Три богатирі Президента

04.11.2006
Три богатирі Президента

      Дорвалися! Якщо донедавна «синьо-білі» мирилися з присутністю «помаранчевих» міністрів в уряді Януковича , то тепер час розправи настав. Принаймні для «яструбів» Партії регіонів. Адже не зрозуміло, чи, бува, «голуби» не використовують нинішню ситуацію з відставкою для шантажу «Нашої України»: мовляв, даємо вам останній шанс для створення «широкої» коаліції. От i звільнили лише Зварича та Ліхового, а щодо «недовішаних декабристів» Поляченка та Павленка — ще подумаємо.

      Апетит приходить під час їжі, тому «яструби» ПР під шумок почали реалізацію давнього плану з розправи над ненависним «термінатором» Юрієм Луценком. А те що позавчора, під час відсторонення «польового командира Майдану» з посади керівника МВС, вони вони відзначилися відвертим антиконституційний безміром, «регіоналів» особливо не обходить. Отже, вже вчора «усіх собак» спустили вже й на керівників МЗС та Міноборони, Бориса Тарасюка та Анатолія Гриценка. Й кому яке діло, що ці посади відносяться до квоти Президента. Нова-стара влада бажає крові, отже, «дайош» чистку владних кабінетів від помаранчевого кольору. Дехто навіть побачив за цими нестримними «апетитами» приціл на імпічмент Президента. Втім Луценко спокійно поїхав на робочу нараду силовиків до Запорізької області, адже слів про «тимчасове відсторонення» у Конституції немає. А щодо міністрів Тарасюка та Гриценка, то призначений на 15 листопада звіт під куполом ВР  їх не бентежить. Готовність прозвітувати перед парламентом вони висловлювали ще раніше. До того ж учора керівник секретаріату Президента Віктор Балога повідомив, що з посадами керівників МЗС та Міноборони визначатиметься лише Президент. А щодо МВС, то, за словами представника Банкової, оскільки рішення ВР неконституційне, Юрій Луценко й надалі виконує свої обов'язки.

 

Чоловіки i принципи

      Отже, вчора Верховна Рада підтримала проект постанови про заслуховування звітів міністрів Гриценка та Тарасюка — 241 антикризовий голос «за». Несподіванок, як у випадку з Луценком, коли на його захист напередодні стали колишні колеги по СПУ, натомість додали голосів не на користь міністра деякі БЮТівці, не сталося. Хотілося ще й звіту Луценка, але ця пропозиція не пройшла, знову ж таки — через позицію соціалістів та «виправлення» позиції БЮТ.

      Цікаво, що напередодні Віктор Янукович різко «наїхав» на Тарасюка: мовляв, не може той працювати в уряді через свою опозиційність, але «це стосується людей, у яких є принципи, чоловічі принципи». Ймовірно, такої думки Прем'єр притримується i по відношенню до міністра Гриценка, адже їхні диспути на теми НАТО та Чорноморського флоту РФ загальновідомі. Не дивно, що одразу після голосування за міністерські звіти офіційний «говорун» від ПР Євген Кушнарьов та керівник фракції СПУ Василь Цушко зізнавалися пресі в кулуарах, що після «виклику на килим» у ВР Тарасюка й Гриценка можуть звільнити. Якщо рішення вже готове, то який тоді сенс у заслуховуванні міністрів? Для Кушнарьова ці міністри давно є опозиційною «п'ятою колоною» в уряді Януковича, то чого з ними панькатися? «Будь-які спроби прикрити їхню діяльність квотою Президента недоречні», вважають «Регіони».

Розпуск чи імпічмент?

      У тому, що «антикризовикам» не вдасться отримати міністерські портфелі з президентської квоти, переконаний нардеп від «Нашої України» Павло Жебрівський: «Є положення, що Президент може призначити виконувачів обов'язків міністрів закордонних справ і оборони. Тому, хоч би що робила коаліція, в неї нічого не вийде!» Натомість його колега по фракції Михайло Поживанов застерігає Президента Ющенка, що «антикризова» коаліція в руслі відставляння всього «помаранчевого» готує і його імпічмент. Мовляв, це засвідчують останні дії «антикризової» коаліції, особливо щодо втручання в президентські повноваження. Утім Прем'єр Янукович учора заперечив існування таких планів ПР. А от БЮТ пішла ще далі й побачила у цій ситуації інший вихід — розпуск парламенту. На думку Олександра Турчинова, відставки «президентських» міністрів можуть стати додатковою підставою для припинення повноважень Верховної Ради. Президент може навіть не чекати 15 листопада.

      Але чимало «регіоналів» та «нашоукраїнців» такий радикальний сценарій заперечують, адже в Конституції звільнення окремих міністрів у зв'язку з відставкою не прописано, а закон «Про Кабмін» ще не прийнято. Тоді як президентський i урядовий законопроекти таку можливість, хай i по-різному, але передбачають.

Настав час  «четвертої влади»?

