Третім будеш?

17.10.2006
Третім будеш?

Партнери по збірній, Русол і Мілевський, у чемпіонаті України - супротивники. (УНІАН.)

      Десять турів вітчизняної першості - це рівно третина турнірної дистанції у вищій лізі, що дає підстави для певних попередніх висновків. Утім нічого нового шанувальники футболу не побачили. Обмежуємось сумною констатацією: привабливість такого чемпіонату - нижче середнього рівня. Саме в цьому турі глядачі пересвідчилися, що сумна традиція, за якою «золото» розігруватимуть лише дві команди, триватиме й надалі. У більшості матчів спостерігалося видовище, швидше, не ігрове, а щось із царини єдиноборств. Це й не дивно, адже наставники вітчизняних команд у післяматчевих коментарях уже традиційно роблять акцент на «самовіддачі», вмінні підопічних «не поступитися у боротьбі» тощо. Суперечки ж щодо ігрових ідей, пошуку власного стилю - в Україні рідкісне явище. Не дивно, що ще однією улюбленою темою наших «творців» вищої ліги стало суддівство.

Картина Тіціано - перемога «Динамо»

      Мода на запрошення іноземних арбітрів набирає обертів. Цього разу центральний матч туру «Дніпро» - «Динамо» судив італійський арбітр Тіціано Пієрі. Цей синьйор здивував уже тим, що назвав наших футболістів «культурнішими» за італійських. Певно, служителю Феміди з Апеннін просто пощастило. Адже такого низькоякісного, відверто «сірого» матчу, який оголосили центральним, не бачили давно. Варто замислитися: а навіщо було кликати варяга зі свистком узагалі? Щоб іще раз плюнути в обличчя вітчизняному арбітражу? Про «додаткові» гонорари суддям від зацікавлених команд у нас же лише «подейкують», а довести бодай один факт корупції не вдалося досі. Тому практику запрошення іноземців можна вважати оголошенням вироку українським суддям без спроб доведення їхньої вини.

      Якщо повернутися до «центрального» поєдинку, то в ньому варто відзначити кілька цікавих моментів. Команда Олега Протасова за рівнем організації гри і майстерності чималої групи виконавців справді мала право розглядатися як основний претендент на роль «третьої сили» у боротьбі за чемпіонство чи бодай за друге місце, що також дає право долучитися до грошових премій Ліги чемпіонів. Проте виявилося, що «Дніпро» не має можливостей для ротації складу, а без цього претендувати на щось значне у сучасному футболі нереально. Більше того, коли наставника дніпрян запитали, чи є у нього бодай 11 гравців, рівнем яких він задоволений, Протасов відповів, що не впевнений у цьому. І дійсно: варто було білорусові Корніленку, який нещодавно у двох матчах за свою збірну забив три голи, зазнати травми на початку гри (після єдиноборства з Родольфо Сергій вилетів за межі поля й одержав рвану рану від рекламного щита), як виявилося, що у господарів більше ніхто не здатен агресивно діяти в атаці. Колишній динамівець Мелащенко не лише не скористався своїм шансом, а й ще більше зіпсував враження про себе.

      У «Динамо» ж ніби вже все гаразд і з психологічним станом, і з кадрами. Анатолій Дем'яненко міг дозволити собі дати відпочинок збірникам Гусєву, Несмачному та Верпаковскісу. Й без них у гостей було кому запалювати «пожежі» біля воріт дніпропетровців. Найбільше втішило всіх, як швидко й ефективно повернулися у гру Мілевський та Ребров. Артем відкрив рахунок у матчі, а відновлений після травми Сергій віддав гольовий пас Діого Рінкону, і той встановив остаточний результат - 2:0.

      Таким чином, «Динамо» спокійно взяло реванш за квітневу поразку у рідних стінах «Дніпру» з таким самим рахунком. Утім якби хтось взявся стверджувати, що віце-чемпіони показали гру, з якою сьогодні можна обігрувати «Ліон», то йому варто поставити діагноз: «безнадійний оптиміст». Звичайно, в обороні кияни помилялися менше, але навіть на такому низькому рівні, яким є чемпіонат України, у них були й «обрізки», й невимушені помилки. Такі самі, якими майже стовідсотково скористався у Мадриді «Реал».

