Не бути губернатором Малоросії

26.10.2006

      Настанова російського прем'єра Михайла Фрадкова щодо вступу України до Світової організації торгівлі, яку той висловив у Києві на зустрічі зі своїм колегою Віктором Януковичем, викликала обурення у «помаранчевої», тобто євроінтегрованої частини українського уряду. Як уже писала «УМ», Росія наголосила на потребі синхронізації з нею дій України із вступу до СОТ, і це при тому, що в наших планах було завершити всі необхідні процедури до кінця року. Щоб прискорити процес, Президент навіть подав на затвердження в парламент власний пакет законопроектів по СОТ замість недопрацьованого кабмінівського.

      Президент Віктор Ющенко на вечірньому рандеву з Фрадковим був доволі делікатним і назвав синхронне входження Росії й України до СОТ «алогічним», вказавши на те, що «при вступі до Світової організації торгівлі кожна країна має свою логіку і свої пріоритети». Як поінформував учора на брифінгу заступник голови секретаріату Президента Олександр Чалий, Ющенко запевнив Фрадкова в тому, що якщо Україна вступить до СОТ раніше, це не приведе до негативних економічних наслідків для Росії.

      За словами Чалого, Президент має намір домагатися прискорення входження України до СОТ шляхом присвоєння своїм законопроектам статусу невідкладних, а також через політичні консультації з лідерами фракцій Верховної Ради, членами Кабміну й представниками бізнес-структур. Зустрічі з Януковичем і Морозом мають відбутися вже найближчим часом. «Саме чіткість позиції Президента, його креативна політика дає шанс завершити розгляд цього питання вже до кінця 2006 року», — зазначає пан Чалий, екс-заступник міністра закордонних справ.

      Натомість президентська партія «Наша Україна» у своїх оцінках була значно жорсткішою. Назвавши побажання Фрадкова «некоректними», НСНУ у своїй відозві наголошує: «Ми вважаємо, що таким чином здійснюється тиск на Україну з метою вплинути на зовнішньополітичний курс нашої держави. В заявах російського прем'єра ідеться не про узгодження та вироблення спільних позицій двох країн – стратегічних партнерів, а про «пакетні поступки» Києва в політичній та економічній сфері».

      «Цілком очевидно, що, нав'язуючи ідею синхронізованого вступу до СОТ, Росія може вдатися й до інших вимог: негайне проведення референдуму щодо НАТО, продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму, отримання туркменського газу винятково через посередництво Росії. Це пояснює і позицію російської сторони в теперішніх газових переговорах, на хід яких здатні вплинути можливі поступки чинного уряду Януковича. Ми є свідками того, як Росія цілеспрямовано проводить політику обмеження суверенного права України самій визначати свої національні інтереси на міжнародній арені», — зазначає «Наша Україна». І, звертаючись уже безпосередньо до глави уряду, резюмує: «У переговорах із Росією ми закликаємо Януковича бути не малоросійським губернатором, а Прем'єр-міністром України».

 

ДО РЕЧІ

      Голова Верховної Ради Олександр Мороз, від якого значною мірою залежить прискорення вступу України до СОТ (через прийняття парламентом необхідних законів), позавчора висловив свою позицію щодо слів пана Фрадкова.

      «Нам [із Росією] не потрібно влаштовувати змагання в цьому відношенні. Потрібно, щоб кожний займався своєю справою», — цитує спікера-соціаліста УНІАН. За його словами, у СОТ є визначені загальні стандарти, і тому вони вже будуть вести до відповідної синхронізації, але це не означає, що ця синхронізація виражається лише в часі. Голова ВР каже, що процес синхронізації може стосуватися умов захисту тих чи інших ринків, приміром, ринку сільгосппродукції.