Час проШТАМпуватися

26.10.2006
Час проШТАМпуватися

Малюкам також треба зробити щеплення від грипу.

      Народе, готуйся: на Україну насувається епідемія грипу! Поки що не пташиного (дай Боже, аби про цю заразу ми забули принаймні до весни), а звичайного, людського. Грипу, відомого і своїми симптомами, які в буквальному сенсі слова збивають пацієнта з ніг, і непередбачуваними ускладненнями, які можуть отруювати життя ще не один рік після перенесеної «на ногах» болячки.

      Сьогодні, поки ще є трохи часу до початку епідемії, кожен українець має вибір: або ж терпляче чекати, поки вірус змусить свою жертву витратити зарплату на краплі, мікстури, пігулки й носовички, або ж підготуватися до бою з «грипозним монстром», зміцнивши власний імунітет. Зокрема, зробивши щеплення від актуальних у цьому сезоні штамів вірусу. Керівник Українського центру грипу називає вакцинацію одним із найефективніших засобів профілактики захворювання на грип. Таку думку поділяють завідувач кафедри клінічної імунології й алергології Національного медичного університету, керівник Українського центру клінічної імунології професор Георгій Дранник та заступник головного санітарного лікаря України, головний інфекціоніст вітчизняного МОЗу Людмила Мухарська. І все було б добре, якби навколо цієї самої вакцинації не виникло б стільки проблемних запитань...

      Чому препарат з'явився в українських центрах вакцинації зі значним запізненням? Чому три тижні тому — у найоптимальніший для щеплення період — у жодній аптеці неможливо було знайти «антигрипозних» уколів? Чи вистачить Україні тієї кількості доз препарату, що вже закупили і планують замовити керівники на місцях і приватні особи? Хто подбає про безкоштовні уколи для дошкільнят, пенсіонерів, медиків та вчителів? Чи встигнуть українці «напрацювати» імунітет за той час, що лишився до початку прогнозованої медиками епідемії грипу? Зрештою, чи варто витрачати 100 гривень на укольчик? Наскільки безпечно робити це щеплення і кому воно протипоказано? Кореспондентка «УМ» шукала відповіді на ці та інші запитання у столичних фахівців.

 

Сам ти гальмо!

      Як розповів «УМ» керівник Українського центру грипу і ГРВІ Аркадій Фролов, потужна хвиля грипу накриє українців десь у середині грудня. За прогнозами фахівців, саме під Новий рік у нас швидко зростатиме кількість хворих на грип та ГРВІ, і тут, як і в більшості країн нашої півкулі, господарюватимуть два підштами типу А: H1N1 (Нова Каледонія), H3N2 (Вісконсин) і один штам типу В (Малайзія). І якщо «старенька» «Нова Каледонія» допікає українцям уже протягом двох років (а значить, імунітет до цього штаму в нас уже більш-менш виробився), то «Вісконсин» і «Малайзія» з'являться у нас вперше. Найнеприємнішим є те, що людська популяція не має імунного захисту від цих летючих «новачків», і перша зустріч лоб в лоб із цими вірусами може пройти для організму дуже важко...

      «Дійсно, вакцина проти грипу почала надходити до України тільки на минулому тижні, — розповідає Аркадій Фролов. — Транспортні літаки привезли першу партію полівакцини і продовжать свої перельоти. Ампули вже з'явилися в кабінетах вакцинації, тож вакцинуватися можна хоч сьогодні».

      Як додала Людмила Мухарська, дорогоцінний вантаж прибув до нас майже на місяць пізніше від очікуваного терміну, оскільки іноземні заводи-виробники не могли швидко виконати замовлення Всесвітньої організації охорони здоров'я: «Усі виробники вакцини враховують рекомендації ВООЗ щодо штамів грипу, які будуть актуальними в цьому сезоні. Крім вказівок, заводи отримують від лабораторій ВООЗ штами вірусів, на основі яких, власне, і створюється препарат. Цього року виробництво вакцини почалося з деяким запізненням, а значить, готовий препарат надійшов до країн-замовників теж несвоєчасно. Не думайте, що така ситуація склалася лише в Україні — певний дефіцит вакцини зараз існує в усьому світі».

У страху очі великі

      Якщо йдеться про дефіцит, то чи значить це, що уколів для всіх бажаючих може і не вистачити? І так, і не так одночасно. Інцидент, який кілька днів тому стався в Ізраїлі, неабияк занепокоїв потенційних споживачів вакцини і трохи зменшив попит на цей специфічний товар. Люди, які вагалися — робити укол чи обійтися без нього, — вирішили поки що утриматися від походу до кабінету вакцинації і подивитися, що буде далі. Нагадаю, що четверо літніх їзраїльтян померли невдовзі після того, як їм зробили щеплення від грипу. Причому троє з чотирьох померлих прийшли на цю процедуру до однієї медсестри у клініці міста Кір'ят-Гат, а четвертому пацієнтові щеплення зробила його дружина-стоматолог. Усі четверо чоловіків мали цілий «букет» хронічних захворювань і разом із людьми, які потерпають від онкології та СНІДу, патології легень та серцево-судинних захворювань, мали право на безкоштовну вакцинацію.

      «Щоб розібратися у причинах смерті цих людей, було створено спеціальну комісію, — розповідає заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. — На сьогодні вже відомо, що жоден із чотирьох випадків не був пов'язаний із введенням препарату. Такою є офіційна позиція ізраїльського МОЗу. Тож сьогодні вакцинація від грипу в Ізраїлі відбувається без будь-яких обмежень. За тиждень у цій країні було провакциновано понад 140 тисяч осіб, і якби з препаратом насправді було щось не так, постраждалих налічувалося б набагато більше».

