КУЧЕРявий здобуток

13.10.2006
КУЧЕРявий здобуток

Перший гол за збірну Кучер забив уже в другому матчі. (РЕЙТЕР.)

      Поєдинок із командою Шотландії для нашої національної збірної був значною мірою визначальним. У відбірковій групі, де, як виявилося, одразу чотири колективи претендують на вихід до фінальної частини Євро-2008, втрачати очки на своєму полі, та ще й у грі з прямим конкурентом, вкрай небажано. До того ж цей матч для команди Олега Блохіна був останнім у цьому році, і перед своїми вболівальниками ніхто й не думав про інший результат, крім перемоги. На чергову зустріч у рамках «кваліфайну» «синьо-жовті» вийдуть аж за п'ять із половиною місяців - наприкінці березня.

Приїзд шотландців: такого ще не бачили

      Матч із шотландцями став для Києва не лише футбольною подією. Здається, ще ніколи до Києва не навідувалася така численна армія вболівальників. За деякими підрахунками, із Шотландії до нас приїхало близько шести тисяч фанатів. Останніми днями чоловіків у спідницях можна було побачити у столиці скрізь. Особливо «щільно» вони обсіли ресторани й кафе поблизу арени майбутньої битви. «Аборигени» до гостей ставилися з цікавістю і повагою, фотографували їх окремо та  поруч із собою. Шотландці захоплено дивилися на українських красунь, час від часу піднімали великий палець догори, вигукуючи «Україна, Київ».

      Проте не обійшлося без ложки дьогтю. У вівторок увечері на столичному майдані Незалежності група підлітків напала на іноземців. Як уже згадувала «УМ», кілька десятків «відморозків» били шотландців, навіть коли вони падали на землю. Причому серед постраждалих було чимало громадян похилого віку, й це побиття дуже нагадувало дії якихось расистів. Захищати гостей взялися українці, котрі перебували поруч. Напад тривав недовго, до послуг медичної допомоги звернулися п'ятеро британців. Цікаво, що міліція про цей випадок дізналася лише після дзвінка на «02» від... лікарів. Тож чи можна розраховувати на підтримку охоронців порядку десь на околиці, якщо навіть у серці столиці людина не може почуватися в безпеці?

      Наступного дня, вже по дорозі до стадіону, ще одна група недоумків закидала шотландців пляшками.

      Подавати офіційну заяву про ушкодження гості відмовилися. Інакше це б вилилося у неприємності не лише для органів міліції, а могло б піднятися й до рівня УЄФА та міждержавних вiдносин. І тоді б довелося діяти послу Великої Британії в Україні Тімові Берроу, котрий якраз у цей час із нагоди матчу влаштував у своїй резиденції прийом для поважних гостей. Головним заняттям вечора було розпиття віскі: цьому мистецтву господарі будинку із задоволенням вчили українців. Запросили сюди й журналістів, а серед знаних співвітчизників були помічені президент ФФУ Григорій Суркіс та співачка Руслана з чоловіком. Народна депутатка й естрадна зірка розповіла кореспондентові «УМ», що по-справжньому захворіла футболом на чемпіонаті світу в Німеччині, де давала концерти, а знайома з цим спортом ще з дитинства, коли грала на позиції форварда у команді свого двору й била сусідські шибки.

      Також у вівторок Федерація футболу України разом із гостями з Британії влаштувала свято футболу у столичній спецшколі-інтернаті №15 для дітей-інвалідів. Дітлахів порадували ветерани-динамівці Андрій Біба й Олег Базилевич, знайшов на це час навіть Тім Берроу і головний тренер збірної Шотландії Уолтер Сміт. А в середу вдень відбувся футбольний матч уболівальників, у якому наші хлопці негостинно обіграли «скоттів» із рахунком 4:1. Залишалося тільки дочекатися повторення приємного для нас результату на рівні «справжніх» збірних.

Калиниченко «психонув», а Моуріньйо приїхав розкрити секрет Шеви

      Дещо насторожувала перемога шотландців над чемпіонами світу, французами, минулої суботи. Але досягнута вона була приблизно в такому ж стилі, в якому хлопці Сміта діяли на київському НСК «Олімпійський». Як виявилося, остерігатися було нічого, хіба що «випадкового» голу, який міг зіпсувати амбіції господарів. «Синьо-жовтим» потрібно було продемонструвати вміння діяти не лише на контратаках, як ми це робили у більшості попередніх матчів, а й у ролі «першого номера».