      «Професійна і політична діяльність міністрів Гриценка, Тарасюка та Луценка викликала неоднозначну оцінку в суспільстві, спровокувала ряд журналістських розслідувань і стала предметом посиленої уваги з боку народних депутатів», — це вже думка «регіонала» Спиридона Кілінкарова, одного з авторів постанови про заслуховування звіту міністрів. Щодо Луценка тут ще можна погодитися, адже два місяці газета «2000» фактично вела на нього «полювання» (хоча й вистрілювала «холостими» набоями, бо наводила переважно перекручені, або взагалі висмоктані з пальця факти). А от про які публікації щодо Гриценка та Тарасюка каже пан Кілінкаров?

      Звісно, журналісти мають бути «сторожевими псами демократії», але ж це не означає, що будь-яку проплачену «заказуху» у ЗМІ варто сприймати як підставу для звільнень. Інакше висока назва «четверта влада» втрачає свій зміст, а журналістика перетвориться на звичайного ката. Тож можна лише погодитися із нардепом від «НУ» В'ячеславом Кириленком, який вважає, що відтепер газетні публікації будуть використовувати для розправ над неугодними політиками.

      I, звісно, кривить душею пан Кушнарьов, коли каже, що МВС ніяк не реагувало на публікації «2000». Юрій Луценко відреагував на це в четвер увечері в ефірі каналу «Інтер»: «Я перша людина, зацікавлена в перевірці... Я не проти перевірки публікацій у будь-яких виданнях — «Комуніст», «2000», «Україна молода», але цим має займатися прокуратура» . Луценко каже, що міліція по абзацу перевірила статті тижневика «2000», а виявлені матеріали передала у прокуратуру, тож може стверджувати, що частину матеріалу взято у внутрішньої служби безпеки МВС (яка й виявляє «перевертнів» у власних лавах), а частина є вигадкою, брехнею.

      «Є колишній начальник облуправління, який організував волинський клондайк, коли тисячі автомобілів без відповідних платежів реєструвались в Україні. За наш час при тій самій кількості авто держава отримала плюс 1,5 мільярда гривень. От ця ціна їм не дає спокою. Цей керівник об'їжджає області, де служив, Одеську, Рівненську, Львівську, Волинську, збирає компру. Бере дані внутрішньої безпеки міліції, бо є зв'язки, і до того доточує повну брехню», — так міністр пояснює появу скандальних публікацій.

Луценко не буде ручним

      Сьогодні чимало нардепів вважають четвергове «відсторонення» Луценка правовим прецедентом. Про це говорять не лише «нашоукраїнці», а й соціалісти, з якими Луценко зберіг теплі стосунки. Зрозуміло, що йдеться про упередженість ПР, КПУ та навіть частки БЮТ. Це банальна політична розправа каже й сам Луценко.

      Першим на неконституційності й абсурдності рішення ВР наголосив голова Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович. (Думку його комітету при винесенні вердиктів по Луценку «регіонали» просто зневажили). «ВР не може пропонувати Кабіну своє «объективное мнение» про те, що Луценко завідомо неправий, — вважає депутат-«нашоукраїнець». — Але так звана «антикризова» більшість діє за принципом: нас більше, отже, ми праві».

      Про правовий нігелізм у цьому питанні говорить і екс-міністр юстиції Роман Зварич, адже ВР не вказала, в яких законах виписана процедура відсторонення (виявляється що ні в яких).

      I тоді як Янукович учора знову похвалив Луценка (напередодні міністр сказав, що Прем'єр жодного разу не втручався в роботу МВС), сам міністр спокійно вийшов на роботу і поїхав на нараду до Запоріжжя. Оскільки Конституцією не передбачена процедура відсторонення членів Кабміну від виконання службових обов'язків, він ще у четвер проконсультувався з Президентом та Прем'єром й направив своїм підлеглим на місця службові телеграми, у яких повідомив, що «виконує свої обов'язки в повному обсязі, у звичайному режимі і відповідно до чинного законодавства».

      Але кого бачить своїми ворогами, винних у цирку з «відстороненням» сам Луценко? «Усі пам'ятають про людину, яка підозрюється в дуже серйозних злочинах із декількома убивствами у Криму й має приналежність до Партії регіонів. Так само я попереджав керівника фракції БЮТ, що один із її членів має іноземне громадянство і підозрюється в причетності до вбивства офіцера міліції. Сьогодні я отримав відповідь — ці фракції не хочуть, щоб Луценко далі незаангажовано діяв по закону. Натомість людям хочеться мати ручну міліцію. Але, поки я міністр, — я не буду ручним!» — такою була відповідь Юрія Луценка. I хоча міністр не назвав прізвищ, зрозуміло, що у випадку з ПР йдеться про Олександра Мельника з Верховної Ради Криму, а в другому — про нардепа з БЮТ Олександра Шепелєва, який начебто має громадянство Канади й фігурує у «справі Єрохіна». Плюс міністр не виключає, що відставку замовили й окремі біженці з України, які хочуть якнайшвидше повернутися в Україну без «помаранчевих».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>