Модерн для Кармен

18.10.2006

      Починає театр «Київ Модерн-Балет» із Бізе - його перша вистава називається «Кармен. ТV». І спектакль цей обіцяє бути таким собі викликом індивідуалів тому, що називається традиційним театром. Судіть самі - постановником «Кармен. ТV», як, власне, і керівником «Київ Модерн-Балет», є не хто інший як Раду Поклітару. Відомий хореограф не приховує, що цей театр еволюціонуватиме як театр авторський, де з формуванням репертуару, художніми пріоритетами та стилем визначатиметься, у першу чергу, він сам. Цій заяві, гадаю, шалено заздритимуть колеги Поклітару, які у своїй творчості таки досить залежні: доводиться зважати на рекомендації керівництва театру, кон'юнктуру і... настрій спонсора, який одного дня може встати не з тієї ноги і відмовити у фінансуванні, про яке було домовлено вчора.

      У трупі - 16 танцівників. Вони разом зі своїх художнім керівником обіцяють показати принципово нову версію відомої історії Проспера Меріме, яка, втім, збереже в собі неповторний шарм Іспанії позаминулого століття. Принципова новизна «Кармен. ТV» у тому, що ця вистава для глядачiв, які надзвичайно люблять балет, але при цьому не відчувають зайвого пієтету до канонів класичного мистецтва і погоджуються з тим, що якісні, цікаві експерименти доречні і в балеті також. «Якщо мені здається доречним використати рух класичного танцю у моїй виставі, я його використовую, так само як і рух танцю-модерн, - каже Раду Поклітару. - Коли в тебе немає табу, палітра стає яскравішою. Це може видатися за еклектику, однак, оперуючи багатьма стилями, я відчуваю себе по-справжньому вільним».

      Художник-сценограф проекту - Андрій Злобін, автор костюмів - Ганна Іпатієва. Прем'єра вистави «Кармен. ТV» відбудеться в театрі імені Франка 25 та 26 жовтня. Квитки на виставу коштують від 20 до 200 гривень.

ДОСЬЄ «УМ»

Раду Поклітару відомий хореограф, автор близько двадцяти вистав. Працював у театрах Росії, Молдови, Латвії, Білорусі, України. Найвідоміші його роботи - «Поцілунок феї» (Національний академічний Великий театр республіки Білорусь), «Болеро», «Вальс» (Національна опера Молдови), «Палата № 6» (Большой театр, Москва) та інші. Київський глядач знає Поклітару як постановника балетів «Картинки з виставки» Мусоргського та «Весна священна» Стравінського в Національній опері України.