А не пішли б ви у відставку?

13.10.2006

      Результатом зустрічі лідера фракції «Наша Україна» Романа Безсмертного з «помаранчевими» міністрами стало запевнення, що останні підуть у відставку на початку наступного сесійного тижня. «Команда, яка представляє «Нашу Україну», дійшла висновку написати заяви про складання своїх міністерських повноважень. Офіційно ця процедура може відбутися у перші дні сесійного тижня», - повідомила керівниця інформаційного департаменту «НУ» Тетяна Мокріді.

      Наразі ж «нашоукраїнці» написали тільки один тип заяв, внутрішньопартійний. У ньому вони підтверджують намір подати у відставки. Цей документ оформили і ті міністри, які не є членами «НУ», однак вважаються належними до президентсько-«нашоукраїнської» квоти. «Я не маю політичних зобов'язань перед «Нашою Україною», оскільки не є членом цієї партії, - зазначив учора під час огляду однієї з київських лікарень міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко, - але маю моральне зобов'язання перед блоком, який зробив мене міністром. Я написав заяву про згоду звільнитися з посади. І я піду, якщо відповідне рішення прийме керівництво держави». При цьому Поляченко додав, що «нам потрібна «широка» коаліція, в тому числі й для прийняття законів, важливих для розвитку медичної галузі, нам потрібна стійка парламентська більшість». «А я, - зазначив Поляченко, - хотів би закінчити те, що почав на посаді міністра».

      Власне, справи складаються так: або міністри «НУ» йдуть у відставку, або Партія регіонів та її партнери йдуть на якісь кроки, щоб поновити розмови про «широку» коаліцію. Період між написанням неформальних заяв Безсмертному й офіційних заяв Морозові є часом на роздуми. Звісно, одні запевняють, що нові переговори - нереальні. Але при цьому екс-Прем'єр Юрій Єхануров в інтерв'ю телеканалу «Ера» сказав, що «НУ» ще не вичерпала всі можливості для продовження переговорного процесу і закликав не поспішати з відставкою міністрів.

      Відновити переговори закликає й «регіонал» Євген Кушнарьов. «Якщо не знайдемо тверду конструкцію, тоді треба шукати м'яку форму співробітництва «антикризової» коаліції і «Нашої України», - розповідає про коаліційний мінімум один із лідерів Партії регіонів.

      Відновлення переговорів хотів би і Президент. «У мене є відчуття, що більшість учасників виходить із того, що переговорний процес не завершений, і це шанс знайти порозуміння», - зазначив Віктор Ющенко на позавчорашній прес-конференції у Чернігові. При цьому він додав, що в нього «зменшується оптимізм щодо політичних сил, які вийшли на угоду «широкої» коаліції». Також Ющенко вважає, що «помаранчевим» міністрам не варто входити в той уряд, який не дотримуватиметься Універсалу національної єдності. «За таких умов міністри підуть у відставку», - підсумував глава держави.

А ТИМ ЧАСОМ...

Янукович відчинив двері на вихід

      Коментуючи заяви про те, що представникам «Нашої України» нема чого робити в уряді «Регіонів», які порушують Універсал національної єдності, Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив: «Відверто кажучи, коли звучать такі заяви з боку міністрів, мені хочеться сказати, що двері відчинені. Їх ніхто не закривав», - цитує Януковича інтернет-видання «Ліга».

      На жаль, він не уточнив, про що саме йдеться: про те, що міністри можуть іти з Кабміну хоч зараз, чи про те, що вони завжди можуть туди повернутися.

      Глава уряду додав, що прагнутиме до стабілізації, і закликав кожного, хто займається «розхитуванням» ситуації, зрозуміти, що це «політика проти власного народу». «Грати цим нікому не можна, - зазначив Прем'єр. - Це не гра. Це, насамперед, відповідальність».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>