Покусані «кажанами»

20.10.2006
Покусані «кажанами»

Дмитро Чигринський вдало діяв проти Морієнтеса. (РЕЙТЕР.)

      Виступи українських клубів у Лізі чемпіонів-2006 не надихають вітчизняних вболівальників на позитивний настрій. Тож і від вояжу «Шахтаря» до Валенсії навряд чи хтось очікував приємних емоцій. Хіба що найпалкіші фани донеччан вірили, що їхній команді під силу не програти одному з лідерів європейського футболу.

      У стартовому складі чемпіона України, що після зливи з градом вийшов на поле стадіону «Месталья», бракувало принаймні двох провідних виконавців. І якщо відсутність хорватського правофлангового Даріо Срна пояснювали травмою, то чому позавчора не зіграв Маріуш Левандовський, лишилося загадкою. Адже поляк за кілька днів до цього вдало виступив за збірну Польщі, яка переграла півфіналістів чемпіонату світу - португальців. Зостався «на банці» й досвідчений оборонець збірної Чехії Томаш Гюбшман. Натомість у центрі захисту «Шахтаря» вийшли дебютанти Ліги чемпіонів - Леонардо й Чигринський. Тренер Мірча Луческу, схоже, вирішив загартовувати молодь у бойових умовах. Появу в «основі» 20-річного бразильця він пояснив тим, що клуб має давати дорогу молодим, інакше в нього не буде майбутнього. Утім можна було б погодитися з таким твердженням стосовно Чигринського, а от Леонардо, певно, навряд чи пов'язує своє довгострокове майбутнє із столицею Донбасу. Та й після таких фатальних помилок, як у середу ввечері («чарівник м'яча» перед своїми воротами просто віддав пас на вихід Давіду Вільї), зазвичай надовго відправляють у запас.

      На правому фланзі румунський наставник виставив учасника «мундіалю» Свідерського, а не Ткаченка, якого Олег Блохін останнім часом теж почав запрошувати до збірної України. В'ячеслав занадто нервувався, а англійських суддів хлібом не годуй, а дай лише з посмішкою на обличчі показати гравцеві картку. Перше ж порушення правил у матчі обернулося для 27-річного оборонця «гірчичником» - сталося це вже на 30-й секунді гри.

      Так пішло й далі: поступаючись суперникові в класі й техніці, гірники намагалися протиставити іспанцям самовіддачу й нерідко у прямому сенсі били «кажанів» із Валенсії: то ногами, а то й ліктем в обличчя. Та все ж, крім славнозвісної «самопожертви» на полі», проти суперників варто знаходити й іншу зброю: тактичні несподіванки, відповідний підбір виконавців, уміння варіювати склад тощо.

      Треба зауважити, що іноді у «Шахтаря» проглядалася й непогана комбінаційна гра. Але до реальних загострень справа не доходила - бракувало останнього пасу. Запам'ятався лише потужний постріл здалеку Тимощука. Якби капітан гірників влучив тоді у кут воріт Канісареса, хтозна, як далі б склалося протистояння. Але, як визнав сам Анатолій, він втомився від напруженого графіка поєдинків, відтак частіше помилявся. Тож, можливо, треба було дати півзахисникові відпочити. А так - лідер команди змушений буде спостерігати за домашнім двобоєм проти «Валенсії» з трибуни, бо отримав по одному попередженню в кожному з поєдинків Суперліги й автоматично - одноматчеву дискваліфікацію.

      Найбільше всередині поля працював бразилець Матузалем, але не знайшов гідної підтримки у співвітчизників Фернандіньйо й Жадсона. З перших хвилин у «старті» не було ще одного латиноамериканця - Брандао, котрий у попередніх матчах змарнував забагато гольових моментів (замість нього почав грати Агахова). Але комедія помилок продовжилася після перерви. Брандао вийшов на заміну і продемонстрував, як він уміє не влучати в порожні ворота, вкотре не скориставшись чудовим пасом румуна Маріки.

      Загалом, «Шахтар» уп'яте поспіль у Лізі чемпіонів не зміг розпечатати ворота суперника на виїзді й програв восьмий гостьовий матч. Так що все логічно...

