Янукович, де тепло?!

19.10.2006
Янукович, де тепло?!

Причиною зволікання місцевих влад із початком опалювального сезону стали ще не сформовані ціни на газ. Тож люди поки гріються не батареями, а тим самим газом. (PHL.)

      Різке похолодання знову зненацька захопило країну. Влада запевняє, що до зими готова і нібито опалювальний сезон стартував. Проте, на даний момент, холодні батареї у домівках свідчать про інше.
      Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що на сьогодні в підземних газосховищах накопичено майже 25 млрд. куб. метрів газу, а на складах ТЕС і ТЕЦ - 3 млн. тонн вугілля. Це дає впевненість, що зиму переживемо в теплі. «В основному завдання, які ставилися перед нами з проходженням осінньо-зимового періоду, вирішені. Ми бачимо як зробити так, аби народне господарство працювало нормально, а люди не помічали негараздів з погодою», - констатував міністр.
      Але ситуація в регіонах свідчить про інше, нові Алчевськи вже не за горами.

-----
П'яті дрижаки від олігархів

У «запорізькому Алчевську» люд мерзне, бо дві ПФГ упродовж п'яти з лишком років не можуть поділити «заморожені» мільярди

      Мова про Степногірськ - селище, яке розташоване Велико-Токмацьких покладах марганцевої руди, обсяги яких (півтора мільярда тонн) удвічі потужніші від освоєних у ПАР, ще донедавна ваважалися найбільшими у світі. Перша черга Таврійського гірничозбагачувального комбінату дала життя і селищу-супутнику. Тоді ж, у 80-х роках, розпочалося спорудження копальні № 1 проектною потужністю два мільйони тонн щороку. Коли ж на-гора пішла цінна руда, конкуренти з інших ГОКів забили на сполох. І влада зреагувала на «біди» олігархів однієї із дніпропетровських промислово-фінансових груп: після відвідин Степногірська тодішнім Президентом України Леонідом Кучмою років десять тому діючу шахту законсервували! Уряд Віктора Ющенка в 2000 році взявся було за реанімацію шахти, однак завадила несподівана відставка.

      У 2001 році «оновлений» Кабмін «заморозив» родовище остаточно: основні фонди було віддано донецькому «Візаві», а ліцензію на освоєння покладів - Запорізькому феросплавному заводу. Ті чубляться й досі, а люди сидять без роботи в холодних квартирах. П'яту зиму - без централізованого опалення! «Та навіть Алчевськ на тлі наших бід - це ще ледь не комунальний рай», - казали мені сільчани під час відрядження кореспондента «УМ» до Степногірська. На заробітки в інші міста і країни подалося кілька тисяч працездатних - половина мешканців «мертвого селища».

      А все тому, що «мертвими» виявлялися рішення, ухвалені на різних рівнях. Низку заходів щодо проблем Степногірська намічав, приміром, Кабмін, однак розпорядження від 25 липня 2002 року оселі мешканців селища не обігріло (донині в «багатоповерхівках» немає також газу, води і, природно, не працює каналізація!). Двічі свої рішення приймала сесія Запорізької облради. В липні ц. р. депутати нагадали Кабміну про його наміри (нуль реакції), а у вересні виділили кількасот тисяч гривень з обласного бюджету, для облаштування електрообігріву квартир у Степногірську. Зрештою, і цей варіант днями виявився «мертвим»: у селищі треба провести енергоаудит житлового фонду! Заступник голови правління ВАТ «Запоріжжяобленерго» Сергій Догадаєв уточнив: «Електроопалення буде, однак після завершення четвертого етапу робіт. Що ми встигнемо цього року - так це лише утеплити будинки».

      Селищний голова Ірина Кондратюк у розпачі: за діючих тарифів споживачі не здатні оплачувати «казкові» рахунки. Субсидії ж у селищі оформити складніше, аніж деінде: за документами, весь житловий фонд вважається газифікованим! Настрій у «заморожених» степногірців такий, що з настанням морозів «спекотно» стане на трасі «Харків-Сімферополь», що невгамовно шумить за якийсь кілометр від селища...

