На захист «найбiльшої цiнностi цивiлiзованого суспiльства»

24.10.2006
На захист «найбiльшої цiнностi цивiлiзованого суспiльства»

Сергій Бичков.

      На думку президента асоціації, народного депутата України Сергія Бичкова, в нинішніх умовах створення центру поліпшить взаємини між податковою адміністрацією та підприємцями, дасть можливість спільними зусиллями вдосконалити систему оподаткування, ліквідувати недоліки. Окрім цього, всебічна гарантована підтримка платників податків сприятиме розширенню кола тих підприємців, які зацікавлені у співпраці з офіційними державними установами, що, насамперед, позитивно позначиться на розвитку підприємництва в Україні. 
      Останнім часом з'явився певний розрив у стосунках між платником податків та Державною податковою адміністрацією, i цей місток треба відновити. Налагодження ефективного діалогу між владою та бізнесом має стати одним із пріоритетів внутрішньої політики держави. Адже ця сфера ще потребує значних реформ як у законодавчій площині, так і в практичній.
      Створення центру обслуговування платників податків є лише одним із кроків, які робить асоціація з налагодження партнерських відносин між державою та бізнесом.

      - Чим займатиметься центр, окрім консультацій підприємців? Чи планує асоціація ініціювати створення подібних центрів в інших містах України? - з таким питанням «УМ» звернулася до Сергія Бичкова.

      - При Всеукраїнській громадській організації «Асоціація платників податків України» відкрито перший в Україні центр обслуговування платників податків. Звернувшись до нас, ви отримаєте: консультації з питань податкового та бухгалтерського обліку господарських операцій; консультації щодо складання податкових декларацій юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, оскарження податкових рішень-повідомлень, допомогу з упередження порушень норм податкового законодавства. Ми все пояснимо і допоможемо.

      Наразі триває процес створення подібних центрів при регіональних організаціях по всіх областях.

      Крім того, експерти асоціації увійшли до складу робочої групи з розробки проекту Податкового кодексу України, також триває спільна з фахівцями ДПА України робота з підготовки підручника для молодших класів. Мета цього проекту - запровадження основ правової освіти в молодшій школі та розвиток податкової культури майбутніх платників податків з раннього віку.

      Найближчим часом плануємо ініціювати громадське обговорення розробленого експертами асоціації проекту Закону України «Про статус платника податків України» iз залученням провідних вітчизняних та міжнародних експертів, представників органів державної влади тощо, метою якого є узагальнення пропозицій щодо вдосконалення проекту Закону «Про статус платника податків», після чого законопроект буде поданий до Верховної Ради України.

      Окрім того, наша експертна група підготувала низку пропозицій до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік». І сподіваємося, що нас почують. Адже наші побажання йдуть від малого і середнього бізнесу, який формує значну частину надходжень до бюджету.

      - А в чому полягає співпраця між Асоціацією та Державною податковою адміністрацією? Які ви бачите перспективи для подальшого співробітництва?

      - Ми працюємо у напрямі налагодження партнерських відносин між державою та бізнесом. Із цією метою було затверджено план спільних заходів з ДПАУ на 2006-2007 роки. На сьогодні платники податків в особі їх уповноваженого представника - асоціації, мають реальний вплив на формування податкової політики в державі. Так, представники асоціації є членами колегії та громадської ради ДПАУ, Міністерства фінансів, Державного контрольно-ревізійного управління.

      Провели анкетування платників податків, в якому взяли участь понад 7 тисяч респондентів по всій Україні, підрозділами Державної податкової служби.

      Щодо перспектив, то на стадії погодження перебуває проект Меморандуму про співробітництво i координацію дій між Державною податковою адміністрацією та нашою асоціацією, який передбачає проведення масово-роз'яснювальної роботи серед платників податків шляхом організації спільних семінарів, «круглих столів», інших заходів, спрямованих на підвищення рівня правосвідомості та податкової культури населення. Далi - пошук нових ефективних форм просвітницької роботи, зміцнення її матеріально-технічної бази; сприяння цивілізованому врегулюванню конфліктних ситуацій між платниками податків та органами державної податкової служби України. Працюватимемо також над удосконаленням процедури вирішення конфліктних ситуацій. Адже розгляд спорів між платниками податків і органами ДПС в судових органах є крайнім засобом. Із цією метою слiд повніше використовувати опонентську діяльність, залучати фахівців АППУ до розгляду апеляційних скарг; висвітлювати результати спільної діяльності в засобах масової інформації. Вважаю, лише спільними зусиллями можна зробити реальністю гасло «Платник податків - найвища цінність цивілізованого суспільства».