Від сумо не зарікайся

18.10.2006
Від сумо не зарікайся

Віталій Тихенко проводить прийом проти Керролла. (РЕЙТЕР.)

      Як відомо, батьківщиною сумо є Японія, де цей вид спорту вже давно переріс у мистецтво й частину національної культури. Однак боротьба сумо останніми роками активно розвивається і в Європі, і на інших континентах, доказом чого став чемпіонат світу, що завершився днями в японському місті Сакаї. Участь у ньому взяли 110 атлетів із 33 країн.

      У командному заліку, хоч як це дивно, тріумфували не господарі, а росіяни. Японці посіли друге місце, а от «бронзу» здобули представники України.

      Серед наших чемпіонкою світу стала лише Аліна Бойкова, яка підтвердила своє домінування на планеті в шинсумо - жіночому сумо - у ваговій категорії до 65 кг. «УМ» присвячувала спортсменці з Чернігова окремий матеріал у номері від 14 січня 2005 року, тож читачам уже відомо, що Аліна прийшла в сумо не з жиром, характерним для борців цього стилю, а з технічними навичками дзюдо й самбо.

      Натомість Віталію Тихенкові до двох титулів чемпіона світу у легкій вазі додати ще один не вдалося - харків'янин обмежився третім місцем. Щоправда, Тихенко провів у Японії один із найефектніших прийомів - просто викинув за межі килиму, що називається «дохе», ірландця Коліна Керролла. Невеличкий британський спортсмен відомий тим, що раніше був чемпіоном світу... з поло на слонах (це гра, що полягає в гонитві з палицями за м'ячем верхи на найбільших сухопутних тваринах).