Дворазова!

27.10.2006
Дворазова!

Дарина Ткаченко — дворазова чемпіонка світу. (Колаж Андрiя ГАЛОЧКIНА.)

      Напередодні старту матчу за звання чемпіонки світу зі стоклітинкових шашок тренер української чемпіонки Петро Кравець висловлював упевненість, що його підопічна не розчарує своїх прихильників на Батьківщині. У підсумку так і сталося. Щоправда, 22-річна Дарина змусила похвилюватися за результат напруженого двотижневого протистояння з росіянкою Тамарою Тансиккужиною.

       Дарина, попри властивий молодості авантюризм у деяких партіях, у потрібний момент зібралася й довела свою перевагу. Змусивши суперницю визнати поразку у вівторок, наступного дня, у 12-й партії, українка технічно відбивала наскоки 27-річної гросмейстерки з Башкирії. Через чотири години і десять хвилин, на 56-му ході, коли на дошці залишилося по три шашки, суперниці погодилися на нічию. Це дало привід головному судді матчу полякові Яну Котеку оголосити, що Ткаченко зберегла титул чемпіонки світу, здобутий торік у турнірі за коловою системою. У цьому матчі киянка виграла два сети, перший і третій, а суперниця — лише один.

       Радісна Дарина одразу зібралася з друзями до кафе святкувати перемогу, пообіцявши дати велике інтерв'ю нашій газеті, яка була інформаційним партнером матчу, наступного тижня.

       А Тансиккужина у розмові з кореспондентом «УМ» зробила сенсаційну заяву. Виявляється, на її думку, українці застосовували неспортивні засоби боротьби, хоча доказів у неї немає. Щоправда, які саме методи, переможена пообіцяла оприлюднити лише по поверненню в Росію. Тамара розповіла, що сподівалася виграти двобій, після чого відійти від спорту й зайнятися сімейними справами. Але, попри поразку, змінювати свої плани не збирається. Стосовно ж самої гри російська майстриня зауважила, що обидві суперниці «програвали бездарно». «У кожного з нас свій стиль — у мене більш позиційний, у Даші — комбінаційний, з посиленням гри у кінцівках. Нічого особливого чи нового я не побачила, хоча фахівці говорили, що деякі партії ми розігрували красиво», — каже Тансиккужина. Причину поразки росіянка бачить у психо-емоційному налаштуванні: «З самого початку все пішло не так, як ми передбачали — давався взнаки психологічний тиск. Коли ж я схаменулася, вже було запізно: проявити себе повною мірою мені не вдалося». На прощання Тамара призналася, що їй сподобався Київ, який значно виграє у порівнянні з метушливою Москвою.

      Поділився враженнями й п'ятиразовий чемпіон світу з шашок голландець Харм Вірсма, який приїхав до України як журналіст. Він висловив думку, що Ткаченко грала більш активно й заслужено перемогла. А от про організаторів турніру з Міністерства України у справах молоді, сім'ї і спорту він висловився доволі критично. Зокрема, стосовно слабого забезпечення інформаційною підтримкою у вигляді афіш і матеріалів у більшості ЗМІ. Так, останню партію і оголошення Дарини чемпіонкою світу не зафіксувала жодна телекамера.

      Прикро, що й наші урядовці не підтримували свою співвітчизницю під час змагання, на відміну від представників посольства Російської Федерації, які гостинно приймали Тансиккужину у своїй резиденції й приходили вболівати за неї у зал Національного університету фізкультури й спорту. Вчора ввечері відбулося офіційне закриття турніру. От цю церемонію наші чиновники, думається, не пропустили.

 

ТАБЛО

Матч за звання чемпіонки світу 2006 року зі стоклітинкових шашок:

Дарина Ткаченко (Україна) —

Тамара Тансиккужина (Росія) — 2:1 (за сетами)

Перший сет. Якутськ — 4:4

(тайбрейк — 3:1)

Другий сет. Київ — 4:4

 (тайбрейк — 6:8)

Третій сет. Київ — 5:3

      Призовий фонд матчу (20 тисяч доларів від української частини дуелі й 10 тисяч — від російської) спортсменки ще до початку домовилися поділити навпіл.