По професію — на Ярмарок

04.11.2006

      У Львові стартував 13-й Ярмарок кар'єри для молоді, організований львівським обласним центром зайнятості та Національним університетом «Львівська політехніка». На цьогорічному Ярмарку представлено 2 тисячі 345 вакансій 87  підприємствами.

      Як повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Михайло Хміль, цього року на Львівщині було працевлаштовано близько 35 тисяч осіб. Окрім того, служба зайнятості надає певний спектр послуг працедавцям та безробітному населенню з метою покращення умов на ринку праці. Завдяки дотаціям працедавцям із коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття для працевлаштування безробітних, минулого року знайшли роботу 1453 особи, а з січня по вересень нинішнього — 1113. Ще одним цікавим інструментом є сприяння розвиткові бізнесу, а — саме надання одноразової допомоги  з безробіття для започаткування підприємницької діяльності. У 2005 році таку допомогу отримало 1405 осіб, а цього року — 929.

      З метою забезпечення працедавців робітниками, а безробітних  роботою Служба зайнятості впровадила систему профосвіти, за якою здобувають навички нових професій 7 959 осіб.

      Важливу роль відіграє регулювання дисбалансу між попитом і пропозицією на ринку праці. Через це центр зайнятості надає консультації, проводить профдіагностику та перенавчання. Однак важливим є момент регулювання цієї проблеми Міністерством освіти, яке, складаючи плани набору на певні спеціальності перед початком навчального року, зважувало на ситуацію на ринку праці. Адже серед робітничих професій відбувається конкуренція між працедавцями за робітника, а от щодо службових професій, то тут все навпаки. Проте, як висловився Володимир Козик, представник від НУ «Львівська політехніка», така ситуація має свої плюси і мінуси. Зокрема, позитив створює висока конкуренція, через яку кожен хоче показати себе як хороший спеціаліст, а от негативна сторона медалі — велике число безробітних, спричинене знову ж таки високою конкуренцією на ринку праці.

      Щоб знайти роботу на Ярмарку, молодому спеціалісту необхідно підійти до павільйону підприємства, яке пропонує вакантну посаду, подати своє резюме або заповнити анкету, надану представниками підприємства.

      Окрім того, в приміщенні львівського Палацу мистецтв розмістили автомати самостійного пошуку вакансій, які дають змогу знайти необхідну вакансію, вакансію на громадські роботи та профнавчання та інформацію про реєстр послуг.

      За  офіційними даними, за першу годину роботи у Ярмарку кар'єри взяли участь 1104 особи, подано 51 резюме, проведено 986 співбесід, 49 з яких закінчились результативно, тобто укладанням договору про працевлаштування.

      Важливим ноу-хау на цьогорічному Ярмарку є наявність вакансій у сфері охорони здоров'я.  За словами начальника Управління охорони здоров'я у Львівській області Ігоря Герича, найближчим часом на Львівщині планується відкриття 56 амбулаторій сімейного лікаря, що є дуже важливим. Адже на ринку праці у сфері охорони здоров'я спостерігається перебування на одній ставці трьох, а то й чотирьох працівників. Завдяки відкриттю таких амбулаторій з'явилось 248 вакансій лікарського фаху, зокрема лікар-педіатр, лікар-лаборант, сімейний лікар, патологоанатом та інші. Особливо критична ситуація з неонатологами, лікарями, які доглядають за хворими новонародженими. Таких спеціалістів у Львові дуже мала кількість.

      Участь в роботі Ярмарку кар'єри взяли Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи» та ТзОВ «АН-Дар Сервіс», які проводять профорієнтативні, профконсультативні тренінги з елементами профдіагностики для молоді.

Мар'яна ЯРТИМ.