      За словами ізраїльського міністра охорони здоров'я Якова Бен-Ізри, ретельне вивчення зразків вакцини, якою були щеплені четверо чоловіків, не виявили жодних відхилень від норми. Міністр не виключив, що загибель «хроніків» невдовзі після вакцинації могла бути трагічним збігом обставин. Незважаючи на цю заяву, люди у багатьох країнах (зокрема, й у нас) почали відмовлятися від вакцинації. Мовляв, так ціліші будемо — он скільки років поспіль жили без уколів, і нічого. Більше того, деякі керівники українських підприємств та приватні особи, які завжди займалися закупівлями вакцини, поки не збираються оформлювати поставки. І якщо через тиждень-другий народ масово кинеться купувати собі «імунітет» від грипу, може з'ясуватися, що вакцини катастрофічно мало. Чи все ж таки всім вистачить? Питання риторичне...

Подайте копієчку на уколи...

      Торік щеплення від грипу отримали близько мільйона українців. На запитання, скільки доз препарату вже придбано на сьогодні, відповісти поки ніхто не може. Як пояснила Людмила Мухарська, річ у тім, що вакцину купують за рахунок місцевого бюджету і за власні кошти підприємств, організацій та приватних осіб, а не централізовано через МОЗ. А тут планувати щось дуже важко. Хтось не пошкодує кількох сотень гривень і поведе свою родину до кабінету вакцинації, а хтось замість цього купить мішок цукру чи зимові чобітки для дитини. Захоче керівник заводу зміцнити імунітет своїх підлеглих — купить уколи, не захоче — відмовиться від здорової ідеї. Як знайде голова міськадміністрації гроші, щоб купити кілька сотень ампул для вихованців Будинку маляти, шкіл-інтернатів, людей похилого віку, інвалідів, лікарів, учителів — зробить замовлення виробникам вакцини, а як вирішить, що в бюджеті й без того латка на латці — пустить кошти на щось інше...

      «На жаль, не всі регіони виділяють гроші на закупівлю вакцини для основних категорій людей, яким щеплення необхідне за медичними чи соціальними показниками, — говорить головний інфекціоніст МОЗу. — А якщо й виділяють, то хто скiльки може. Щодо конкретних цифр — поки що рано говорити, сезон тільки-но починається».

Уже пора!

      Вироблення імунітету проти певних штамів вірусу грипу — процес тривалий і складний. За словами інфекціоністів, імунна відповідь починає формуватися на сьомий день після щеплення, але пік наростання антитіл в організмі відбувається через два-три тижні. Тому робити щеплення, коли в місті всі повально чхають, немає сенсу. Найкраще запланувати корисну процедуру не менш як за за місяць до очікуваного початку епідемії грипу. Грип нам обіцяють з середини грудня, а це значить, що «уколотися» треба до середини листопада. Уперед і з піснею!

      Якщо людина встигла зробити щеплення, але через два-три дні потрапила в оточення хворих на грип, вона може захворіти, каже Аркадій Фролов. Для попередження такої ситуації фахівець радить вдатися до таких засобів екстреної профілактики, як український препарат «Амізон», екстракт елеуторокока, екстракт ехінацеї (у таблетках вона більш активна, ніж у краплях, стверджує фахівець) чи препарат «Аміксин» — вибирати українцям є з чого. Мовляв, ці засоби втримають імунітет на потрібному рівні й не дадуть хворобам проникнути в організм.

      Георгій Дранник нагадує, що перед вакцинацією від грипу людина обов'язково мусить відвідати імунолога й дізнатися, чи можна їй зараз робити щеплення, якщо не можна, то чому, якщо можна, то якого типу брати вакцину і які препарати треба вживати за тиждень-два до уколу. «Усі знають, що під час гострих запальних процесів вакцинацію робити не можна, — розповідає пан Дранник. — Але бувають ситуації, коли у людини довго триває стан і не здоров'я, і не хвороби. Зовні людина нібито здорова, і всі її скарги зводяться до того, що вона швидко втомлюється, але в неї відбувається компенсоване (замасковане) зниження функцій імунної системи, яке проходить без клінічних проявів імунодефіциту. І навіть якщо вакцина від грипу буде ефективною, таке щеплення пацієнту очікуваного результату не дасть — організм просто не зможе виробити нормальну імунну відповідь на вірус. Тому перед тим як провакцинуватися, цим людям бажано протягом десяти днів приймати ті препарати, які пропише клінічний імунолог».

      Професор наголошує, що люди не повинні самі собі призначати імуностимулятори й імуномоделюючі препарати: «У жодному разі не треба бігти до аптеки й купувати різні краплі, пігулки чи настоянки, орієнтуючись на телерекламу чи поради аптекаря! Людина має піти на прийом до імунолога, і фахівець розбереться, який треба призначити препарат. Найгірше, коли людина пошкодує на це свій час і грошi, а в результаті марно витратить кошти на вакцину (укол нічого не дасть), та ще й прийме якийсь препарат, який зашкодить організму». Хай потім не скаржиться на неефективність дорогих заморських ліків людина, яка не захотіла дотриматись цього простого правила...

 

ЗАПАМ'ЯТАЙ!

      Є категорії людей, яким щеплення протипоказано.

*Абсолютно протипоказана вакцинація пацієнтам, які проходять курс хіміотерапії.

*Не можна вакцинуватися людям, у яких організм хворобливо реагує на білок курячого яйця. Пацієнтам, схильним до алергії, перед походом до ваккабінету обов'язково треба зробити аналіз на алергени.

*При загостренні хронічних хвороб і високій температурі візит до імунолога переноситься до стабілізації стану.

*Укол можна робити не раніше ніж через два тижні після гострого запального процесу (грипу, ангіни, циститу тощо).