Застільна гра

14.10.2006

      Незвичне дійство відбувалося на святкуванні чергової річниці заснування запорізького ВАТ «Дніпроспецсталь». Голова правління Даніель Валк вирішив заохотити підлеглих до занять розумовою працею й заздалегідь оприлюднив незвичайну ініціативу: провести матч на тридцяти дошках із гросмейстером Максом Длугі, приятелем Валка. Керівник пообіцяв п'ять тисяч гривень кожному, хто зможе обіграти американського шахіста.

      Наскільки це непросте завдання, можна було зрозуміти з титулу майстра, адже свого часу він носив титул чемпіона світу зі швидких шахів! У 1976 році його батьки емігрували до Америки, де віддали 10-річного Максима під опіку Джека Коллінза - справжнього мага шахівниці, котрий вивів у люди Боба Фішера, легендарного чемпіона світу з шахів і скандалів. У 25-річному віці Длугі, попри здобуті титули, вирішив зав'язати з шахами: «Участь у турнірах забирала дуже багато часу, а я одружився і вирішив, що ліпше зайнятися бізнесом». Залишивши Україну тридцять років тому, тепер 40-річний американець, більш знаний уже як скандальний бізнесмен, приїхав сюди у статусі гросмейстера, аби дати сеанс одночасної гри.

      Здавалося, пан Валк нічим не ризикував, обіцяючи конверт із преміальними за кожний мат у поєдинку з Длугі: хто ж обіграє гросмейстера? Та міні-сенсація в історії запорізьких шахів таки сталася: два очки з тридцяти екс-чемпіон втратив.

      Творцем найгучнішої сенсації турніру на дні народження «Дніпроспецсталі» став Сергій Смолін. Представник шахового клубу «Думка» здобув єдину перемогу й обіцяні п'ять тисяч гривень. Унічию з американцем зіграли минулорічний чемпіон Запоріжжя Дмитро Іванов і 15-річний Олексій Молчанов, котрий позаторік став кращим у місті серед юних шахістів.

      За підсумками майже 4-годинних шахових баталій ледь не зробив нічию з гросмейстером і робітник калібрувального цеху Павло Мамай. «Майстер розіграв нескладний для мене ферзевий гамбіт, і я добряче помучив суперника. Швидкого мата уникнув, проте його атака лівим флангом виявилася переможною», - каже Петро.

      Міський голова Запоріжжя Євген Карташов, долучившись до церемонії нагородження Сергія Смоліна, згадав, що колись він переміг... Анатолія Карпова! «Уві сні», - уточнив мер по нетривалій паузі. Саме після цього він вирішив ініціювати відкриття в місті школи Карпова. «Було б непогано, якби своєрідні майстер-класи з часом там проводив і пан Длугі», - заявив Карташов.

А ТИМ ЧАСОМ...

      12-та партія матчу за об'єднану світову корону між росіянином Крамником і болгарином Топаловим, як і попередня, завершилася нічиєю. За підсумком «основного часу» встановилася рівновага - 6:6. Тож переможця двобою в Елісті вчора мав визначити тай-брейк - чотири партії зі скороченим регламентом часу.