«Відкритий футбол» проти «Шахтаря» до добра не доводить

      Цікаву підготовку до виїзду у Валенсію провів «Шахтар». У Харкові Мірча Луческу отримав задоволення від того, що суперник грав власне у футбол, а не оборонявся і «стояв стіною». Cаме завдяки рішенню наставника «Харкова» Володимира Кулаєва грати з чемпіоном у «відкритий футбол» донеччани й перемогли 3:0, хоча могло бути й більше. Заради справедливості зазначимо, що лише один форвард «молодіжки» Гладкий за такої гри міг забити Стіпе Плетікосі стільки ж, скільки три «гірняцькі» бомбардири забили разом.

      У цій грі «Шахтар» приберіг для «Валенсії» Левандовського, Раца та Матузалема (бразилець узагалі не виїздив з Донецька) та перевірив Чигринського й Ткаченка. Утім резерв у румунського тренера виявився обмеженим, адже Елано, Срна і Белік найближчим часом команді не допоможуть через травми.

Граєш «другим номером» - виходь на третє місце

      Цей тур став тріумфом гостей не лише завдяки перемогам «грандів». Загальний баланс не на користь господарів у нас узагалі може стати ледь не нормою, адже українські команди «середнього класу» дедалі гірше грають «першим номером». Красномовна ілюстрація - це вихід на третю позицію дебютантів вищої ліги львівських «Карпат», які в гостях перемагають частіше, ніж удома. Цього разу їм вистачило одного гола в Алчевську, щоб злетіти на не бачене для такої нестабільної команди місце.

      За схожим сценарієм гостьову перемогу в Маріуполі здобув і «Кривбас», який за весь матч узагалі завдав лише одного удару в площину чужих воріт. І це ще один аргумент проти тих, хто розповідає про підвищення рівня нашого чемпіонату.

      Уже на третині дистанції відстань між двома лідерами та «іншими» сягає 11 очок, що цілком вписується у графік попереднього сезону, коли бронзовий призер відстав від срібного аж на 30 пунктів.

      Трохи скоротити це відставання позавчора ввечері міг хтось із суперників у парі «Арсенал» - «Металіст». Мабуть, більші шанси виграти під холодним дощем на майже порожньому НСК «Олімпійський» були у підопічних Мирона Маркевича. Адже наставник киян Олександр Заваров (до речі, попередній тренер «Металіста») після матчу скаже: «Міська влада від нас остаточно відмовилася, тому команда просто дограє до завершення першого кола, а що буде далі - невідомо». Але результатом гри стали нулі на табло. Голи важко даються і «канонірам», і харків'янам, котрі ніби більш наближені до «зони УЄФА».

      Де справді завжди є місце пристрастям, так це в підвалі турнірної таблиці. Тут уже зараз борються «за виживання». Цікаво, в якій ще країні за 20 (!) турів до завершення чемпіонату зустріч суперників можуть назвати «поєдинком за шість очок»? Чи, може, у нас є кілька таких принципових матчів, а решта - прогнозовані?

      У Полтаві саме «шестиочковий» статус надали поєдинку «Ворскли» та запорізького «Металурга», до речі, недавнього учасника Кубка УЄФА. Учитель, тобто Віктор Носов, обіграв учня - Сергія Ященка (обидва як тренер і гравець чимало часу провели разом у «Шахтарі»). Тренер гостей поразку своєї команди пояснив емоційно: «Потрібно мати командний або тренерський фарт. Б'ємо з трьох метрів, виконуємо пенальті, але все даремно - це якийсь фатум». Справді, невдачі запоріжців у цьому матчі розпочалися після того, як Дато Квірвелія оступився під час виконання пенальті за рахунку 0:0 - м'яч полетів вище воріт, а грузинський легіонер залишив поле з травмою...

      У матчі двох чорноморських команд гості також були ближчими до перемоги, оскільки в «Таврії» останнім часом гра не виходить такою, якою її хотів би бачити наставник Михайло Фоменко. Одесити відкрили рахунок, сімферопольці відігралися з пенальті, наприкінці більше нагод, щоб виграти, створили гравці «Чорноморця», але нічия утрималася.

      Здобути свою першу перемогу в чемпіонаті луганській «Зорі» завадила одна людина - перуанський форвард донецького «Металурга» Андрес Мендоса, який зробив «хек-трик» і приніс своїй команді вольову перемогу. Говорити ж про перевагу багатого клубу над бідним в ігрових компонентах поки не доводиться.

