Відірвали «донецьких» від ласого шматка

17.10.2006

      Події навколо НАК «Енергетична компанія України» стали ще одним прикладом того, як донецькі бізнес-кола прагнуть перетворити свою близькість до влади на дзвінку монету (в даному випадку - через енергогенеруючі та енергорозподільчі компанії), але їм стає на заваді президентська сторона.

      Передісторія цього конфлікту така. Нещодавно Віктор Ющенко видав указ, яким скасував інший указ про створення цієї компанії, пояснюючи, що її робота призводила до монополізації енергетичного ринку держави. У свою чергу, Прем'єр Віктор Янукович заявив, що Президент мав би попередньо порадитися з цього приводу з урядом.

      Проте, на думку аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Тома Уорнера, насправді негативна реакція Кабміну на цю подію зумовлена тим, що донецька бізнес-еліта хоче приватизувати енергокомпанії, а спочатку бажає взяти їх під свій контроль. І саме НАК «Енергетична компанія України» може стати інструментом «донецьких» для досягнення цієї мети. У цьому НАКу сконцентровано держпакет акцій українських енергокомпаній, тож у такий спосіб можна провести «своїх» людей у наглядові ради та правління.

      Результати нещодавно проведених зборів акціонерів ВАТ «Київенерго» можуть свідчити про подібний сценарій розвитку ситуації. Саме так, на думку аналітика, можна трактувати введення Олексія Захарчука, близького до «Донбаської паливно-енергетичної компанії», до складу наглядової ради «Київенерго». Наступними, напевно, стануть компанії «Донбасенерго», «Центренерго», «Західенерго». Кожна з них до кінця року має провести збори акціонерів.

      Таким чином, «тихою сапою» «донецькі» спроможні підім'яти під себе великий і ласий енергетичний шматок. Але тут на заваді став указ Президента, який і викликав болiсну реакцію з боку Віктора Януковича.