Політичні гази

26.10.2006

      Значною, якщо не визначальною мірою українсько-російські відносини регламентує «газове питання». Яке було, є і, на жаль, іще довго залишатиметься політичним. Саме в такому контексті його коментують експерти й незалежні політики, оцінюючи позавчорашні домовленості між «Росукренерго» й «Укргаз-Енерго» (нагадаємо, друга компанія є спільним підприємством «РУЕ» та «Нафтогазу України», яким в «Укргаз-Енерго» належить по 50 відсотків акцій).

 

S130 для «лохiв»

      «Україна задорого заплатить за російський газ», — вважає народний депутат-«нашоукраїнець» В'ячеслав Кириленко, нагадуючи про чутки щодо вимог Росії в обмін на таку ціну (синхронізація дій зі вступу України і Росії до СОТ, референдум щодо вступу в НАТО, домовленості про базування Чорноморського флоту на території України тощо). І це при тому, що «торік уряд Єханурова домовився про газ за ціною 95 доларів, але тоді «регіонали», соціалісти та представники інших політичних сил говорили, що вона зависока (більше того, деякі представники Партії регіонів називали цю ціну «злочином українського уряду». — Ред.). Натомість коли Партія регіонів прийшла до влади, то вони не тільки не зробили газ дешевим, а взагалі підняли ціну до 130 доларів».

      На тому, що 130 доларів за тисячу кубометрів «блакитного палива» навряд чи можна вважати якоюсь привілейованою, зниженою ціною, наголошують усі коментатори. Так експерт Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін нагадує, що за таким же тарифом купують російський газ Латвія, Литва та Естонія, які є членами Євросоюзу. Саприкін також зазначає, що в обмін на цю, по суті, звичайну для неї ціну Москва ще й вимагає від Києва певних поступок. Не виключено, що йдеться навіть про відновлення процесу створення газотранспортного консорціуму із усіма його негативними для України аспектами.

      А колишній голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко припускає, що 130 доларів за «куб» — це ще не кінцева ціна, адже до неї, за словами нардепа, додадуться ПДВ, транспортні послуги тощо. У результаті українським підприємствам доведеться платити за газ щонайменше 200 «умовних одиниць». Окрім того, Івченко наголосив, що коли «його» «Нафтогаз» домовлявся про підвищення ціни до 95 доларів, яка не могла бути в односторонньому порядку змінена жодною зі сторін, то водночас уклав угоду про підвищення ставки на транзит російського газу українською територією з 1,09 долара до 1,6. «Отже, в грошах ми абсолютно ні копійки не втратили. Зараз українська сторона погоджується на збільшення ціни, але не ставить питання про підняття транзитної ставки, наприклад, до 2 доларів», — зазначив Івченко.

      До речі, про транзит. Як нагадує російське видання «Коммерсант», раніше компанія «Росукренерго» законтрактувала на 2007 рік поставки середньоазійського «блакитного палива» для України: зокрема, туркменський газ за приблизною вартістю 120 дол./тис. м куб., казахський — 100 дол./тис. м куб. та узбецький — 80 дол./тис. м куб.). Оскільки у 130 доларів  уже включена  ставка за транзит територією країн Середньої Азії та Росії, виходить, ставка ця становить щонайменше 10 доларів за тисячу «кубів».

      Колега Олексія Івченка по фракції Олександр Чорноволенко висловив іншу думку: за його словами, уряд  Януковича порушив цьогорічні (укладені 4 січня. — Ред.) газові домовленості між Україною і Росією, адже угода була підписана на п'ять років, тому підвищенням ціни інтереси України суттєво порушені. Ну і, нарешті, ще один «нашоукраїнець» і голова комітету ВР з ПЕК  Микола Мартиненко розкритикував нинішні домовленості між «РУЕ» та «Укргаз-Енерго» за їхню непрозорість і «тіневість». Мовляв, фахівцям складно говорити про успішність або неуспішність цих переговорів, оскільки вони були надто таємними. «Поки що ми чули лише одну висмикнуту з контексту угоди ціну. Питання в тому, якими іншими пунктами вона обставлена, адже про них нікому нічого невідомо, крім самих підписантів. Саме це й викликає тривогу і сумніви», — вважає Мартиненко.

      Що цікаво: принаймні станом на вчора по обіді з боку найзатятіших критиків попередньої — укладеної Івченком і компанією 4 січня — угоди про газ за 95 доларів не пролунало жодної оцінки нових «газових» домовленостей. Блок Тимошенко, очевидно, вигадував якийсь особливо нищівний коментар...

Позиція Президента

      Секретаріат Президента своєї позиції щодо «газових», як, утім, і будь-яких інших угод не має. Оскільки, як укотре нагадав перший заступник голови СП Олександр Чалий, ця структура є лише консультативною, а певну позицію з того чи іншого приводу може мати лише сам Президент — як конституційний орган. А глава держави, який позавчора увечері мав зустріч із російським прем'єр-міністром Фрадковим, також згоден із тим, що угода між «Росукренерго» та «Укргаз-Енерго» є домовленістю двох господарських суб'єктів. Однак при цьому у Президента виникають деякі питання щодо формування ціни на газ. По-перше, відповідно до міждержавних україно-російських угод, ратифікованих Верховною Радою, вартість газу все ж таки має регламентуватися урядовими протоколами, підписаними обома державами. Угода ця чітко говорить: комерційні домовленості — тільки після міжурядових протоколів. Чи будуть вони підписані й коли? По-друге, для того, щоб оцінити, доброю є ціна 130 доларів чи поганою, треба знати, яким саме чином ця ціна сформована. Раніше, скажімо, йшлося про прив'язку вартості газу до вартості нафти. Однак чи не парадокс: нафта в усьому світі дешевшає, а газ для України чомусь дорожчає. Ну і, нарешті, Президента та його секретаріат цікавить, якою все-таки буде ставка на транзит.

      А взагалі, Олександр Чалий прямим текстом натякнув, що не розуміє, чому хтось вважає 130 доларів за кубометр «блакитного палива» вигідною ціною.

      Словом, питання є і їх багато. Зокрема, й про те, чи справді Україна за цю «привілейовану» ціну» була змушена чимось поступитися Росії. Олександр Чалий на це запитання відповів ухильно: мовляв, ні про які пакетні підходи до визначення ціни на газ для України офіційно не йшлося, тому говорити про це немає підстав. Ото було б весело, якби вимоги навічно закріпити за Севастополем російський флот або відмовитися від вступу до НАТО Росія ставила перед Україною офіційно.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Як повідомляє російська газета «Коммерсант», при укладенні газових домовленостей ішлося про поступки не лише з боку України, а й з боку Росії. Зокрема, пише видання, Віктор Янукович і Михайло Фрадков у Києві під час засідання комітету з питань економічного співробітництва двох держав домовились про відновлення імпорту української електроенергії в Росію, який був зупинений 1 липня 2005 року, про спільні поставки електроенергії в Молдову та продовження роботи з об'єднання енергосистем СНД і Балтії  з європейською UCTE. Також, за інформацією «Коммерсанта», було оголошено про скасування тимчасових обмежень на поставки з України до Росії м'ясно-молочної продукції та відновлення транзиту тваринницької продукції в Росію через Україну. Окрім того, Києву було обіцяно відновлення серійного виробництва літаків Ан-124 та співробітництво в космічній галузі.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>