Легкоатлети готують свій «Майдан»?

01.11.2006

      Нова столична влада, яка прийшла на Хрещатик після березневих виборів, особливої прихильності любителів спорту не заслужила. Усім добре відомі вислови мера Леоніда Черновецького стосовно доцільності припинення фінансування футбольного «Арсеналу», баскетбольного «Будівельника», гандбольного «Спартака» й хокейного «Сокола». Сприймати ці слова можна по-різному, адже професійні клуби у сучасних умовах начебто мали б самі заробляти на існування. Але і в організації масових фізкультурних та спортивних заходів нові керівники помічені не були. А ось замість впроваджувати в життя давню ідеї марафону в Києві — скасували навіть напівмарафон, який був ровесником незалежності України.

      Відомо, що керiвник столиці є людиною релігійною і прихильником «Посольства Божого». Нічого поганого в цьому немає, адже кожен у нас має свободу віросповідання. А для нас важливо те, що саме ця організація (чи секта) останнім часом активно заважає «королеві спорту» — легкій атлетиці. Річ у тім, що «Посольство Боже» проводить свої зібрання у легкоатлетичному манежі по проспекту Тичини, 18. Договір оренди секти зі Школою вищої спортивної майстерності (ШВСМ), в розпорядженні якої перебуває споруда, вже закінчився. Спортсмени вже почали готуватися до повернення на базу, запланували ремонт і реконструкцію манежу, закупили необхідні матеріали. Але приступити до ремонту не вдалося, оскільки парафіяни «Посольства Божого» приходять сюди щодня, а в центрі залу громадиться багатотонна сцена, яку розбирати не поспішають. Тобто залишати приміщення релігійники не збираються.

      Намагаючись повернути арену у свої руки, федерації легкої атлетики України й Києва разом зверталися до судів. І виграли всі позови, включаючи навіть Вищий апеляційний суд столиці і Верховний Суд України. Однак виконувати рішення суду ніхто не став. Крім того, легкоатлети написали листа Президентові Віктору Ющенку.

      У понеділок у прес-центрі горезвісного НСК «Олімпійський» спортивні функціонери зустрілися з журналістами, попросивши про допомогу в розв’язанні цієї проблеми. Президент ФЛА Києва Микола Зеньков заявив, що саме через зірвану підготовку столичні спортсмени не змогли в повній мірі проявити себе на Олімпіаді-2004 в Афінах. Така ж ситуація може скластися і напередодні Пекіна-2008.

      У свою чергу, державний тренер України з легкої атлетики Валерій Александров зазначив, що вони могли б заввиграшки зібрати чи під манежем, чи під мерією повний склад національної збірної, але спортсмени не хочуть конфліктів і все ще сподіваються добитися правди законним шляхом.

      Цими днями Київрада може прийняти рішення стосовно продовження терміну оренди манежу для церкви Сандея Аделаджі. Проект цього «вироку» готувався минулого тижня, але розгляд питання зі спорудою перенесли. Хочеться вірити, що люди на кшталт Віталія Кличка намагатимуться цього не допустити. Якщо ж рішення буде не на користь спортсменів — десять тисяч любителів і професіоналів спорту залишаться без даху для зимової підготовки. А на нас може очікувати легкоатлетичний «Майдан».

 

ПРАВО ВЛАСНОСТІ
Арена для церкви чи спортсменів?

      Легкоатлетичний манеж на Березняках є найбільш придатною в Україні спорудою для зимової підготовки не лише легкоатлетів, а й представників академічного веслування, тріатлону, єдиноборств, фехтування — загалом десяти видів спорту. У манежі, збудованому на кошти столичної громади, постійно проводилися тренувальні заняття учнів кількох дитячих спортивних шкіл. Саме тут до відповідальних міжнародних стартів готувалися члени збірних команд України.

      Генеральний секретар ФЛАУ Ігор Гоцул відзначає: передача манежу в оренду церкві «Посольство Боже» є порушенням постанови Верховної Ради «Про недопущення закриття та перепрофілювання закладів фізичної культури і спорту, баз олімпійської та паралімпійської підготовки, фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруд, лікувально-фізкультурних закладів».