«НУ», нарешті!

18.10.2006
«НУ», нарешті!

Юлія Володимирівна вже йде цілуватися до депутатів із «Нашої України». (PHL.)

      Ну що ж, це таки сталося - знак питання нібито остаточно перетворився на крапку. Учора фракція блоку «Наша Україна», як і обіцяла, вустами свого лідера Романа Безсмертного оголосила з парламентської трибуни про перехід в опозицію. «Наша Україна» вийшла з переговорного процесу, «Наша Україна» в опозиції, наші міністри покидають уряд», - заявив Безсмертний під оплески «помаранчевих», недовірливо-скептичні посмішки БЮТівців та несхвальні вигуки і свист фракцій «антикризової» коаліції.

      «Крапка» не була голослівною: трохи стомлено й виснажено лідер «НУ» пояснив, чому саме його політична сила була змушена ухвалити таке рішення. «Останні два місяці ми є свідками того, як відбувається злам зовнішнього курсу, який був підтриманий народом України під час виборів Президента Віктора Ющенка» - йдеться про «задній хід» Кабміну від інтеграції держави в ЄС, НАТО, СОТ тощо. При цьому, за словами Безсмертного, зміни відбуваються не тільки в зовнішньому, а й у внутрішньому курсі, де «уряд проводить політику економічного абсурду».

      Оголосивши про «офіційний» перехід в опозицію, керівник «Нашої України» закликав «опозиційні сили в парламенті й поза ним сформувати конфедерацію «Європейська Україна», яка виробить «план дій, що ставив би на меті створення альтернативних дій «антикризовій» коаліції та нинішньому уряду». Зокрема, конфедерація розробляла б відповідні («євроінтеграційні» тощо) законопроекти, створила опозиційний уряд, який чітко моніторив би рішення Кабміну.

      Те рішення, з яким «Наша Україна» нарешті таки визначилася, можна тільки вітати. І нескладно уявити, з яким полегшенням зітхнули  національно свідомі й патріотично налаштовані прихильники «НУ» під час виступу лідера комуністів Петра Симоненка, усвідомлюючи, що їхні обранці не мають нічого спільного з цією людиною (а могли ж бути в одній коаліції). Переказувати виступ персека КПУ бридко, тому робити цього не будемо. Якщо коротко, товариш Симоненко обурювався указом Віктора Ющенка про визначення статусу вояків ОУН-УПА і, сиплючи в їхній бік класичними прокльонами радянського функціонера, пригрозив главі держави ліквідацією його посади. Мовляв, якщо «Верховна Рада не може скасувати указ Президента, то може «скасувати» самого Президента». На що обурений до глибини душі представник Президента в парламенті, «нашоукраїнець» Юрій Ключковський зауважив: «Я не буду коментувати слова людини, яка у вивченні історії власного народу не піднялася вище «краткого курса ВКП(б)». Але хочу нагадати, що честь і гідність Президента України захищається Конституцією, і за її паплюження передбачена карна відповідальність. Тому тих, хто не хоче прикусити свій язик, хочу попередити про притягнення до карної відповідальності».

      Однак якщо комуністи з «нашоукраїнцями» були на ножах апріорі, то про Партію регіонів цього не скажеш. Власне, «синьо-білі» й досі переконані, що рішення «Нашої України» можна змінити. Як заявив журналістам у кулуарах один із лідерів ПР Євген Кушнарьов, «об'єднавчий процес, започаткований Президентом і викладений в Універсалі, не лише не закінчений, а тільки починається». За словами Кушнарьова, в «Нашій Україні» теж є «частина депутатів, які налаштовані прагматично до продовження діалогу: це і Юрій Єхануров, і Анатолій Кінах, і той же Петро Порошенко, і багато тих, які не затьмарені крайнощами, а готові працювати з нами».

      Взагалі Партія регіонів учора цілий день закликала до... відновлення всеукраїнського «круглого столу» за участі представників усіх гілок влади, політичних сил і громадськості. Як зазначалося у відповідній заяві ПР, зачитаній з трибуни нардепом Юрієм Мірошниченком, «круглий стіл» цей потрібен для того, щоб «разом обговорити і виробити консенсусне бачення» взаємодії всіх гілок влади і визначити, хто за що і в якому обсязі несе відповідальність. «Необхідно покласти край сутичкам на тему: хто кому що винен у відносинах секретаріату Президента й уряду і завершити період кулуарних сутичок», - оголосив Мірошниченко.