      Другий гол у ворота хорватського голкіпера «Шахтаря» Стіпе Плетікоси також став наслідком серії помилок гірників. Тимощук, який чомусь замість Раца опинився на лівому фланзі захисту, дозволив зробити Хоакіну Санчесу навіс, воротар до м'яча не дотягнувся, а Свідерський не встиг завадити Давіду Вільї без перешкод пробити головою. Нагадаємо, що 24-річний лідер левантійців став першим за 60 років форвардом «Валенсії», який підкорив рубіж у 25 голів за сезон, а в матчі Іспанія - Україна на чемпіонаті світу він двічі засмутив Олександра Шовковського.

      Хоч як це банально констатувати, а чергова поразка української команди «на Європі» зайвий раз продемонструвала прірву між національними змаганнями й міжнародними, між нашими кращими клубами і їхніми опонентами з протилежної частини континенту. Після виграшу «Роми» в Греції «Шахтарем» у своїй групі має таке саме завдання, як і «Динамо» - у своєму квартеті, - спробувати посісти третє місце в групі й вибороти путівку у Кубок УЄФА.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3-й тур. Група D

«Валенсія» (Іспанія) -

«Шахтар» (Донецьк, Україна) - 2:0

      Валенсія, «Месталья». 40 000 глядачів

      Суддя: Майкл Райлі (Англія)

      «Валенсія»: Канісарес, Мігель, Албейда, Вілья (Сильва, 76), Морієнтес, Регейро (Гавелан, 64), Хоакін, Наварро, Альбіоль, Еду (Лопес, 59), Моретті

      «Шахтар»: Плетікоса, Рац, Чигринський, Леонардо, Свідерський, Тимощук, Фернандіньйо (Воробей, 83), Жадсон (Гюбшман, 46), Матузалем, Агахова (Брандао, 46), Маріка

      Голи: Вілья, 31; 45

      Попередження: Албейда, 42 - Свідерський, 1, 76; Тимощук, 33; Маріка, 58; Брандао, 62

      Вилучення: Свідерський, 76

«Олімпіакос» (Греція) - «Рома» (Італія) - 0:1

      Гол: Перротта, 76

 

Турнірне становище:

                             І    В     Н     П     М     О

1. «Валенсія»       3     3     0     0     8-3   9

2. «Рома»             3     2     0     1     6-2   6

3. «Олімпіакос»   3     0     1     2     4-7   1

4. «Шахтар»         3     0     1     2     2-8   1

 

ПІСЛЯМОВА

Кіке Флорес, головний тренер «Валенсії»:

      - Нам було нелегко. Простіше контролювати хід гри стало тільки після того, як ми відкрили рахунок. Після цього «Шахтар» змінився й почав діяти не так, як спроможний.

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

      - «Валенсія» має великий досвід виступів на міжнародній арені, тому вдало скористалася нашими помилками. А мої футболісти побоювалися опонентів з самого початку - цим і пояснюється груба помилка, що призвела до першого голу. Сьогодні на полі не було «Шахтаря», який ми звикли бачити, - команди з гарним контролем м'яча. Суперник виявився на голову вищим за нас.

Стіпе Плетікоса, воротар «Шахтаря»:

      - Не мені судити, наскільки добре я зіграв. Хоча, думаю, що у випадку з другим голом до мене будуть претензії.

Анатолій Тимощук, капітан «Шахтаря»:

      - Не шукаю виправдань, але мені справді було важко грати після матчів у збірній. Відповідальність за результат повинен нести кожен. Поки у нас є шанси - будемо боротися. Певен, удома ми гратимемо в атакувальний футбол.

В'ячеслав Свідерський, захисник «Шахтаря»:

      - Спочатку емоції мене переповнювали - мабуть, тому й пішов надто активно вже в перше ж єдиноборство. Хоча, вважаю, те порушення на «гірчичник» не тягнуло. Жовту картку суддя показав, скоріше, для профілактики, а потім знайшов привід і для другого попередження. Не буду себе виправдовувати, але, схоже, бажання показатися з кращого боку зіграло негативну роль.

Дмитро Чигринський, захисник «Шахтаря»:

      - Потрапляння до стартового складу не стало для мене несподіванкою. Я налаштовуюся на кожен матч, привчаю себе до організованості. Сьогодні ми не виконали головного завдання - не давати суперникові простору для контролю м'яча.