«Бюджетнула» — і забула

31.10.2006

      Учора на засіданні погоджувальної ради парламенту прийнято рішення розглянути проект держбюджету-2007 на вівторковому засіданні, тобто сьогодні. Він має проходити через «горнило» першого читання, повідомив учора перший віце-спікер ВРУ Адам Мартинюк. Такий розпорядок підтримує «антикризова» коаліція. Один із її учасників — спікер Олександр Мороз — у неділю, перебуваючи у Луганську, заявив, що бюджет на 2007 рік кращий за поточний, а якщо в ньому і є вади, то вони «будуть виправлені під час розгляду бюджету в сесійній залі».

      Опозиція від такого поспіху скривилася в гіркій гримасі. Юлія Тимошенко на вчорашньому брифінгу поскаржилася, що Мороз відмовив дати опозиційним силам 10-хвилинне слово для співдоповіді по бюджету. Тимошенко назвала проект головного фінансового документа на наступний рік «концентрованою тіньовою економікою» і навела один із прикладів цієї «тіні»: за день до можливого розгляду депутати навіть не отримали порівняльних таблиць із тими змінами, яких зазнав проект з часу подання урядом до парламенту. «Коли сьогодні депутати, якi належать до опозиції, порушили питання про відсутність порівняльних таблиць, Мороз сказав: «Нічого страшного, знайдете, як ознайомитись», — поскаржилася Тимошенко.

      Опозиціонери вказали спікерові, що поправки мають бути роздані за кілька днів до розгляду, проте Сан Санич, за словами лідерки БЮТ, й цього разу залишився на своєму: «Це дрібниці, і нехай вони не перевантажують засідання погоджувальної ради», нібито відповів спікер.

      У свою чергу «нашоукраїнець» Павло Жебрівський каже, що депутати голосуватимуть сьогодні не за бюджет, а за кота в мішку. «Лише сьогодні після обіду (себто в понеділок. — Авт.) буде готова порівняльна таблиця з урахуванням правок до держбюджету 2006 року, — пояснив Жебрівський після погоджувальної ради. — Депутати у кращому випадку сьогодні ввечері, а в гіршому — завтра вранці зможуть отримати порівняльний варіант проекту бюджету». Відтак депутати не матимуть змоги проаналізувати напрацювання «бюджетників» із парламенту та уряду, і голосуватимуть за вже згаданого кота. Жебрівський же виступає за те, щоб бюджет розглянули принаймні у четвер, повідомляє сайт «Нашої України».

      Проте розгляд бюджету можуть таки перенести на наступні дні. Адам Мартинюк зазначив, що вчора мало відбутися також засідання координаційної ради, тож «не виключено, що в ході зустрічі будуть обговорюватися пропозиції щодо перенесення розгляду проекту бюджету».

      Саму ж ситуацію Мартинюк назвав «неоднозначною». «З одного боку, можна погодитися з тим, що порушуються регламентні норми, бо треба вчасно, наприклад, роздати порівняльні таблиці, — зізнається Адам Іванович. — З іншого — ви ж прекрасно розумієте, що, незалежно від термінів — за 14 днів чи за чотири години подати документи, рішення буде таке, яке є сьогодні (себто БЮТ і частина «НУ» однаково будуть «проти». — Авт.). «Тобто виходить так: ви зробіть, як ми хочемо, а ми не підтримаємо і того, що самі вимагаємо», — цитує Мартинюка «Українська правда».

      Голова Бюджетного комітету, «регіонал» Володимир Макеєнко запевнив, що в оновленому проекті більшість поправок і зауважень від депутатів враховані. «Я думаю, все (обурення опозиції. — Авт.) — несерйозно. Це політичний підхід, що не стосується предмету розгляду бюджету по суті», — каже Макеєнко. — Зараз бюджет перенесли в політичну площину, і жодної аргументації стосовно того, що хтось чогось не бачив, не чув. А чиї ж ми поправки розглядали?».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Вихолостили проект про опозицію

      На противагу поспіхові «антикризовиків», при розгляді бюджету Юлія Тимошенко звинуватила Олександра Мороза у черговому затягуванні прийняття законопроекту про опозицію. За словами Тимошенко, розгляд проекту про опозиційну діяльність, запланований на п’ятницю останнім питанням: «щоб, не дай Боже, до нього черга не дійшла». Юлія Володимирівна нагадала: порядок денний формує спікер — «наші рідні демократи на чолі з Олександром Олександровичем». Лідерка БЮТ також покритикувала «наших демократів на чолі з Януковичем». Пані Юлія розповіла журналістам, що із проекту про опозицію вони («антикризовики») «вихолостили все, що може взагалі хоч натяк давати на те, щоб опозиція контролювала владу».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>