      Ладен підключитися до акції протесту і директор місцевої школи «Паросток» Олександр Кваша: в дітей діагностують чи не нову, принаймні незвичну для інших міст, хворобу - холодову алергію! У класах щозими вмикають електрокаміни, а коридори, спортзал і фойє покриваються інеєм. Задля економії «законсервовують» третій поверх школи, діти кучкуються на двох нижніх. У зв'язку з постійною загрозою загоряння електричної проводки у школі часто проходять «уроки евакуації». У Василівської райСЕС є усі підстави закрити навчальний заклад, позаяк на 450 учнів тут лише один-два унітази; решта - замерзає... Такий температурний «режим» унеможливлює і приготування для малечі гарячих страв...

      Дирекція школи мріє про теплі класи для дітей, а степногірці - про газифікацію селища. Та розуміють: газ буде в... шампанському на Новий рік - якщо після оплати рахунків за кіловати в гаманцях ще щось шелестітиме...

Андрій БАГНЮК.

Запорізька область.

-----

Холодомор по-дніпропетровськи

Опалювальний сезон в обласному центрі у звичний термін так і не розпочався

      Батареї в оселях дніпропетровців починають віддавати теплом зазвичай з 15 жовтня. Впродовж бозна-скількох років саме ця дата уособлювала офіційний початок опалювального сезону. Проте нинішнього на таке благо цивілізації доведеться чекати невизначений термін. Головною причиною є відсутність лімітів на газ. Міська влада вживає усіх заходів для досягнення з НАК «Нафтогаз України» домовленостей для того, щоб включити опалення хоча б бюджетним установам. Мер Дніпропетровська Іван Куліченко навіть поквапився 13 жовтня підписати відповідне розпорядження, однак його виконання установам під великим знаком запитання.

      Тим часом Дніпропетровський міськвиконком прийняв рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у 2,8 раза, що співзвучно з урядовими настановами. Проте останнє слово тут за депутатами міськради. Але вже зараз можна передбачити, що з цим буде не так просто. Ціла низка політичних сил заявляє про свої наміри вдатися до акцій протесту саме з приводу підвищення тарифів, які багатьох мешканців міста поставлять на межу існування.

      І хоч Іван Куліченко намагається запевняти дніпропетровців, що зимувати будемо не гірше, аніж торік, у це мало кому віриться. Бо тільки теплопостачальні організації за спожитий газ заборгували 32 мільйони гривень.

      Тим часом погрожують наймасовішими відключеннями електроенергії за останні роки й енергетики. А подекуди вони вдаються до дій конкретних, які спрямованi на мету зовсім не абстрактну - повне погашення боргів за 2006 рік.

Сергій ДОВГАЛЬ.

Дніпропетровськ.

P.S. У Нікополі Дніпропетровської області при проведенні гідравлічних випробувань міської системи теплопостачання стався прорив магістральної теплової мережі. Як інформує прес-служба МНС, унаслідок аварії без тепла залишилися 582 житловi будинки (86 855 мешканців), 29 освітніх і 11 лікувальних закладів. Тривають відновні роботи.

-----
Ужгород осінній: чи зiгрiє «Хiмчистка?»

      Ужгород належить до тих трьох міст України, в яких підготовка до опалювального сезону визнана Кабінетом Міністрів найгіршою. Після поради мера грітися самим ужгородці масово почали встановлювати автономне опалення в помешканнях. І сьогодні обласний центр Закарпаття є рекордсменом в Україні по «автономії» - третина ужгородців уже відрізала свої помешкання від центральної труби. Причому значна частина - нелегально і без усіляких дозволів і погоджень.

      Але третина - це ж не всі. Схоже, це питання, як і питання сміттєприбирання, було пущене міською владою на самоплив. Тож Ужгород ризикує не тільки потонути у смітті, а й у ньому замерзнути. Дійшло до того, що депутати міської ради минулого тижня ініціювали скликання позачергової сесії, аби почути від влади, як будемо зимувати. Та влада чомусь уникла розмови.

      До всіх бід додалося ще й банкрутство «Ужгородтеплокомуненерго» з величезними боргами у 58 мільйонів гривень. Управління майнової політики міста передало банкрута з майном і працівниками комунальному підприємству «Хімчистка». Так що тепер Ужгород грітиме «Хімчистка». Хто наступний?

      На початок жовтня у місті не було жодного кубічного метра газу. Мер Ужгорода Сергій Ратушняк терміново поїхав до Києва домовлятися з постачальниками газу. Буцімто домовленості досягнуто. Але навряд чи вдасться підготувати всі ужгородські котельні до опалювального сезону.