      Щодо стартового складу, то Олег Блохін посадив на лавку дніпропетровця Богдана Шершуна, який не надто впевнено зіграв у Римі, а замість нього в центр захисту поставив Олександра Кучера - вихованця київського футболу, а нині гравця донецького «Шахтаря». На правому фланзі вийшов перевірений на «мундіалі» Свідерський, а вже здоровенький Шевченко змусив залишитися в запасі Воробея. У півзахисті Калиниченко очікувано замінив Назаренка. До речі, хавбека «Спартака» впізнати, особливо здалеку, тепер було непросто, бо він вирішив пофарбувати волосся у чорний колір. На питання після матчу «навіщо?» відповів коротко: «Та психонув».

      Подивитися на матч з Одеси приїхав тренер збірної Семен Альтман, якого називають мозковим центром команди і який останнім часом лікувався від панкреатиту. А з Лондона несподівано навідався наставник «Челсі» Жозе Моуріньйо - португалець, імовірно, вирішив збагнути секрет, чому в збірній Шева забиває, а в «Челсі» поки що переважно «мовчить».

Мистецтво грати «першим номером»

      Уже з перших хвилин українці дали зрозуміти, що вичікувальний футбол цього разу не для них. А британці відверто грали на нічию, відрядивши вперед у ролі «самотнього вовка» форварда «Селтика» Кенні Міллера. Навіть імениті Фергюссон із «Рейнджерс», Флетчер із «Манчестер юнайтед» і Макфадден з «Евертона» діяли переважно як руйнівники, лише іноді намагаючись провести контратаку.

      У нас дуже активно проявив себе Шевченко, котрий, схоже, за десять днів без офіційних матчів скучив за футболом. Він і сам бив, і передачі роздавав. Двічі ударів головою завдавав Калиниченко. Найнебезпечніший момент мав Воронін, який майже втік від захисника, але занадто змістився вбік від воріт, і його потужний удар відбив у ближньому куті худорлявий Гордон. Проте впадало в око, що наші грають на досить середніх швидкостях і часом захоплюються навісами з флангів. Хоча перед матчем Блохін казав, що таких «парашутів» треба пускати поменше, а його колишній партнер по «Динамо» Сергій Балтача, котрий виступав у Шотландії, вказував на необхідність грати швидко.

      По перерві видатну 10-хвилинку провів капітан команди Андрій Шевченко, але після його ударів м'яч влучав і в штангу, і в захисника, і йшов повз ворота, але в сітку вперто не ліз. Нарешті навіс Шеви зі штрафного - майже з його улюбленої точки на лівому фланзі - обернувся несподіваним для гостей відскоком м'яча від Свідерського, і молодий Кучер із розвороту посилає шкіряний снаряд повз голкіпера гостей. Шотландські фани на трибунах трохи засмутилися. Але все одно залишилися вірні своєму настрою й традиціям і... позадирали спідниці, показуючи Україні голі зади.

      Забитий м'яч (перший для 23-річного Олександра Кучера у складі збірної, за яку він проводив лише другий матч) дещо розслабив українців. Команда відкотилася назад і змусила похвилюватися своїх прихильників. Одного разу Кенні Міллер влучив у поперечину, ще в одному епізоді йому не вистачило сантиметра, щоб переправити м'яч у сітку (а перебував форвард у гордій самотності на лінії нашого воротарського майданчика!). Пару разів нервово зіграв Шовковський... Однак щастя було на боці господарів.

      А під завісу поєдинку невгамовний Шева продемонстрував, де і як треба падати. Спочатку в контратаці він не віддав пас на Вороніна, а свідомо пішов на фол захисника, що вилилося у червону картку для Стівена Пресслі. А згодом Андрій впав у боротьбі з Нейлсоном, і молодий шведський арбітр Ханнсон вказав на «позначку». Шевченко забрав м'яч у руки, узурпувавши право на пенальті, якого він позбувся у «Челсі», і впевнено переграв воротаря «Хартса».

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2008.

