ми зробили все, аби Щербань не просто повернувся... Він заявив американській стороні про добровільну депортацію.Те, що далі відбулося, це великий подив, бо відпускати пана Щербаня на поруки, людину, яка більше року конкретно ховалася від слідчого й уникала правосуддя, є нелогічним. Єдине, що пояснює ситуацію, це те, що це відбувалося у День захисту тварин. Все-таки коні на Сумщині давно не годовані і пан Щербань має намір їх таки погодувати», - так міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у своїй манері пояснив ледь не тріумфальне повернення відомого біженця в Україну. На руках, чи то поруках, регіоналів, та ледь не під захистом Генпрокуратури.

       Відомо, що екс-«губернатор» Сумщини має чимало дорогих хобі. Окрім престижного мисливського та рибальського знаряддя, колекції з півтори сотні тульських самоварів (які журналіст «УМ» рік тому втомився рахувати під час обшуку на дачі Щербаня в столичних Осокорках), Володимир Щербань має ще й неабияку стайню на Сумщині. До втечі господаря у США тут перебувало близько 130 породистих коней (переважно «українська верхова», але є ахалтекинці - один такий коник коштує близько 80 тисяч доларів). Отже, жарт міністра Луценка щодо «невинних коней» зрозумілий.

       А якщо без жартів, то Юрiй Луценко вкрай обурений тим, що Генпрокуратура відпустила екс-«губернатора» Сумщини на поруки нардепів. Учора він спитав Генпрокурора Олександра Медведька, чому на Різницькій не хочуть заробити на Щербані. «Америка взяла за Щербаня чотири мільйони застави... То чому б Україні не взяти таку заставу? Можливо, Сумщина була б більш спокійною, ніж зараз. Наскільки я знаю, сьогодні на Сумщині відбуваються дуже активні протести громадян щодо такої незрозумілої поведінки правосуддя в Україні», - ледь не знущається над колегами із ГПУ керівник МВС.

Квиток до Америки

       А протести на Сумщині, про які казав Луценко, дійсно зростають. Сумські студенти, яким не потрібне рішення суду щодо ступеню вини Щербаня (бо його «піклування» два роки тому вони добре відчули на собі), наразі збирають гроші на квиток екс-«губернатору» до Америки або ж Донецька. Вони не бажають його появи в Сумах і готові вдатися до акцій протесту, повідомляє телеканал НТН. Молоді активісти обіцяють продемонструвати силу студентського спротиву й під час прес-конференції американських адвокатів Щербаня в УНІАН, яка має відбутися сьогодні.

       Студенти нагадують Щербаню й про силові дії зі створення об'єднаного університету, й про перешкоджання пішій ході до Києва влітку 2004 року за його наказом, й про переслідування активістів руху тощо. Вони вже організували громадський комітет протидії Щербаню й підготували численні звернення, одне з яких адресоване Прем'єр-міністру Віктору Януковичу.

      «Щербань згадав, що Янукович - його друг, і він знайде йому в Україні якусь роботу. Не знаю, що він мав на увазі. Але я, як представник «Студентського братства Сумщини», хочу нагадати Віктору Федоровичу, який у нього був друг і хто саме провалив вибори Президента у 2004 році на Сумщині. Люди тоді голосували не стільки за Ющенка, як проти Щербаня», - каже член братства Микола Гуменний.

       Не в захваті від появи екс-«губернатора» як мер Сум Геннадій Мінаєв, який пов'язує її з послабленням помаранчевого руху, так i голова Сумської облради В'ячеслав Шапошник, адже, як колишній підприємець, він з власного досвіду знає про безмежну енергію екс-керманича, котрий навряд чи відмовиться від попередніх методів правління. Пан Шапошник навіть збирається провести позачергове засідання сесії з приводу звернення міської організації НСНУ.

       Напередодні на повернення «блудного сина» відреагувала партія «Пора», яка закликала Генпрокуратуру України змінити для Щербаня запобіжний захід із взяття на поруки на утримання під вартою. Адже у в «чорних списках» «Пори» Щербань є одним з перших фігурантів.

Педофіла на поруки

      Свій вихід із ганебної ситуації з біженцями бачать у МВС - позбавити Генпрокуратуру функції досудового слідства, як це було закладено Конституцією ще у 1996 році. «Як тільки все це перейде в руки міліції, ми спокійно гарантуємо професійність у доведенні справ до суду, - запевняє Юрій Луценко, якого дуже схвилювала позиція одного з народних депутатів, який заявив, що готовий узяти на поруки будь-кого, кого переслідує закон. - Мені тут доповіли, що нещодавно затримали педофіла, і він також звернувся до цього народного депутата, щоб він i його взяв на поруки. Я обов'язково передам депутату всі папери».

       Цікаво, що про Щербаня та інших біженців керівник МВС говорив у присутності Генерального секретаря Інтерполу Рональда Ноубла, який прибув в Україну з офіційним візитом. Генсек Інтерполу поділяє тривогу міністра Луценка й саме тому закликав Росію дотримуватись міжнародних зобов'язань щодо екстрадиції людей, оголошених в міжнародний розшук. Адже відомо, що чимало українських високопосадовців (Боделан, Засуха, Бакай тощо) ховаються саме в РФ.

      «Усі повинні дотримуватися зобов'язань для видачі злочинців. Хоча ситуація, що склалася між Україною та Росією, не є унікальним випадком. Це трапляється і з іншими країнами, але я впевнений, що кожна країна має для себе вирішити, за яких умов будуть здійснюватися екстрадиція», - вважає пан Ноубл.

ВИСНОВКИ

Луценко «чистий»

      За словами міністра Юрія Луценка, Генпрокуратура не знайшла складу злочину в діях керівництва МВС. «Буквально сьогодні я отримав офіційну копію листа від ГПУ, яка розслідувала певні звинувачення, висунуті на адресу МВС, і абсолютно по всіх позиціях написано «відсутність складу злочину» або «інформація не підтвердилася», - каже міністр i додає, що ще можуть бути політичні висновки, якщо ця справа розглядатиметься не з юридичної, а з політичної точки зору, «з боку таких як пан Кушнарьов реваншистів».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>