      Усі ці хаотичні рухи свідчать про одне: зима знову в Ужгороді застала владу зненацька - себто з календарем. Як би там не було - холодні батареї не спишеш на політичних опонентів.

      А ужгородці починають звикати до зими зі своїх осель. Окрім, звичайно, тих, хто вже давно ні на яку владу не сподівається, а гріється чим може.

Олександр ГАВРОШ.

Ужгород.

-----
У загрозі замерзання чимало тернополян вбачає... політичний підтекст

      Ситуація з опаленням у Тернополі залишається досить непевною і тривожною. Тільки цих вихідних у квартирах з'явилася нарешті гаряча вода, без якої мешканці змушені були залишатися більш як півтора місяця. Для цього - щоб взяти кредит на погашення боргів перед газопостачальниками - міській владі навіть уперше довелося закласти під заставу дуже ласий шматок комунальної нерухомості в самому центрі - триповерховий будинок, який має ще й історичну цінність. Вранці у вівторок температура в Тернополі була нижча за нуль, проте тепло з'явилось лише в частині шкіл, дитсадків та лікувальних закладів (у пологовому будинку, наприклад, і далі було холодно).Міська влада через засоби масової інформації заспокоює населення, проте вдається їй це погано. Адже, за словами головного інженера «Тернопільміськтеплокомуненерго» Станіслава Конопляника, при тому, що котельні повністю готові розпочати опалювальний сезон, досі (!) невідомо, яка саме компанія постачатиме газ Тернополю, в яких обсягах і за якою ціною.

      Так, у «Тернопільтеплокомуненерго» залишаються на сьогодні борги перед газопостачальниками в сумі близько двох мільйонів гривень, однак у багатьох інших обласних центрів України заборгованість набагато більша, проте газовий кран їм не перекрили. Цей факт і примушує багатьох у Тернополі все більше схилятися до думки, що причини вже нинішнього замерзання і ще страшніша загроза зимового мають під собою політичний підтекст. Тобто є підозра, що таким чином уряд Віктора Януковича пробує «поставити на місце» неугодного тернопільського «губернатора» і весь «помаранчевий» регіон.

      Досить негативно сприйняли тернополяни і повідомлення на офіційному сайті міськради про те, що відповідним службам надалі дозволено в осінньо-зимовий період повністю вимикати опалення в дні, коли надворі буде більше як плюс вісім, і періодично, коли температура підніматиметься вище трьох градусів тепла. Людей непокоїть, що в такій ситуації неможливо буде точно визначити, скільки часу в квартири подається тепло, відтак і підрахувати суму оплати за нього.

Світлана МИЧКО.

Тернопіль.

-----
Одесити можуть залишитися взимку без опалення

      Тепломережі Одеси до зими готові на 100 відсотків, однак «проблемними» залишаються підготовка до опалювального сезону теплоелектроцентралі та фінансування газопостачання ТЕЦ, яка досі належала НАК «Енергетична компанія України», ліквідованій у жовтні указом Президента України. Так прокоментував ситуацію в інтерв'ю «УМ» напередодні подачі тепла до будинків мешканців обласного центру начальник міськуправління житлово-комунального господарства Микола Рубля.

      Якщо вдарять морози вже у жовтні, на що тут не сподіваються, ситуація буде критичною для 300 тисяч жителів центральної частини Одеси, які можуть залишитися без належного опалення. Річ у тім, що саме «Енергетична компанія України» є власником Одеської теплоелектроцентралі. Тому, природно, мала забезпечити фінансування капітального ремонту ТЕЦ перед опалювальним сезоном. Однак насправді зволікала з реконструкцією як торік, так і в поточному році  - при мовчазному потуранні з боку Міністерства палива і енергетики України. Фактично обидва столичні відомства просто ігнорували заклики Одеської мерії - профінансувати реконструкцію ТЕЦ, включно iз заміною вкрай зношеного обладнання. І лише напередодні опалювального сезону Мінпаливенерго, зрештою, спонукало правління НАК «Енергетична компанія України» створити спільно з Одеським міськвиконкомом та облуправлінням промисловості робочу групу з врегулювання ситуації й провести засідання антикризового штабу. Однак спроби підмінити реальне фінансування капремонту штабними накачками не могли мати успіху. За словами начальника облуправління промисловості Олега Куракова, врятувати ситуацію можуть терміново виділені власниками ТЕЦ України 6 млн. грн. - на виконання ремонтних робіт: адже з трьох котлів теплоелектроцентралі лише один на початку жовтня перебував у робочому стані. Ще 15 млн. грн. необхідно буде асигнувати в наступні місяці.

