Вибрики «Скіфських оленів»

31.10.2006
Вибрики «Скіфських оленів»

      Коли стрес затягується занадто у часі та просторі — він рано чи пізно вибухне істерією. Багато хто знає це з власного досвіду, а в неділю цю закономірність продемонстрував фестиваль «Молодість», церемонія закриття якого відбувалася за якимсь дивним сценарієм, де домінували постійні накладки та недоречні імпровізації. Дев'ять днів напружених переглядів — конкурси, ретроспективи, презентації, «всенощні короткого метру» тощо — далися взнаки. Раз-по-раз плуталися ведучі Наталка Мосейчук та Анатолій Єрема. А втомлені члени журі, яких на фіналі з п'яти залишилося всього лише троє — Джон Ірвін, Володимр Войтенко та Олексій Герман-молодший, — хоч і розподілили, хто кого нагороджуватиме, але потім на сцені все «перегралося» і про сценарій довелося забути.

      Однією з перших приз від фонду «Україна 3000» вручала його голова Катерина Ющенко. Відзнаку «За розвиток українського кіномистецтва» отримав засновник та керівник студії «Фільмотехніка», володар «технічного» «Оскара» Анатолій Кокуш. Ця студія розробляла пристрої, які потім використовувалися під час зйомок таких світових бестселерів, як «Титанік», «Війна світів», «Бетмен», «Італійська робота», «Король Артур», «Казанова», «Код да Вінчі», «Гаррі Поттер», «Таксі», обидві «Варти» тощо. Перераховуючи всі ці картини, пані Катерина побажала переможцям нових успіхів у роботі. Від яких — тепер це можна стверджувати без зайвої скромності — залежить розвиток світового кіно. Власне, пан Кокуш був одним із небагатьох, хто отримував свою нагороду особисто. Більше половини стільців, виставлених організаторами на сцені для переможців, так і залишилися порожнiми. Так, не дочекалися закриття фестивалю навіть сусіди, румуни і росіяни, які цього року на «Молодості» отримали чимало призів. Іван Вирипаєв зі своєю «Ейфорією» переміг у конкурсі повнометражних фільмів, а також, дякуючи саме цій картині, заручився симпатією журі Міжнародної федерації кінопреси FIPRESSI — свій традиційний приз критики цього року віддали Вирипаєву. Кращою студентською картиною визнано «Наступницю» Тальї Лаві (Ізраїль). Фільм «Марілена» (Румунія) переміг у номінації «Краща короткометражна стрічка». На жаль, режисер цього фільму Крістіан Немеску місяць тому пішов із життя, а тому за цією відзнакою на сцену Палацу «Україна» піднявся представник посольства Румунії в Україні. Переможець кожної номінації, окрім диплому та статуетки «Скіфського оленя», отримав також дві з половиною тисячі доларiв призових.

      Гран-прі фестивалю «Молодість-2006» було присуджено румунській картині «12:08. На схід від Бухареста» — через відсутність на церемонії закриття режисера Корнеліу Порумбуо цю нарогоду і чек на десять тисяч доларів призових від «Лото-Забава» також отримував представник посольства Румунії в Україні. Ця частина церемонії закриття вийшла найбільш душевною. Річ у тім, що на запрошення пані Катерини Ющенко до Києва приїхав Жерар Депарьє, який своєю присутністю не лише компенсував факт майже цілковитої відсутності зірок на фестивалі, а й неабияк розвеселив глядачів, які прийшли привітати переможців фестивалю «Молодість». Разом з Андрієм Халпахчі — це треба було бачити! — Депардьє розіграв сценку під умовною назвою «Скіфський олень» втікає від претендентів на перемогу». Сценою ці двоє скакали, наче діти, а публіка тим часом дружно сповзала під стільці від реготу. Мізансцена вийшла дуже кумедною, але до самої місії вручення призу Депарьє поставився більш ніж відповідально. Він довго випитував у представника посольства Румунії, чому приз отримує він, а не режисер, жартував на тему, як міністри і культурні аташе полюбляють отримувати різні нагороди, до яких мають дуже умовне вiдношення, але статуетку все-таки віддав. До речі, ці міркування зірки французького кіно чули і наші чиновники на чолі з міністром культури Ігорем Ліховим, які також вручали деякі призи.

      Фінальні овації глядачі здебільшого адресували невтомному директорові фестивалю «Молодість» Андрію Халпахчі, а той, хоч і заявив про те, що йде з цієї посади, але фестиваль не залишає, назвав дату проведення 37-ї «Молодості» — 20—28 жовтня наступного року. Закривала Київський міжнародний фестиваль кінодебютів стрічка Гільєрмо дель Торо «Лабіринт Фавна». Картина розповідає про десятирічну дівчинку Офелію, дитинство якої припало на часи громадянської війни 1944 року в Іспанії. Коли придивитися — в цій містичній драмі можна розгледіти ознаки схожості із сюжетом казки «Аліса в задзеркаллі». Але насправді це зовсім інша історія, в якій дитинство — всього лише привід, щоб розповісти світові про глобальні речі.

 

ФАКТИ «МОЛОДОСТІ»

      * Найкасовішим фільмом фестивалю став «Острів» Павла Лунгіна.

      * Фестивальні сеанси переглянули понад 120 тисяч глядачів.

      * Свої фільми на фестиваль «Молодість-2006» делегували кінематографісти з 58 країн.

      * 14 майстер-класів було проведено для молодих українських кінематографістів у рамках «Київської майстерні талантів», яка цього року була присвячена проблемам сценарної майстерності.

      — Свою відзнаку на «Молодості-2006» отримав і музикант Олег Скрипка — журі «Української панорами» відзначило його роботу «Катерина» (у співавторстві з Романом Бондарчуком).