      Відзначимо лише перший гол за останні два роки Геннадія Зубова. Хтозна, можливо, цей колишній гравець «Шахтаря» і збірної України таки зможе повернутися на свій рівень, якщо забажає?

 

ТАБЛО

Результати матчів 10-го туру:

«Металург» (Д) - «Зоря» - 3:2

      2 000 глядачів

      Голи: Мендоса, 39 (пен.), 54, 80; - Каменюка, 29, Зубов, 45+1 (пен.)

«Дніпро» - «Динамо» - 0:2

      20 000 глядачів

      Голи: Мілевський, 22; Рінкон, 60

«Харків» - «Шахтар» - 0:3

      13 000 глядачів

      Голи: Маріка, 9; Агахова, 40; Брандао, 64

      Нереалізоване пенальті: Жадсон, 19 («Ш»)

«Сталь» - «Карпати» - 0:1

      5 000 глядачів

      Гол: Кобін, 88

«Арсенал» - «Металіст» - 0:0

      1 000 глядачів

«Ворскла» - «Металург» (З) - 2:1

      2 200 глядачів

      Голи: Кондратюк, 45+2; Даллку, 70 - Годін, 76

      Нереалізоване пенальті: Квірквелія, 43 («М»)

«Іллічівець» - «Кривбас» - 0:1

      6 000 глядачів

      Гол: Олефір, 18

«Таврія» - «Чорноморець» - 1:1

      9 000 глядачів

      Голи: Вишневський, 39 (пен.) - Даниловський, 8

Турнірне становище:

                                  І     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар»             10    8     2     0     27-3  26

2. «Динамо»            10    8     2     0     23-6  26

3. «Карпати»           10    4     3     3     7-8   15

4. «Арсенал»            10    3     6     1     11-9  15

5. «Дніпро»              10    3     6     1     7-5   15

6. «Металіст»           10    3     5     2     10-10 14

7. «Кривбас»            10    3     5     2     12-13 14

8. «Чорноморець»    10    3     5     2     12-13 14

9. «Металург» (Д)     10    3     5     2     8-9   14

10. «Таврія»              10    3     3     4     6-11  12

11. «Ворскла»           10    3     2     5     8-11  11

12. «Харків»             10    2     3     5     10-17 9

13. «Іллічівець»        10    2     2     6     8-11  8

14. «Металург» (З)   10    1     5     4     5-12  8

15. «Сталь»               10    1     2     7     7-15  5

16. «Зоря»                 10    0     4     6     9-18  4

      Бомбардири: Белік («Шахтар», Гігіадзе («Кривбас») - 6, Елано («Шахтар»), Гладкий («Харків»), Рінкон («Динамо») - 5, Маріка («Шахтар»), Рикун («Металіст») - 4.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Перша ліга. 14-й тур. «Волинь» - ЦСКА - 0:1 (Давидов, 42; вилучення: Птачик, 58 («В»)), «Львів» - «Кримтеплиця» - 1:2 (Середа, 35 - Мамутов, 40; Саранчуков, 56), «Нафтовик» - «Геліос» - 2:1 (Гапон, 50; Пісний, 58 - Анищенко, 65), «Олександрія» - «Десна» - 2:0 (Ар. Головко, 38; Гребинюк, 85), «Поділля» - «Сталь» - 1:1 (Чабан, 44 - Шутов, 27), «Оболонь» - «Динамо-Ігросервіс» - 1:0 (Малиш, 43), «Закарпаття» - «Енергетик» - 1:0 (Бундаш, 53 (пен.)), «Дніпро» - «Борисфен» - 1:0 (Р. Поліщук, 69), «Динамо-2» - «Спартак» (І-Ф) - 5:0 (Милько, 52; Воробей, 53 (пен.); Зозуля, 61; Д. Олійник, 77; Дедечко, 78; вилучення: Плехтяк, 24 («С»)), «Миколаїв» - «Спартак» (С) - +:- (гості на гру не з'явилися).

      Лідери: «Оболонь» - 34, «Нафтовик», «Закарпаття» - 29, «Динамо-Ігросервіс» - 25, «Динамо-2», «Кримтеплиця», ЦСКА - 24, «Геліос», «Волинь» - 23...

      Наставник «Волині» Віталій Кварцяний після другої поспіль поразки заявив, що перед його командою не стоїть завдання виходу у вищу лігу. Мовляв, луцький клуб зараз переймається зміцненням матеріальної бази, щоб у майбутньому виступати в еліті на стабільному рівні.