      А поки  що, як і торік, підготовка ТЕЦ до опалювального сезону здійснюється за рахунок асигнувань міськради. Хоча 2 млн. грн., виділених сесією міськради на невідкладні роботи, явно не  вистачить для надійного теплозабезпечення центральної частини мегаполіса. Ще 2 млн грн. вимагає невідкладно переказати на свій рахунок ВАТ «Одесагаз».

      Отож навряд чи варто сподіватися на бездоганну роботу взимку ТЕЦ, а також комунальних підприємств «Одесатеплокомуненерго»  і «Одесатеплоенерго», які залежні від постачання тепла. Принаймні депутат міськради Микола Боровський переконаний, що критичну ситуацію на ТЕЦ власники створили умисне. «ТЕЦ штучно роблять банкрутом, -  вважає він. - Спершу хочуть довести до повного краху, а потім викупити за безцінь».

      По трьох інших районах Одеси, за словами начальника міськуправління житлово-комунального господарства пана Рублі, «мережа опалення до зими готова. Виявлені в ході пробної теплоподачі 24 пориви труб зварено, інші незначні пошкодження, що можуть проявитися на початку сезону, так само будуть швидко ліквідовані». З міського бюджету виділено 0,5 млн. грн. на установку індивідуальних котлів опалювання в «проблемних» будинках по вулицях Болгарській та  Богдана Хмельницького. Йдеться про відомче житло, яке належить збанкрутілим підприємствам.

      Якщо одесити найближчим часом також розрахуються за газ і тепло з комунальними підприємствами «Одесатеплокомуненерго» і «Одесакомуненерго», борг перед якими сягнув 36 млн. грн., то Одеса успішно перезимує, резюмував начальник міськуправління житлово-комунального господарства пан Рубля.

Михайло АКСАНЮК.

Одеса.

-----

На луганськi казани ніхто не тисне.
Газу не дають

      У вiвторок увечерi  п'ять градусів за  Цельсієм і мряка за вікнами давали всі підстави для старту опалювального сезону в Луганську. Тим більше що міськвиконком заздалегідь бадьоро відрапортував про повну готовність тепломереж до прийому теплоносія. Однак зі 141 котельної міста запрацювали  лише 34. Решта автоматично вимкнулася через низький тиск газу в мережі. Тому на сьогодні в обласному центрі тепло отримують винятково лікарні та дитячі дошкільні заклади. І то не всі. Наприклад, у доволі великому шахтарському селищі Ювілейний (адміністративно підпорядкованому Артемівському району Луганська) жодна котельня не запрацювала. Не опалюється і найбільша в місті 3-тя дитяча лікарня, де просто не встигли змонтувати внутрішні комунікації. Колега поскаржився, що у вівторок залишав свого малюка в холодному дитсадку.

      Шкільні ж заклади не опалюються з іншої причини: міський голова Сергій Кравченко надибав «передовий досвід» у «старшого брата», себто Донецька, де вже кілька років школярів відправляють на канікули не на початку листопада, а в середині жовтня. Таким чином батареї стоять холодними зайвих два тижні. Цікаво, що посадові особи міськвиконкому розходяться в сумах економії. Кравченко заявив про півмільйона гривень; один з його заступників - про 250 тисяч. Що з цього приводу думають учителі, учні й, особливо, їхні батьки, міське керівництво цікавитися не стало.

      В інших містах області пересунути канікули ще не здогадалися, а в решті деталей ситуація з опаленням практично нічим не відрізняється від тієї, що склалася в Луганську. Там теж обігрівають лікарні та дитсадки, а що стосується житла, то, як  повідомили «УМ», скажімо, з Сіверськодонецька, чекають на якесь спеціальне розпорядження.

      Винятком є два міста. Перше з «винятків», звичайно ж, - всесвітньо знаменитий Алчевськ. Тут внутрішнi домові системи готові до прийому тепла на 92 відсотки, а от магістральні трубопроводи - лише на 45. Перша ж спроба прокачати воду по мережах призвела до розривів магістралі в кількох місцях. Проте нова міська влада сподівається з початком листопада подати тепло в квартири.