      За словами Євгена Кушнарьова, Партія регіонів «не збирається насильно виштовхувати з уряду міністрів-«нашоукраїнців». Однак правила є правила: «Якщо політична сила при владі, вона делегує туди своїх представників. Якщо в опозиції - вона їх відкликає», - зазначив «регіонал». І натякнув, що цивілізована партія, яка пішла в опозицію, мала б відкликати своїх представників узагалі з усіх органів влади, на всіх рівнях...

      А щодо «старої» опозиції, себто Блоку Тимошенко, то до приходу в опозиційний табір «новачків» там поки що ставляться з певною осторогою. Зокрема «права рука» Юлії Тимошенко Олександр Турчинов зауважив, що «не бачить сенсу» у створенні конфедерації опозиційних сил, до якої закликає «Наша Україна». «Мені здається, що це просто якісь політичні викрутаси, які не мають нічого спільного з реальною політичною роботою», - зауважив Турчинов у розмові з журналістами, висловивши сподівання, що «НУ» принаймні не змінить наступного дня свого вчорашнього рішення. При цьому один із керівників БЮТ наголосив: якщо рішення «НУмівців» про перехід в опозицію справді остаточне, то він це тільки вітає. «Можна було б створити опозиційний уряд на основі тексту угоди про створення коаліції демократичних сил», - припустив Турчинов і закликав усіх опозиціонерів «працювати».

ОТАКОЇ!

А вам не буде опозиції!

      «Голова Верховної Ради відмовився оголосити про створення депутатського об'єднання парламентської опозиції», заявляє Юлія Тимошенко. За словами лідерки БЮТ, учора вранці представники міжфракційної опозиції, створеної кілька тижнів тому, звернулися до спікера Олександра Мороза і передали йому список прізвищ усіх депутатів, які увійшли до депутатського об'єднання, з їхніми підписами - як це передбачено регламентом. «І попросили зробити маленьку деталь - оголосити з трибуни про створення депутатського об'єднання парламентська опозиція. Однак у цьому нам було відмовлено. Не тільки закон про опозицію, не тільки якісь демократичні процедури - навіть такої елементарної речі, як оголошення депутатської парламентської опозиції, і такого привілею в нас немає!», - обурювалася Тимошенко.

МАНДАТИ

Депутатське поповнення

      У Верховній Раді - поповнення: учора в сесійній залі склали присягу народного депутата троє новачків. Петро Петрик і Тамара Єгоренко поповнять фракцію Партії регіонів (вони пройшли за «синім» списком замість Едуарда Прутніка, призначеного керівником Держтелерадіо, та голови Антимонопольного комітету Олексія Костусєва). А Юрій Гнаткевич отримав мандат за квотою Блоку Тимошенко (прийшов на місце Василя Онопенка, обраного головою Верховного Суду). При цьому визнанню Гнаткевича депутатом не завадив той факт, що один із попередніх «списочників» БЮТ - Володимир Шовкошитний - позивався у суді через те, що рішенням блоку його влітку виключили з виборчого списку, а отже, вже після виборів позбавили можливості здобути мандат.

Роман Безсмертний таки виголосив цю заяву.

  ПОЛIТПАРНАС

Пише Саша Юлі, пише Юля Саші...

      На відміну від інших конфліктних днів, коли нардепи переважно лають одне одного нехорошими словами, а то й б'ються, учора представники протилежних таборів у Верховній Раді сварилися красиво. Літературно. Віршами...

      Почав - визнаний парламентський поет Олександр Мороз. У відповідь на закиди Юлії Тимошенко щодо неморальності Соцпартії спікер продекламував:

«Шлях святий проліг увесь

з «ЄЕСУ» аж до ЄС».

      Юлія Володимирівна трохи подумала, і через дві години прес-служба БЮТ розповсюдила віршовану відповідь Морозові, якою леді Ю охарактеризувала «політичний шлях цієї людини»:

«Шлях і інший знають люди,

Від «Соцінтерну» - до Іуди».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>