Не кашляйте на нас!

12.10.2006

      Медики б'ють на сполох: епідемія сухот в різних країнах невдовзі може набути ще більш загрозливих масштабів. Міжнародний Червоний Хрест оцінює епідеміологічну ситуацію щодо туберкульозу в Європі як найнебезпечнішу від часу закінчення Другої світової війни. Як повідомляють «Медновини», стурбованість лікарів викликало поширення стійких (резистентних) до ліків форм туберкульозу в Східній Європі й Центральній Азії, яке становить серйозну небезпеку для держав ЄС.

       Форми туберкульозу, з якими не можуть впоратися навіть найсучасніші дороговартісні препарати, сьогодні дуже часто фіксуються в країнах, які безпосередньо сусiдують з Європейським Союзом. Зокрема, дослідження, проведені на території Латвії, показують, що до 18 відсотків виявлених у цій країні стійких до ліків збудників туберкульозу практично не піддаються жодному лікуванню. У списку найбільш неблагополучних у цьому плані сусідів ЄС опинилися країни Балтії, Україна і Балканські держави. Воно й не дивно, адже щороку від сухот вмирають більш ніж 30 тисяч жителів Російської Федерації й близько 10 тисяч українців. У цілому ж у світі жертвами цієї хвороби щорічно стають 1,7 мільйона людей. Тож країни-члени ЄС побоюються, що важковиліковна інфекція пошириться з «неблагополучних» земель на їхнi терени.

      Для країн-джерел небезпечної інфекції  таке занепокоєння дає надію на додаткову допомогу (у вигляді ліків, обладнання чи коштів на протитуберкульозні програми) за заможніших сусідів. Так, за словами голови Міжнародної федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Маркка Ніскали, ситуація вимагає від лідерів ЄС невідкладних дій.

Енциклопедія народної медицини

      Вийшов у світ другий том чудової книги «Енциклопедія народної медицини», 1200 стор. фоліантного розміру, суперобкладинка (упорядник і відповідальний редактор Олександр Михайлевський) (чит. статтю про неї в «Урядовому кур'єрі» від 22 липня ц. р.).

      Перший том (1260 стор. фоліантного розміру, суперобкладинка) вийшов з друку в 2005 р. і містив понад 20 тисяч рецептів од багатьох недуг. У другому подано відомості про 2221 лікарську рослину, території, де вони поширені, способи застосування, 2150 кольорових ілюстрацій.

      Книгу можна замовити за адресою: НВО «Медицина», м. Бережани, А/С 03 Тернопільська область, 47501. Ціна 1 тому - 175 грн. Можна замовити і 1 том, його ціна - 75 грн.

      При замовленні одразу обох томів загальна ціна - 200 грн+поштові і накладні витрати на пересилку.