      Набагато гірше почувають себе в Красному Лучі - і городяни, і навіть місцеві керманичі. Між іншим, якщо цьогорічна аварія в Алчевську хронологічно збіглася в часі з «помаранчевим» правлінням в області та в країні, то Красний Луч як «замерз» у листопаді 2001-го, так ніхто його з тих пір і не «розморожував». На сьогодні мешканці  близько 20 відсотків багатоповерхівок просто відмовилися від центрального опалення; ще третина  на щось сподівається, хоча й дарма - подати гарячу воду в їхні будинки немає фізичної можливості (про що мер міста волає ледь не з моменту своєї «інавгурації» - без відчутного результату). Решта житла начебто до зими готова, однак поки що переконатися в цьому немає можливості - котельні не працюють.

      Найбільшими оптимістами за даних обставин виглядають нині чиновники обласного управління ЖКГ. Тим більше що в них є залізобетонне пояснення нинішньої затримки з початком сезону. Виявляється, вся проблема в тому, що постачальникам області не доведені ліміти споживання газу. А не доведені вони тому, що Кабмін дотепер не мiг визначитися з ціною на «блакитне паливо». А з іншого боку - борг комунальників Луганщини перед ними залишився з минулих сезонів чималенький - близько 25 мільйонів гривень. Хто ж із боржниками розмовлятиме.

Михайло БУБЛИК.

Луганськ.

-----
Крим до морозів нібито готовий

Хоча периферія може й померзнути

      Опалювальний сезон на сонячному півострові ще не стартував, хоче вже другий день, приміром, у Сімферополі досить прохолодно, - вранці всього +2 оС. Проте централізовано подавати тепло у багатоповерхівки комунальники без відповідного рішення міськвиконкому не поспішають. А місцева влада у свою чергу покладається на обнадійливі прогнози синоптиків, котрі обіцяють уже з завтрашнього дня значне потепління. Тож, вірогідно, котельні запустять лише наприкінці жовтня - на початку листопада.

      Узагалі, як це прозвучало на останній селекторній нараді у Радміні автономії, готовність місцевого ЖКГ до зими псують дві речі - грошові борги за тепло- й енергоносії та не відремонтовані дахи. За словами віце-прем'єра Азіза Абдулаєва, найгірша ситуація традиційно у Ленінському районі і, зокрема, у місті Щолкіне, котре минулої зими побувало у «шкурі» замерзаючого Алчевська. У Щолкіному досі ведуть роботи з відновлення теплових мереж і водогону. Перші бюджетні кошти на ремонт надійшли лише у серпні, тому, мовляв, бригади елементарно не встигають упоратися з великим обсягом робіт.

      А ось мешканців Феодосії, Ялти та Севастополя майбутні морози не лякатимуть. Їхні міські голови в один голос запевнили про 95-100-відсоткову готовність до зими. Наприклад, у Феодосії цьогоріч додатково побудували три котельні, які мають ввести в експлуатацію впродовж найближчих десяти днів.

      Будуть кримчани нинішньої зими і з «блакитним паливом», причому власного видобутку і за прийнятною ціною. Якщо вірити речнику кримського спікера Анатолія Гриценка, про це вдалось домовитися з міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком, який нещодавно зустрічався з чільниками АРК. Спікер також попросив Бойка якомога швидше врегулювати конфлікт щодо керівництва ДАТ «Чорноморнафтогаз», оскільки це може негативно вплинути загалом на опалювальний сезон. Річ у тім, що НАК «Нафтогаз України», який володіє 100 відсотками акцій «Чорноморнафтогазу», не дочекавшись рішення загальних зборів акціонерів, призначила новим головою правління Анатолія Присяжнюка, одного з віце-прем'єрів Криму. Натомість його попередник Ігор Франчук (нагадаємо, колишній зять екс-Президента Кучми) подав скаргу в Голосіївський райсуд Києва, який призупинив дію НАКівського наказу. Це при тому, що трудовий договір Франчука з «Чорноморнафтогазом» закінчився ще наприкінці серпня. Можливо, весь конфлікт вичерпається тільки 30 жовтня, на яке заплановані загальні збори акціонерів ДАТ.

Василь ДРАГОЛЮК.

