Майбутнє без хвороб

19.10.2006
Майбутнє без хвороб

Про такий комплект електроніки, здатної врятувати від смерті безнадійного, здавалося б, малюка, більшість лікарень можуть тільки мріяти. (Михайла МАРКІВА.)

      Полтава стала п'ятим містом у маршруті промоційного туру «Дитяча лікарня майбутнього в Києві». Відкрився тур у Львові, далі організатори - представники Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» побували у Сумах, Тернополі та Івано-Франківську. Презентаційні заходи охоплять решту регіонів України, наступним у маршруті благодійного фонду буде Донецьк. Мета акції - поінформувати людей про збір коштів на будівництво «Дитячої лікарні майбутнього». Орієнтовна вартість цього проекту - 600 мільйонів гривень. Це найбільший благодійний проект в історії України.

Найдорожчі операції - безплатно

      Лікарня майбутнього стане тим закладом, якого потребують українські діти. Адже сьогодні, за словами голови правління фонду «Україна 3000» Олександра Максимчука, в державі немає закладів, де б здійснювали трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора; немає змоги проводити деякі види операцій із пластичної хірургії, онкологічної нейрохірургії, реконструктивної ортопедії (щелепно-лицевої в тому числі), операції на магістральних та периферійних судинах; існують певні проблеми з проведення трансплантації нирок дітям тощо. Хворих дітей везуть за кордон, а там операція коштує сто двадцять тисяч доларів. І що робити батькам, у яких просто немає таких грошей? Чекати смерті своєї дитини? Держава, звісно, допомагає чим може, але для всіх пацієнтів грошей не вистачає. Так, для надання медичної допомоги громадянам України за кордоном цього року було виділено 1,8 мільйона гривень. При потребі - п'ять мільйонів.

      Вітчизняна медицина не може вилікувати чимало патологій. І не через невміння лікарів - через брак обладнання. Лікарня, яку планують збудувати у київській «Феофанії», допоможе рятувати дітей з усієї України. І коли запитують про квоту кожної області в майбутньому закладі, то відповідь проста: квоти не буде. Бо прораховано, що місць у лікарні має бути трохи більше, ніж кількість дітей, які сьогодні потерпають від онкологічних хвороб. Як запропонували сумські лікарі, в регіонах тим часом треба створити систему реабілітації. Адже, за світовою практикою, курс лікування у високотехнологічних центрах проводиться дуже інтенсивно (аби не затримувати чергу), а курс реабілітації мусить бути тривалим і послідовним. Його й мають взяти на себе регіони.

      Андрій Мірошниченко - радник голови наглядової ради Фонду «Україна 3000» Катерини Ющенко - називає термін для побудови лікарні: три роки. Причому фонд не буде чекати повної акумуляції коштів - проектні, будівельні роботи почнуть після надходження достатньої суми. Найбільшу частку у витратах становитиме обладнання. Але представники фонду наголошують: кожна благодійна гривня матиме вартість значно більшу за гривню реальну, тому що українці домовляються з відомими фірмами-виробниками, аби обладнання закуповували не за комерційними цінами, а зі значною знижкою. Отже, для України устаткування обійдеться дешевше.

З миру по нитці...

      Контроль за виконанням робіт мають здійснювати передусім ті, хто вклав свої гроші до проекту, і фонд зацікавлений, аби вся система використання коштів була прозорою. До речі, зауважують учасники промоції, долучитися до проекту може кожна працююча людина в державі. Аби заохотити благодійництво, українцям пропонується чимало форм. Наприклад, відправивши СМС-повідомлення на номер 353, ти переводиш п'ять гривень зі свого рахунку на рахунок фонду. Всі мобільні оператори України будуть здійснювати цю операцію безплатно.

      «Наше завдання - дати можливість кожній людині в Україні долучитися до створення кращого майбутнього для своїх дітей», - наголосила голова наглядової ради БФ «Україна 3000» Катерина Ющенко. Олександр Максимчук додав: «Цей проект має показати, що благодійність і добро в цій державі не забуті. Ми повинні реалізувати цей проект, аби довести всьому світу, що ми маємо не лише прекрасну мову і традиції, а й уміємо не втрачати своїх дітей».

      До акції підключилися телевізійники. Як розповіла ведуча каналу ICTV Іванна Коберник, уже дев'ять каналів зголосилися на спільну акцію по закінченні туру, яка відбудеться 19 грудня - у головний день збору коштів для дитячої лікарні.

      А поки що кожне місто для учасників туру - це зустрічі з лікарями, пресою та представниками бізнесу. Від кожного регіону очікується реальний внесок у побудову лікарні, яка рятуватиме українських дітей. Як зауважила народний депутат Лілія Григорович, можливо, таким чином ми наблизимо ту основну реформу, якої бракує нашій державі, - реформу світоглядних позицій. І нашими пріоритетами стануть милосердя, доброзичливість, благодійність.

Від нашого

столу  - вашому

      До слова, організатори промо-туру опікувалися не лише збором коштів для суперсучасної лікарні у столиці, а й надавали допомогу місцевим медикам. Так, під час зупинки в Івано-Франківську пані Катерина Ющенко та директор із зовнішніх зв'язків компанії «Проктер енд Гембл Україна» Віталій Прокопенко передали комплект сучасного обладнання для неонатологічного відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні. Акція пройшла в рамках спільної програми благодійного фонду й іноземної компанії.

      Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня отримала інкубатор для новонароджених, реанімаційне робоче місце для новонароджених, системи фiтотерапії та моніторингу стану пацієнта Innocare S (iз комплектом неонатальних аксесуарів), інфузійну помпу, цифрові дитячі ваги. Загальна вартість обладнання становить понад 360 тисяч гривень.

      Минулого року партнери передали чотирьом обласним лікарням сучасні реанімобілі для надання невідкладної медичної допомоги дітям загальною вартістю понад півтора мільйона гривень. За допомогою цих реанімобілів невідкладну допомогу отримали вже понад 1200 дітей у Луганській, Кіровоградській, Черкаській та Закарпатській областях. Планується, що сучасне обладнання для неонатологічного відділення цього року передадуть також до Хмельницької міської дитячої лікарні. Все обладнання перебуває на гарантійному терміні обслуговування. Загальна вартість обладнання для двох лікарень, яке відповідає найвищим світовим стандартам, сстановить близько 850 тисяч гривень.

ДОВІДКА УМ

      Капсулу в фундамент «Дитячої лікарні майбутнього» було закладено ще 16 березня 2006 року на території клінічної лікарні «Феофанія» в Києві. Того ж дня Фонд «Україна 3000» уклав перші угоди щодо її фінансування - Протокол про наміри та попередню угоду з АТ «Трансбанк», який уже направив на будівництво лікарні перший транш (1 мільйон гривень), а також угоду з компанією «Генезіз Євразія Корпорейшн» (США), яка бере на себе зобов'язання щодо фінансування діяльності закладу. Благодійники сподіваються, що завершити будівництво вдасться до кінця 2009 року.