«Кухонна» наука знає,

17.10.2006

      Британські й американські вчені наприкінці минулого тижня відзначилися одразу двома «революційними» винаходами та висновками, які хоч і не отримають Нобелівських премій, зате будуть незайвими для кухні.

      Так, 23-річний англієць Саймон Раймс, недавній випускник університету міста Борнмут, оголосив про винайдення способу варити яйця без води. Провівши експерименти з більш як 600 яйцями, Саймон запатентував «ламповий яйцеготувач» (Bulbed Egg Maker, або, скорочено, БЕМ). Це пристрій, що готує яйце до будь-якого ступеня твердості за допомогою чотирьох невеликих галогенних ламп. Почалося все з того, що цікавий студент пробував «варити» цей «тупий важкий предмет» за допомогою звичайної настільної лампи. Виявилося - можна, але довго. Шляхом подальших дослідів хлопчина удосконалив свій БЕМ, створив фірму й шукає інвесторів для масового виробництва БЕМІв. Адже Раймс сподівається, що 30-сантиметровий скляний циліндр, під'єднаний до електромережі, стане в кожній господi таким самим звичним приладом, як, скажімо, тостер.

      А ось американських дослідників більше турбували не яйця, а бутерброди, котрі завжди падають маслом донизу. Це справді факт: скільки не кидай шматок хліба з маслом, він під дією законів фізики ляпнеться небажаним боком. А ось винахідники із телевізійного шоу «Мисливці за міфами» (Mythbusters, що виходить на каналі «Дискавері»), розкрили секрет правильного намащування масла. Виявляється, якщо сильно й енергійно тиснути на ніж, то зміниться поверхня хліба. На ній утвориться прогин, який і змінить принцип падіння скибки.

      Як повідомляє сайт «Кореспондент», під час тестів «вигнутий» бутерброд приземлився маслом догори аж 29 разів із 50! «Це як із падаючим листком - він завжди впаде вигнутими краями вгору», - кажуть демонстратори шоу Адам Севедж і Джемі Хайнеман.