Крим.

-----
Черкащан поки гріє сонце

           Учора вранці над Черкасами по-літньому засвітило сонце, й така милість природи додала народу оптимізму: значить, поки не замерзнемо. Позаяк мешканці обласного центру досі у своїх оселях цокотять зубами, адже вночі стовпчик термометра сягав уже 0 градусів. Між тим черкаська міська влада лише обіцяє вчасно розпочати опалювальний сезон, але поки що тепло з'явилося тільки у 75 відсотків дошкільних навчальних закладів, шкіл та лікарень. Правда, у деякі будинки подали гарячу воду. При цьому чиновники запевнили задубілих людей, що в їхніх квартирах стане тепло вже в найближчі кілька днів, просто необхідний певний термін на нагрівання величезної кількості води до 60 градусів. У Черкасах 3000 багатоповерхівок, і, мовляв, для цього комунальні служби міста працюють не лише вдень, а і вночі.

            Чималою проблемою для Черкас є діяльність Черкаської ТЕЦ, котра подає тепло та гарячу воду у 60 відсотків житлових будинків. Свого часу цю ТЕЦ придбала приватна структура, котра є власником ВАТ «Черкаське хімволокно». Цього літа це підприємство закрили, людей звільнили, а борг ТЕЦ перед ДК «Газ України» у 7,5 млн. грн. залишився непогашеним. За словами секретаря Черкаської міської ради Анатолія Каленчука, він уже звернувся до Фонду державного майна з приводу того, що Черкаська ТЕЦ не виконала свої обіцянки по підготовці до опалювального сезону, і нині розпочато процес передачі її у комунальну власність міста. Водночас триває переведення цієї ТЕЦ на опалювання вугіллям: протягом доби котли розігріють газом, потім переведуть їх на вугілля, і тоді тепло з'явиться у домівках черкащан. Так обіцяють.

            Як повідомив «УМ» начальник управління житлово-комунального господарства Черкаської облдержадміністрації Леонід Лукієнко, нині в Черкасах запрацювали 37 котелень комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго», а загалом по області вже включено всі 618 котелень.

            Додамо, що поки котельні гріють воду, без тепла сидять не лише черкащани, а й мешканці таких великих міст області, як Умань та Сміла. Й молять небесну канцелярію, аби дні стояли сонячнi.
Людмила НІКІТЕНКО.
Черкаси.

-----

Суми: до вечора зігріємось?

         Вранці 17 жовтня у квартирах мешканців Сум було холодно. Так само зимно зустрічали і робочі місця: опалювальні мережі й не думали дихати теплом. А оскільки вже другий день iз неба зривалися ріденькі сніжинки, то відчуття холоду підсилювалося й психологічним ефектом. Чого   городянам варто чекати далі, «УМ» поцікавилася  у міській раді.

            Нарешті отримані ліміти газу, повідомили в інформаційній службі. Бо досі не лише Суми, а всі міста України їх не мали. Та й газ, що зараз повинен зігріти будинки,  не комунальний, а промисловий. Питання комунального ще вирішується.

            Отже, о першій ночі підприємство «Сумитеплоенерго» запустили в роботу. На восьму ранку котельна напрацювала температуру 46 градусів. Керівник підприємства Сергій Кравченко запевнив, що до першої години дня почнуть підключати до опалення дитячі садки, школи та лікарні. До вечора  стало тепліше і в деяких помешканнях. Відразу весь житловий сектор підключити до опалення не можуть. Така ситуація склалася в одній половині Сум.

            Дещо оптимістичніше почувається та частина обласного центру, що обслуговується котельнею Північного промислового вузла. Дитячі садки та школи тут підключили до опалення вже о восьмій ранку. Окрім одного дитсадка та однієї школи, де є певні проблеми з мережею. Має стати тепло в лікарнях, а згодом відчують температурний комфорт й інші абоненти промвузла.

            Як пояснюють у відділі інформації мерiї, проблема пов'язана  винятково з постачанням газу. А  загалом місто до зими готове.

            Оптимістично висловилася про готовність до зими всієї області на останній прес-конференції і голова Сумської обласної державної адміністрації Ніна Гаркава. Принаймні на засіданні Кабміну з цього приводу область не отримала жодних зауважень, повідомила вона журналістам.

Алла ФЕДОРИНА.

Суми.