Три роки для адаптації

17.10.2006

      Україні потрiбен перехідний період для адаптації щодо європейських цін на газ.

Аналіз стану вітчизняної економіки, проведений Міністерством палива та енергетики, засвідчує: нам потрібно пройти трирічний шлях, щоб вітчизняна економіка була пристосована принаймні до цін наших сусідів. Так, наприклад, країни Балтії нині платять 220 доларів за тисячу кубічних метрів, із нового року платитимуть 260 дол., Молдова сьогодні платить - 160 дол., з наступного - 260 дол., країни Закавказзя - 220 дол.

      На думку експертів енергетичного відомства, ми не зможемо за один рік пристосуватися до європейського рівня цін. Найбільш уразлива в цьому плані є хімічна промисловість, яка використовує газ як сировину. Вона не зможе конкурувати з заводами Саудiвської Аравії (які є одними з головних постачальників хімічної продукції на світовому ринку), котрі стоять на газових свердловинах і відбирають газ за ціною один долар за тисячу кубів. Схожа ситуація і в металургії. Саме ці галузі є найбільшими експортерами держави.

      Ситуація досить складна, потребує професійного підходу і виважених кроків. Фахівці переконані, що ми повинні закуповувати якомога дешевший газ. Інша річ, за якою ціною його реалізовуватимуть споживачам. Держава не повинна надавати газові дотації приватним підприємства згаданих вище галузей. Певні цінові преференції повинне мати лише населення.