Бюджет крокує далі

01.11.2006
Бюджет крокує далі

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Перше читання експромтом

      Досконалий бюджет — утопія навіть для США або Німеччини. Тим паче, навряд чи варто чекати ідеальності від бюджету, за яким повинна протягом року жити наша країна — замучена постійними змінами урядів, обплутана тіньовими й корупційними схемами, розіп'ята між західним та східним векторами руху. Однак щонайменше один рядок для вдосконалення головного фінансового документа країни до нього додати потрібно обов'язково: витрати на курси швидкочитання для українських законодавців. Інакше Україна ризикує взагалі залишитися без бюджету. Адже для не наділеної надприродніми здібностями людини (а на суперменів наші нардепи не надто схожі) за дві години прочитати, засвоїти й критично оцінити тисячу сторінок тексту фізично нереально. Тому, «помахуючи» двома товстелезними зшитками порівняльних таблиць із їхніми пропозиціями до урядового проекту держбюджету-2007, опозиційні парламентарії скаржилися журналістам, що ухвалювати законопроект у першому читанні не можна. Депутати з правлячої коаліції говорили те саме, але здебільшого пошепки й тільки дуже надійним мас-медійникам, які «не видадуть». Спробуй уголос критикувати власний уряд, який подав такий недосконалий проект, і парламентський комітет на чолі з «регіональним» головою, який так пізно забезпечив колег порівняльними таблицями...

      Сам чільник бюджетного комітету Володимир Макеєнко, втім, запевняв: насправді таблиці депутатам роздали не за годину до початку розгляду питання, а ще напередодні. У Бюджетному кодексі, щоправда, чітко зазначено, що пропозиції до проекту бюджету серед народних депутатів мають бути розповсюджені не пізніше, ніж за два дні до його розгляду в першому читанні. Однак кого цікавлять такі дрібниці, як Бюджетний кодекс, який, окрім того, передбачає, що Верховна Рада має ухвалити бюджет у першому читанні не пізніше 20 жовтня. А ще чорним по білому пише: після схвалення проект «кошторису» країни знову переходить до Кабміну, який у двотижневий термін готує й «не пізніше 3 листопада» повертає його до парламенту, доопрацьований згідно із пропозиціями законодавців. Тож заклики деяких «антикризовиків» голосувати за проект у першому читанні, незважаючи на всі недоліки — мовляв, «ми з вами доопрацюємо все до другого читання», виглядали дивно. Втім опозиціонери на них однаково не велися, запевняючи, що протестуватимуть проти «антинародного» бюджету до останнього. «Наша Україна» пропонувала бодай перенести розгляд питання до четверга, аби хоч трохи розібратися й не голосувати за «кота в мішку». На думку представника «НУ», першого заступника голови бюджетного комітету Павла Жебрівського, подавши порівняльні таблиці в останній момент, уряд намагається «приховати недофінансування соціальних видатків, перекоси у фінансуванні на користь окремих областей та галузей».

3 600 пропозицій і прохань. Хто більше?

      Натомість голова Бюджетного комітету, представляючи своє дітище з трибуни, запевнив: до першого читання проект підійшов значно вдосконаленішим. За словами Володимира Макеєнка, комітет отримав понад 3 600 пропозицій від народних депутатів, серед яких, похвалив промовець, не було політичних — винятково конструктивні. Відкинувши схожі й ті, що не мали фінансового обгрунтування, комітет згрупував депутатські ідеї до 2 500, які, власне, й були викладені в «талмудах», і повністю або частково врахував аж 1 900. Насправді це дуже немало, тим паче, що, за словами Макеєнка, серед врахованих багато «латок» на особливо резонансні «дірки» урядового варіанту бюджету. Зокрема, комітет погодився вилучити з проекту бюджету-2007 положення про обмеження пенсій працюючим пенсіонерам, про обмеження терміну лікарняного 30 днями, про обмеження кола осіб, які мають право на допомогу при народженнi дитини тощо. Макеєнко також запевнив, що комітет підтримав пропозицію зберегти спеціальний режим оподатковування по ПДВ у сільському господарстві, але зізнався, що у проекті бюджету ця норма «ще не відображена». Узагалі всі зміни в системі оподаткування було вирішено винести в окремий законопроект. Голова комітету, повторюючи слова першого віце-прем'єра — міністра фінансів Миколи Азарова (уряд був присутній на розгляді майже повним складом на чолі з Віктором Януковичем), запевнив, що жодних «кроків назад» у соціальному забезпеченні проект бюджету не передбачає. Також Азаров із Макеєнком запевняли, що розмови про якісь бюджетні преференції одним (східним) регіонам перед іншими — нісенітниця, і кожна область отримає «по заслугах». Словом, хороший вийшов бюджет, голосуйте.

      Натомість голова Рахункової палати Валентин Симоненко особливого захвату від проекту головного фінансового документа держави не висловив. І, зокрема, зауважив, що він рясніє недоліками, притаманними й попереднім бюджетам: концентрацією коштів у центрі замість перерозподілу їх на місцях, нечітким принципом використання коштів, отриманих від приватизації тощо.

Юлина блокада

      Палко критикувала бюджет лідерка опозиції Юлія Тимошенко, через яку навколо президії навіть виникла тимчасова «блокада». Річ у тім, що Юлія Володимирівна не вклалася у трихвилинний регламент і попросила надати їй час за рахунок записаного на виступ Левка Лук'яненка, однак головуючий Мороз відмовився, мотивуючи це тим, що до того виступу ще залишається щонайменше півтори години. Фракція БЮТ підхопилася з місця й таки домоглася слова для своєї лідерки. Юля ображено заявила, що в нашому парламенті на чолі з Олександром Морозом панує диктатура. Щодо бюджету, то Тимошенко закликала за нього не голосувати й висловила сподівання, що в будь-якому разі Президент накладе вето на цей «ганебний» законопроект, який руйнує соціальну систему, не передбачає підвищення пенсій і містить норму про підняття прибуткового податку з громадян з 13% до 15%. Слова лідерки БЮТ викликали хвилю обурення коаліції.

