Що в тарілці?

24.10.2006
Що в тарілці?

Їжа не завжди буває корисною.

      Сьогодні в Україні починається Тиждень здорового харчування, запланований у рамках Всенародного фестивалю здоров'я. За словами представниці оргкомітету фестивалю Ірини Гриненко, особливо цікавою для українців буде Міжнародна виставка-презентація «Мудрість природи», яка проходитиме з 29 жовтня до 1 листопада в Київському планетарії. На цій виставці фахівці ділитимуться з відвідувачами секретами правильного споживання їжі: починаючи від «джентльменського набору», який завжди мусить бути у вашому холодильнику, і закінчуючи вітамінозберігаючими рецептами приготування страв. У дієтологів можна буде дізнатися, яким харчам не місце на обідньому столі діабетика чи людини, що має проблеми з нирками (серцем, судинами тощо), та записати назви корисних добавок, які компенсують нестачу кальцію (магнію, заліза, тощо) в організмі.

      Про те, що певна їжа може погіршити чи покращити стан здоров'я людини, сьогодні знають і лікарі, i пацієнти. Терапевти кажуть: щоденне споживання кількох апельсинів (або ж половинки лимона, 50 грамів сиропу шипшини, одного плоду ківі - вибирайте, що більше подобається) під час епідемії грипу чи ГРВІ поліпшить імунітет і надійно захистить людину від інфекції. А за словами провідного наукового співробітника Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології ім. Кавецького, доктора меднаук, професора Валерія Тарутінова, спеціально підібрані продукти, які підвищують кислотність організму, можуть навіть загальмувати розвиток ракової пухлини.

      Аналізуючи раціон сучасного гомо сапієнс, дієтологи фіксують «перебір» жирів та вуглеводів і катастрофічну нестачу таких важливих компонентів, як вітаміни й мінерали. У цьому медики вбачають поширення так званих хвороб цивілізації - ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, алкоголізму, ранньої імпотенцї, гіпертонії... Повернутися до натурального - збалансованого й корисного - харчування людство не може, оскільки яблука й помідори сьогодні вже не ті, що були 100 чи 50 років тому. Через збіднення грунтів овочі й фрукти сьогодні містять менше вітамінів та інших корисних речовин. Тому дієтологи відзначають, що знизити рівень захворювань можна за допомогою корекції раціону біологічно активними речовинами. Або ж перейти на споживання екологічно чистої городини, вирощеної в далеких від цивілізації куточках землі. Протягом найближчої семиденки можна про це подискутувати з фахівцями.