Відбірковий турнір

Група В

Україна - Шотландія - 2:0

Київ, НСК «Олімпійський». 60 000 глядачів

      Суддя: Ханссон (Швеція)

      Україна: Шовковський, Свідерський, Русол, Кучер, Несмачний, Тимощук, Гусєв (Мілевський, 60), Шелаєв, Калиниченко (Воробей, 76), Воронін (Шершун, 90+2), Шевченко

      Шотландія: Гордон, Нейлсон (Макманус, 89), Калдуелл, Пресслі, Уейр, Александер, Фергюсон, Флетчер, Макфадден (Бойд, 73), Хартлі, Міллер

      Голи: Кучер, 60; Шевченко, 89 (пен.)

      Попередження: Кучер, 31 - Макфадден, 9; Флетчер, 21; Нейлсон, 73

      Вилучення: Пресслі, 86

   * * *

Грузія - Італія - 1:3

      Голи: Шашіашвілі, 26 - Де Россі, 18; Каморанезі, 63; Перротта, 71

      Вилучення: Канкава, 60 (Г)

Франція - Фарерські острови - 5:0

      Голи: Саа, 1; Анрі, 22; Анелька, 77; Трезеге, 78, 84

                            І     В     Н     П     М     О

1. Шотландія      4     3     0     1     9-3   9

2. Франція          4     3     0     1     11-2  9

3. Італія              4     2     1     1     7-5   7

4. Україна          3     2     0     1     5-4   6

5. Литва            3     1     1     1     3-3   4

6. Грузія            4     1     0     3     9-9   3

7. Фарери         4     0     0     4     0-18  0

  КОНФУЗ

      На матч Україна - Шотландія на НСК «Олімпійський» уперше встановили не прості рекламні щити, а довжелезне світлове табло вздовж усієї бокової лінії. Воно дає змогу показувати кожну рекламу хоч «біжучим рядком», хоч у вигляді багаторазового повтору по всьому фронту атаки. Із цього щита глядачі десятки, якщо не сотні разів дізналися, що «УКРАЇНА ТА ПОЛЬЩА - КАНДИДИТИ НА ПРОВЕДЕННЯ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ 2012 РОКУ». Які «кандидити» - такі в них і шанси?..

ПIСЛЯМОВА

Олег Блохін,

головний тренер збірної України:

      - Я ніколи не доповім вам, що казав хлопцям у перерві, - це моє, особисте. Хоча, зізнаюся, розмова була жорсткою. Головне - команда в другому таймі зуміла дотиснути суперника, решта - деталі.

      Не буду вдаватися в тонкощі, але я бачив, що у хлопців горіли очі й вони прагнули виграти. Я попередив футболістів, що їх будуть бити, бо сам грав проти шотландців і знаю їх. І били справді добряче. Кажу: «Хто першим прибере ногу, відразу ж буде замінений». Команда билася, терпіла, боролася. Перемога далася важко, але вона є заслуженою, за всіма статтями.

      Щодо гри «першим номером», то потихеньку ми змінюємо тактику. Тренер може дати лише загальну установку на гру, а виконавці повинні все це реалізувати. Часом щось вдається, а щось - ні. Інколи занадто поспішали, але ж поспішність потрібна, тільки коли ловиш бліх. Щойно хлопці намагалися переграти суперників один в один, то це оберталося атаками на наші ворота.

Уолтер Сміт,

головний тренер збірної Шотландії:

      - Гра виявилася важчою, ніж ми очікували. Українці більше контролювали м'яч і не давали нам можливостей для організації контргри. Ми створили кілька моментів, але так і не вдалося реалізувати жоден шанс. Попри поразку, ми не збираємося змінювати тактичну схему, але нічия стала б для нас позитивним результатом. Я не вважаю, що важка гра з французами може служити виправданням нашій команді і що це вплинуло на результат.

Олександр Шовковський,

воротар збірної України:

      - За такої підтримки вболівальників було дуже приємно грати. Думаю, і ми, і наші прихильники залишилися задоволені результатом та грою. Ми розуміли, в якому стилі діятиме збірна Шотландії. Вважаю, наша команда повністю виконала установку на матч, внаслідок чого й забила два м'ячі. А шотландці навіть після пропущеного голу не побігли вперед, а продовжували гнути свою лінію, тож можливостей забити у них було небагато...

Олександр Кучер,

захисник збірної України:

      - Мій мобільний «завалений» повідомленнями з привітаннями! (Сашко все ще перебував у полоні емоцій).