Дітям рекомендовано!

31.10.2006
Дітям рекомендовано!

Українських дітей є від чого захищати. (Фото Укрінформ.)

      Спеціальний доповідач ООН із проблем торгівлі людьми, дитячої проституції та порнографії Хуан Мігель Петі, який перебуває в Україні з візитом, радить нашій державі більше уваги приділити «дитячим» проблемам. Зокрема, він ініціює створення в Україні Національної комісії, яка б опікувалася проблемами захисту прав дітей. «Ми будемо пропонувати створення національної комісії з обговорення винятково дитячих питань», — сказав Хуан Мігель Петі. На його переконання, повідомляє УНІАН, у такій комісії мають бути представлені не тільки держава і громадські організації, а й максимально широко — «громадянське суспільство в усіх його проявах». Окрім цього, доповідач ООН вважає за доцільне запровадити в Україні посаду омбудсмена з питань дітей та створення державної інстанції високого рівня з боротьби з торгівлею людьми, і, зокрема, дітьми. Роботи Україні в цьому напрямі й справді — хоч греблю гати: необхідно взяти під контроль діяльність шлюбних агентств, які працюють непрозоро, і там може бути реальна загроза для торгівлі людьми, в тому числі дітьми; нормалізувати особливо складну ситуацію на кордоні з Росією щодо можливого нелегального вивезення дітей, оскільки для перетину українсько-російського кордону дитині достатньо лише свідоцтва про народження без фотокартки. Це полегшує для торговців людьми можливість вивезти дитину за кордон з метою сексуальної експлуатації. Для запобігання таким явищам необхідно активізувати співпрацю з російською владою у цих питаннях, наголосив представник ООН.

      Тим часом статистика й справді вражає. В Україні з 2000 року було зареєстровано більше 3 тисяч випадків торгівлі дітьми — такі дані ООН. «Зрозуміло, ця офіційна цифра — тільки верхівка айсберга, і її потрібно множити на 2 або на 3. Хоча за останні роки ситуація в Україні стабілізувалася, не в останню чергу завдяки роботі підрозділу МВС з боротьби з торгівлею людьми», — підкреслив Хуан Мігель Петі. Як повідомляє «РБК-Україна», він порадив українському уряду надавати фінансову допомогу недержавним організаціям, які займаються питаннями дітей. А ще — вирішити проблеми з прийомними батьками і спростити процедуру всиновлення.

      Міністру в справах сім'ї, молоді та спорту Юрію Павленку було теж чим звітувати. По-перше, він передав Хуану Мігелю Петі для оцінки проект Національного плану дій на виконання Конвенції ООН про захист прав дитини на 2006-2010 роки, де передбачені заходи щодо боротьби з експлуатацією дитячої праці, з сексуальною експлуатацією та різними формами жорстокого поводження з дітьми, зокрема в сім'ї.

      За словами міністра, Національним планом дій планується впродовж 2007-2010 років впровадити в Україні ювенальну юстицію, що передбачає підготовку суддів, які б спеціалізувалися на питаннях захисту прав дитини. А в березні наступного року планується ухвалити державну програму реформування інтернатних закладів, яка розрахована на десять років. При цьому міністр нагадав, що з 2008 року в Україні мають бути інтернатні заклади не більш ніж на 50 дітей.