Баранівський у ролі Ржевського

      Представники «коаліційних» фракцій закликали голосувати за бюджет і не займатися «недолугим критиканством» (Раїса Богатирьова). А соціаліст Олександр Баранівський навіть прочитав «жіночці-депутату з БЮТ, яка завжди говорить тільки те, що хочуть люди чути, а не правду», віршика (не власного, а Iгоря Губермана): «Душа у женщины легка, / и вечно склонна к укоризне. / То нету в жизни мужика, / то есть мужик, но нету жизни!».

      Поки Юлія Володимирівна скептично посміхалася, а «регіонали»-чоловіки реготали, їхні колеги жінки обурилися. Ганна Герман навіть написала спікерові записку, і той, погодившись, закликав парламентаріїв припинити дискримінацію жінок. Тож вірним БЮТівцям уже не було потреби захищати свою «Жанну д'Арк», але вони таки спробували. Зокрема, Володимир Яворівський, виступаючи з критикою бюджету від Комітету з питань культури, навіщось зацитував афоризм Єжи Леца («Справжнього мужчину видно навіть тоді, коли він повністю голий»). А голова Комітету з питань молоді та спорту Микола Томенко зауважив на адресу Баранівського, що «слави поручика Ржевського легко зажити, але важко позбавлятися».

      Пiзнiше прес-служба БЮТ вiдповiла Баранiвському вiршем iз такими рядками: «Овеча логіка — броня, / скажу я вам, і навіть більше, — / коли Баран цитує вірші, / то не баран вже, а — свиня».

«За» — 256 включно з Кінахом

      Зрештою, розкритикувавши недосконалий проект бюджету «до ноги», БЮТівці з «нашоукраїнцями» були змушені безсило спостерігати, як більшість спокійнісінько віддала за нього 256 голосів. Щоправда, не без допомоги опозиціонерів: «за» проголосували 8 «тимошенківців» і 11 представників «НУ» (в основному — промисловці і підприємці Кінаха). Далі буде друге читання.

 

КОМЕНТАР

      Перший заступник голови Бюджетного комітету ВР Павло Жебрівський висловив сподівання, що Президент накладе вето на закон про держбюджет-2007. За словами «нашоукраїнця», глава держави ще на стадії першого читання звернувся до уряду й парламенту з пропозиціями до проекту: «Для того, щоб не говорили, що Президент сидів і спостерігав, а потім заветував». Таким чином Ющенко, на думку Жебрівського, одразу показав, на чому наголошуватиме, адже в проекті не враховано 90 відсотків його пропозицій.

 

АНТУРАЖ
Пікетувальники настругали дітей із дерева

      Оригінальним чином вирішила відзначити розгляд проекту бюджету позапарламентська партія «Велика Україна». Учора під Верховною Радою вона спільно з об'єднанням «Родіна-Восток» провела акцію «Без дитини нема України!». Пікетувальники в образах «майбутніх батьків» вітали депутатів із першим читанням бюджету й намагалися передати державним діячам... дерев'яні поліна в пелюшках. Учасники акції стверджують, що в умовах такого антисоціального бюджету батькам легше й дешевше вистругати дитину з дерева, аніж наважитися народити та виростити її. Дерев'яних підкидьків і передавали депутатам.

      Загалом «Велика Україна» вимагає відставки уряду Януковича та закликає нардепів не допустити прийняття антисоціального держбюджету на 2007 рік.

 

МІТИНГ
«Януковича-бандита сюди!»
— скандували під стінами ВР ветерани силових структур, обурені бюджетом-2007

      Тоді, коли нардепи розглядали проект бюджету на 2007 рік, під стінами Верховної Ради проходив мітинг-застереження проти антиконституційної спрямованості соціального пакету держбюджету. Організаційний комітет з питань захисту конституційних прав військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ, ветеранів силових структур і членів їхніх сімей спочатку збирався пікетувати ще й Кабмін Януковича, але згодом така необхідність відпала. Як пояснив «УМ» голова Всеукраїнської спілки громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів Віктор Палій, похід до стін уряду не відбувся через те, що Прем’єр на той час перебував саме у Верховній Раді.

      «Януковича-бандита сюди!» — скандували обурені ветерани-силовики, колишні працівники органів прокуратури, внутрішніх справ та СБУ. «I Мороза!» — підхоплювали інші сивочолі «чекісти». Втім Печерські пагорби відповіли їм лише більшим пониженням температури. До пенсіонерів виходили окремі нардепи, переважно БЮТівці (Турчинов, Зубов), яким вони передавали свої головні вимоги до уряду та парламенту: зупинити пенсійну реформу в силових відомствах та негайно переглянути положення проекту держбюджету-2007, припинити намагання зменшити рівень пенсійного забезпечення військових та правоохоронців, зупинити системний наступ на їхні права та свободи.

      «Влада, схаменись! Руки геть від пенсіонерів!», «Проект бюджету на 2007 рік – це Україна без пенсіонерів!» — такими були гасла на транспарантах ветеранів. Вони обурювалися, що інші категорії пенсіонерів ніяк не сприймають грабіжницької політики уряду. «Потім схаменуться, та пізно буде», — каже Віктор Палій.

Іван БОЙКО.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>